tokrirkri

tokrirkri

Άρθρο: “Όλοι οι Άγιοι άνθρωποι του Σημίτη”

Γράφει ο Μάνος Χωριανόπουλος

 

Θα μπορούσε ο τίτλος του άρθρου να αναφέρεται στον Γιάννο, τον Άκη, τον Τσουκάτο, τον Μαντέλη και άλλα στελέχη γύρω τους που έτρωγαν με χρυσά κουτάλια. Αλλά αυτό είναι το προφανές και μάλιστα με δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή της Τρίτης, που έστειλε το ζεύγος Παπαντωνίου στον Κορυδαλλό.

Δεν είναι όμως (μόνο) αυτοί οι άγιοι άνθρωποι του αγιοποιημένου πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος τα πάντα εν σοφία εποίησε. Οι παραπάνω έδρασαν στη σκιά ενός πέπλου ασυλίας που εξυφάνθηκε γύρω από τον κ. Σημίτη και τις κυβερνήσεις του.

Οι Άγιοι άνθρωποι του “εκσυγχρονισμού”, βρίσκονταν και βρίσκονται παντού. Στην πολιτική, σε τράπεζες, ΜΜΕ, στη δημόσια σφαίρα, σφιχταγκαλιασμένοι, αλληλοεξαρτώμενοι και αλληλοβοηθούμενοι. Ευνοήθηκαν και όφειλαν να επιστρέψουν τα δώρα.

Την περίοδο που “δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα”, δημιούργησαν και τις καβάτζες τους εντός και εκτός Ελλάδας για να αντέξουν την κρίση και να μη βγουν στους δρόμους μαζί με τους πληβείους, όταν μπήκαμε στην εποχή των μνημονίων.

Είχαν την άνεση να σηκώνουν το δάχτυλο στους ανόητους μικροαστούς, που δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς μια χώρα που είχε εκσυγχρονιστεί επί Σημίτη, κατέληξε στη χρεοκοπία.

Mεσάζοντες, προστάτες, διαμορφωτές κοινής γνώμης, ένας ολόκληρος στρατός πιστών της “εκσυγχρονιστικής” περιόδου, κατάπιναν σκάνδαλα και προχωρούσαν με καύσιμο το χρήμα, που έρρεε άφθονο. Πάντα αλαζόνες, ορκίζονταν πίστη στο αόρατο χέρι της αγοράς, που όπως αποδεικνύεται άρπαζε δημόσιο χρήμα και το έβαζε σε ορατές τσέπες. Βοούσε η ελληνική κοινωνία για τα σκάνδαλα εκείνης της περιόδου, αλλά η κάπνα από τα λιβανιστήρια, κάλυπτε τις μίζες και τις καταγγελίες.

Λοιδωρήθηκε έτσι και η έννοια του εκσυγχρονισμού, που στην Ελλάδα ταυτίστηκε με τον κλεπτοκρατικό καπιταλισμό. Όσο αντιδρούσαν ήταν λαϊκιστές, άσχετοι, αμόρφωτοι, που δεν καταλάβαιναν ότι οι “φωτισμένοι” κήρυκες του εκσυγχρονισμού και ειδικοί περί των οικονομικών, φρόντιζαν για το καλό τους.

Σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι μπορούσε να συμμετέχει στο πάρτι, αν και στην πραγματικότητα βρισκόταν στην είσοδο και άκουγε απλώς τη μουσική απέξω.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό του μικροαστού να ονειρεύεται ότι θα γίνει αστός και είναι ακριβώς αυτό το όνειρο που μπορεί να εκμεταλλευθεί ο εκάστοτε εξουσιαστής. Οι μικροαστοί λοιπόν πήραν μια γεύση από το πάρτι, τόση όση χρειαζόταν ώστε να κατηγορηθούν αργότερα ότι “τα φάγαμε όλοι μαζί”.

Το σύστημα αυτό είχε μια απέχθεια απέναντι στο λαό, ο οποίος δεν κατάλαβε ποτέ πόσο τυχερός ήταν που είχε αφήσει το μέλλον του στα χέρια τεχνοκρατών.

Τα μέλη του συστήματος κομπορρημονούσαν για την ΟΝΕ, δικαιολογούσαν το χρηματιστήριο, έκαναν τα στραβά μάτια στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και όταν η χώρα χρεοκόπησε, ανέλαβαν μια πολύ σημαντική αποστολή: Να εξαιρεθεί η περίοδος του εκσυγχρονισμού από τις ευθύνες για τα δεινά που μας βρήκαν.

Σύμφωνα με αυτό το αφήγημα, για τη χρεοκοπία της χώρας έφταιξαν όλοι οι πρωθυπουργοί εκτός από έναν. Αυτόν που δεν είχε ιδέα για τις μίζες πρωτοκλασάτων υπουργών του.

Τεχνηέντως άφησαν να πλανιέται στην ατμόσφαιρα η άποψη ότι ο κύριος υπεύθυνος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον οποίο αυτή η εκσυγχρονιστική παρέα μισεί θανάσιμα και ο οποίος πέθανε 13 χρόνια (!) πριν τη χρεοκοπία.

Στοχοποίησαν επίσης τους πρωθυπουργούς που ακολούθησαν, μη αναγνωρίζοντας το προφανές. Ότι όταν μια χώρα χρεοκοπεί, όλοι όσοι κυβέρνησαν έχουν μερίδιο ευθύνης.

Στην ελεγχόμενη από αυτό το σύστημα ελληνική δημόσια σφαίρα, εξαιρείται ο κ. Σημίτης και όσες δικαστικές αποφάσεις και αν υπάρξουν για μέλη των κυβερνήσεών του, θα είναι για πάντα ο άμεμπτος πολιτικός. Αυτός που επιχείρησε να τιθασεύσει έναν κακομαθημένο από τον Ανδρέα Παπανδρέου λαό. Αυτός που εκσυγχρόνισε τη χώρα, μέχρι που αυτή έπεσε στα χέρια του Κώστα Καραμανλή και καταστράφηκε.

Στα πλαίσια αυτού του αφηγήματος οι μίζες είναι λεπτομέρεια και η διαφθορά “κοινωνικό φαινόμενο”. Ας μην είμαστε λοιπόν λαϊκιστές και ας πάψουμε να εργαλειοποιούμε την ελληνική δικαιοσύνη.

 

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Κορυφαίος “Καπετάνιος της Χρονιάς” ο κάπτεν Απόστολος Αποστολάκης της ΑΝΕΚ Lines

Ως ο κορυφαίος “Καπετάνιος της Χρονιάς” βραβεύτηκε ο κάπτεν Απόστολος Αποστολάκης της ΑΝΕΚ Lines, από την Lloyd’s List στα Greek Shipping Awards 2020″, για τη γενναία και ψύχραιμη στάση που επέδειξε ως πλοίαρχος, την Άνοιξη του ’20, όταν στο ΕΓ/ΟΓ “Ελ. Βενιζέλος” εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού. Ο καπετάνιος της ΑΝΕΚ Lines[…]

Δείτε περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε η παράδοση και παραλαβή τμήματος του στρατοπέδου Μπετεινάκη

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 16 Μαρτίου, στο Στρατόπεδο Μπετεινάκη, στον Καρτερό, η παράδοση και παραλαβή τμήματος 14 περίπου στρεμμάτων του στρατοπέδου, από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης, στον Δήμο Ηρακλείου.  Η έκταση προορίζεται για την κατασκευή σχολείου. Το σχετικό πρωτόκολλο για την παράδοση υπέγραψαν  ο Αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Δαριβιανάκης, η Ανθυπολοχαγός[…]

Δείτε περισσότερα