tokrirkri

tokrirkri

Ένα «τζακούζι» για καρχαρίες στο Ισραήλ

Από το τέλος Νοεμβρίου μέχρι και τον Μάιο καρχαρίες βρίσκουν καταφύγιο στις ακτές της Χαντίρα στο Ισραήλ. Ένα γεγονός με μεγάλο ενδιαφέρον για επιστήμονες και τουρίστες.

Τους κρύους μήνες του χειμώνα 50 με 100 καραχαρίες υπολογίζεται ότι βρίσκουν καταφύγιο στις ακτές της Χαντίρα, 50 χιλιόμετρα βόρεια του Τελ Αβίβ. «Τόσους πολλούς σταχτοκαρχαρίες και σκοτεινόχρωμους καρχαρίες, σπάνια μπορεί να δει κανείς μαζεμένους» λέει ο ειδικός ερευνητής Εγιάλ Μπιγκάλ από το πανεπιστήμιο της Χάιφα. Εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολείται με το τι είναι αυτό που έλκει τους καρχαρίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα τελευταία 100 χρόνια το 95% των καρχαριών έχουν εξαφανιστεί από τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Εγιάλ Μπιγκάλ. Ο λόγος είναι ότι επειδή αγαπούν τα αβαθή νερά κοντά στις ακτές γρήγορα αλιεύονταν από τους ψαράδες. Εκτός αυτού η αναπαραγωγή των σταχτοκαρχαριών καθυστερεί πολύ και για το λόγο αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη το γεγονός ότι συγκεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο τόπο.

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα ζεστά νερά είναι προφανώς που τους προσελκύει. Και τα νερά είναι ιδιαίτερα ζεστά εξαιτίας ενός εργοστασίου στην περιοχή, σωλήνες του οποίου καταλήγουν στη θάλασσα. «Πρόκειται για τζακούζι» λέει γελώντας ο Ισραηλινός επιστήμονας. Εκτός αυτού η περιοχή είναι πλούσια σε ψάρια και μπορεί αυτός να είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο καταλήγουν εκεί οι καρχαρίες. Οι επιστήμονες κατάφεραν πάντως να βάλουν πάνω στους καρχαρίες ειδικούς ανιχνευτές για να μπορούν να εντοπίζουν το δρόμο που ακολουθούν. Κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν τον επόμενο χρόνο και πάλι στη Χαντίρα.

Οι καρχαρίες σημαντικοί για την ισορροπία της φύσης

Ο Εγιάλ Μπιγκάλ συλλέγει μαζί με τους συναδέλφους του εκτός από αίμα και ιστό και υπερήχους από καρχαρίες. Οι συνθήκες για να στήσουν ένα «εργαστήριο» στη φύση είναι ιδανικό στις ακτές της Χαντίρα. Μπορούν να εξετάζουν τους καρχαρίες χωρίς να τους παίρνουν μακριά από φυσικό τους περιβάλλον και το νερό.

Το θέαμα με τους καρχαρίες είναι όμως ελκυστικό και για τους δύτες και τους τουρίστες. Μπορεί κανείς να δει τους καρχαρίες και από την παραλία. Για τον Ισραηλινό επιστήμονα είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσει στον κόσμο γιατί οι καρχαρίες είναι χρήσιμοι για την ισορροπία της φύσης. Μπορούν να καταβροχθίζουν άρρωστους πληθυσμούς ψαριών και έτσι επέρχεται μια ισορροπία.

Οι καρχαρίες θα μείνουν και φέτος στις ακτές της Χαντίρα μέχρι και τον Μάιο μετά θα φύγουν να αναζητήσουν πιο ψυχρά νερά.

Σχετικά Άρθρα

Μια «έξοδος» με πολλούς κινδύνους

«Είμαι ξένος σε ξένη αυλή». Με τη φράση αυτή αποχώρησε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τη δραματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης, αφήνοντας πίσω του τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παραμένει σε τεντωμένο σχοινί. Πόσο μάλλον, που η απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ να εγκρίνει τη συνταγματική[…]

Δείτε περισσότερα

Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη διακινητή μεταναστών

Στη σύλληψη 42χρονου αλλοδαπού για παράνομη διακίνηση μεταναστών προέβη το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου. Ο συλληφθείς προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 12 παράτυπους μετανάστες, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου. Το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε και ο 42χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.[…]

Δείτε περισσότερα