Γράφει ο Γιώργος Τρανταλίδης- δικηγόρος
Με το δεδομένο των προβλημάτων της πλατφόρμας, ανέμενα αδίκως από την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ την πρόταση: τα 3 κρατικά κανάλια, 6 ώρες κάθε μέρα, να καλύπτουν την ύλη των τριών βαθμίδων (Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου). Μιας και τα ιδιωτικά κανάλια συνεχίζουν επί δεκαετίες να προβάλλουν τηλεσκουπίδια (βλ. Big Brother) με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, η μοναδική ελπίδα είναι τα κρατικά κανάλια.
Δυστυχώς η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ βρίσκονται σε βαθύ ανατολίτικο λήθαργο και δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά τους όσον αφορά τις κατάπτυστες καταλήψεις. Σε άλλη πολιτισμένη χώρα θα ήταν αυτονόητο να ζητήσουν οι δύο αυτοί φορείς την παράταση του σχολικού έτους για Ιούνιο-Ιούλιο μιας και οι μαθητές έχασαν ώρες χρυσάφι από την εκπαίδευση τους. Έχουν τεράστιες ευθύνες όχι μόνο για την τραγωδία που αποτυπώθηκε στις πανελλαδικές δηλ. με το βαθμό 3 μπαίνεις στο πανεπιστήμιο, αλλά και από τα τραγικά αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA όπου οι Έλληνες μαθητές είναι οι τελευταίοι στην κατανόηση του κειμένου και στα μαθηματικά.
Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ πρέπει να παρακολουθήσουν φροντιστήριο στην Ιαπωνία, όπου εκεί τα παιδιά διαμαρτύρονται όταν απεργούν οι καθηγητές! Λόγω της πανδημίας η πλατφόρμα ανέδειξε τα κενά και τις ανισότητες αφού χιλιάδες μαθητές στερούνται την τηλεκπαίδευση λόγω έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού. Έτσι έχουμε «παιδιά ενός κατώτερου θεού». Με τον δραστικό περιορισμό της διδακτικής ώρας χάθηκε πολύτιμη γνωστική ύλη, σε αντίθεση με την πλατφόρμα, αφού η τάξη εξομαλύνει τις ανισότητες.
Ο μεθοδικός αφελληνισμός της παιδείας αποτυπώνει τις τελευταίες δεκαετίες τις τεκτονικές επιπτώσεις του. Είχα προτείνει εδώ και χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας (επί εποχής Γαβρόγλου) τη μετάδοση κλασικής μουσικής στα διαλείμματα που φυσικά ήταν σε ώτα μη ακουόντων. Δύο προτάσεις μου στη νυν Υπ.Παιδείας: 1. αποστολή σε όλα τα σχολεία του κειμένου της συνέντευξης Δασκαλάκη, καθηγητή στο ΜΙΤ (από την εκπομπή «στα άκρα» Β. Φλέσσα στην ΕΡΤ2) ένα λαμπρό επιστήμονα που τιμά τα ελληνικά χρώματα και που αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για τη νεολαία μας 2. προβολή της ταινίας από τα κρατικά κανάλια «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» του 1989. Στην ταινία αυτή ο σπουδαίος ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς έχει τον ρόλο ενός δασκάλου με ευρύ πνεύμα, αιρετικού, αλλά συνάμα και πρωτοπόρου. Αναμένω με ενδιαφέρον την υλοποίηση των προτάσεων μου από την Υπ. Παιδείας.