tokrirkri

tokrirkri

Ένα σπουδαίο έργο για την υποψηφιότητα της Σπιναλόγκας στην Ουνέσκο

Ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικοποιητικό έργο με τον γενικό τίτλο : “Απόκοπος ή Σπιναλόγκα”, που θα φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου συνθέτη Νίκου Ξυδάκη, αναμένεται να έχει στην διάθεση του ο Δήμος Αγίου Νικολάου, προκειμένου να συμπεριληφθεί και αυτό στον φάκελο με την υποψηφιότητα της νήσου Σπιναλόγκας στην Ουνέσκο.

Πρόκειται για ένα μουσικό έργο για δύο φωνές και σύνολο οργάνων, κλασικών και παραδοσιακών, στο οποίο τα αφηγηματικά μέρη εναλλάσσονται με λυρικά και τα οργανικά ιντερμέδια με τραγούδια.
Πάνω σ΄ένα “αφηγηματικό καμβά”, όπως εξήγησαν οι συντελεστές του έργου (Ν. Ξυδάκης – Διονύσης Καψάλης ποιητής) που παρακολουθεί την εις “Άδου κάθοδον” ενός νοσηλευόμενου στην Σπιναλόγκα του Επαμεινώνδα Ρεμουντάκη, αρχίζουν να πλέκονται ιστορίες, εικόνες, περιστατικά από τη ζωή των εγκλείστων.
Επίσης στο εν λόγω κείμενο αξιοποιείται η πλούσια λογοτεχνική παράδοση της κατάβασης από την ομηρική νέκυια και την ιστορία του “Ορφέα και της Ευριδίκης” ώς τον “Απόκοπο του Μπεργαδή” , αντλώντας κατά περίπτωση από τον συμβολισμό και την εικονοποιία τους.

Ο Βασίλης Σκουλάς, σημαντικός δημιουργός και ερμηνευτής της Κρήτης θα βρεθεί στο ρόλο του Αφηγητή – Τραγουδιστή, αναφορικά με το παραδοσιακό κείμενο του “Απόκοπου”, ενώ δύο ακόμα σημαντικοί λυρικοί τραγουδιστές θα κοσμήσουν το συγκεκριμένο έργο. Πρόκειται για τον Θοδωρή Βουτσικάκη έναν από τους πλέον ταλαντούχους και ανερχόμενους νεότερους ερμηνευτές στο ρόλο του “Ορφέα” και μία ακόμα γυναικεία συμμετοχή στο ρόλο της “Ευριδίκης”.

Θεωρούμε – δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός – ότι θα προκύψει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα – ένα έργο που όπως μας διαβεβαίωσαν οι συντελεστές του, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου.
Σε συννενόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και συγκεκριμένα με την Δ/ντρια κ. Χ. Σοφιανού καθώς και την αρχαιολόγοκ. Γωγώ Μοσχόβη καθ ύλην αρμόδια για την Σπιναλόγκα, το έργο θα παρουσιαστεί σε μία παράσταση στη Σπιναλόγκα το καλοκαίρι, μ΄ όλους τους συντελεστές.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παραπάνω παραγωγή αναμένεται ν΄αποτυπωθεί τόσο μέσω της κινηματογράφησης της ίδιας της παράστασης, όσο και με την δημιουργία ενός οδοιπορικού του έργου – ως ένα μικρό ντοκυμαντέρ – ιστορικό αποτύπωμα της καταγραφής του”.

Επίσης όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, ο Δήμαρχος κ. Αντ. Ζερβός, ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει την παραπάνω παραγωγή, ενώ το ντοκυμαντέρ που θα δημιουργηθεί για την καταγραφή των δράσεων που θ΄αναπτυχθούν μέχρι την ολοκλήρωση του ψηφιακού δίσκου και της συναυλίας στην νήσο Σπιναλόγκα, αναμένεται ν΄αποτελέσουν μέρος του υλικού για την υποστήριξη της υποψηφιότητας.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Αγίου Νικολάου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, ο Συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο ποιητής Διονύσης Καψάλης, ο Μαέστρος Δημήτρης Ρουμπάνης, η παραγωγός Έλλη Ρουμπέν, η αρχαιολόγος Γωγώ Μοσχόβη, ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Χάρης Αλεξάκης, η Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Αφροδίτη Βαρκαράκη και ο Γ.Γ. του Δήμου κ. Γιάννης Στεφανάκης.

Σχετικά Άρθρα

Η Ιερά Μονή Κουδουμά τιμά τον αρχαιότερο γνωστό ερημίτη Άγιο της Κρήτης

Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Αγρυπνία στη Μονή για την επανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Κοσμά του Ερημίτη στην Κρήτη Η Εκκλησία της Κρήτης και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουδουμά τιμά τον αρχαιότερο γνωστό ερημίτη Άγιο της Κρήτης που «επέστρεψε» στο νησί μετά από 960 χρόνια! Πρόκειται για τον Όσιο[…]

Δείτε περισσότερα

Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης το φεστιβάλ «Γη-πολιτισμός-τουρισμός»

Ο Δήμος Πλατανιά  στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δράσεων του με τη συνδιοργάνωση  Περιφέρειας Κρήτης, ΕΒΕ Χανίων, καθώς και μια σειρά τοπικούς αναπτυξιακούς και πολιτιστικούς φορείς για 9η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιεί το Φεστιβάλ “ΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ” το οποίο συνεχίζοντας την μορφή των τελευταίων χρόνων, δημιουργεί μια σειρά από βιωματικού χαρακτήρα δράσεις (οινογευσίες,[…]

Δείτε περισσότερα