tokrirkri

tokrirkri

«Αμαζόνιος» η κοίτη του Κλαδισού ποταμού

Ένα χρόνο μετά την υπερχείλιση του Κλαδισού στα Χανιά που είχε σαν αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να πλημμυρίσει και να τεθούν σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές, η κοίτη του ποταμού δεν έχει ακόμη καθαριστεί.

Η εικόνα που παρουσιάζει θυμίζει Αμαζόνιο με τα φυτά να καλύπτουν ακόμη και τμήματα του Κλειστού Γυμναστηρίου του δήμου Χανίων. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής που μιλούν για εγκατάλειψη. Καταγγέλλουν ότι δύο φορές μέσα στο καλοκαίρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά που θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί λόγω της πυκνής βλάστησης. Υποστηρίζουν ότι υποφέρουν από τα κουνούπια και θέτουν τους αρμόδιους προ των ευθυνών τους για πιθανή νέα υπερχείλιση, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα στραφούν σε ένδικα μέσα.

Το ζήτημα του καθαρισμού των ρεμάτων και ποταμών συζητήθηκε χτες, σε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Χανίων ενώ μέσα σε διάστημα ενός μήνα έχουν γίνει συσκέψεις επί συσκέψεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.

Παρ’ όλα αυτά ο Κλαδισός δεν έχει δεχτεί παρεμβάσεις αποψίλωσης. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, «ο δήμος πετά το μπαλάκι στην αντιπεριφέρεια και η αντιπεριφέρεια στο δήμο. Από τα τέλη Αυγούστου την ευθύνη για τον καθαρισμό του ποταμού έχει η αντιπεριφέρεια». Ιδιοκτήτες σπιτιών που τον περασμένο Οκτώβρη μετά από πολύωρη καταιγίδα είδαν το ποτάμι να υπερχειλίζει και τα νερά να μπαίνουν ορμητικά στα υπόγεια και τα ισόγεια των κατοικιών τους, εκφράζουν φόβους για νέες πλημμύρες αλλά και για πυρκαγιές.

«Εμείς απαιτούμε ως κάτοικοι να καθαρίζεται ο ποταμός δύο φορές το χρόνο. Μία φορά την άνοιξη, ώστε με την έναρξη του καλοκαιριού να έχει την εικόνα που πρέπει να έχει και να μην υπάρχει κίνδυνος για πυρκαγιές και για κουνούπια και μια δεύτερη το φθινόπωρο για να αποφεύγεται η υπερχείλιση» είπε κάτοικος της οδού Γεωργακάκηδων που πέρυσι επλήγη από τις πλημμύρες. Η ίδια πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν ο δήμος να σχεδιάζει αναπλάσεις σε άλλες περιοχές της Νέας Χώρας και την ίδια στιγμή άλλοι δημότες να κινδυνεύουν και να ζουν σε μια εγκαταλελειμμένη περιοχή».

Ο δήμαρχος Χανίων υποστηρίζει ότι με τις παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΧ δεν υπάρχει κίνδυνος νέας υπερχείλισης του ποταμού.  «Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξαν πλημμύρες στα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι ότι έγιναν από τη ΔΕΥΑΧ εργασίες.  Πιο συγκεκριμένα τα συνεργεία της επιχείρησης προχώρησαν σε περαιτέρω διάνοιξη της κοίτης κι έτσι τώρα εκτονώνονται τα νερά του ποταμού από δύο σημεία και κυρίως αυτό που είναι κοντά στη θάλασσα και το οποίο πέρυσι μας είχε δημιουργήσει τα μεγάλα προβλήματα» δήλωσε ο κ. Τάσος Βάμβουκας.

Η εικόνα πάντως μιλάει από μόνη της αναδεικνύοντας ότι στην κοίτη δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση για αποψίλωση κι ότι η βλάστηση είναι αναπτυγμένη σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα κάποιος που δεν γνωρίζει μπορεί να αντιληφθεί πως πρόκειται για ποτάμι και όχι για δασική έκταση.

 

Πηγή: neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

ΑΝΕΚ LINES: Ταξίδι …ζωής και ελπίδας στην 14η Εθελοντική Αιμοδοσία

Η ΑΝΕΚ LINES, με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν.Χανίων «Ο Άγιος Ιωάννης» & το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων την 14η Εθελοντική Αιμοδοσία στα Κεντρικά της Γραφεία, χθες Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019. Παράλληλα, υλοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά δειγματοληψία για δωρεά μυελού των οστών.[…]

Δείτε περισσότερα

Ρέθυμνο: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των εργαζομένων

Η πρώτη συνάντηση εργασίας, που αφορά στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού και αναπτυξιακού προγράμματος με τίτλο «Ενισχύοντας τους εργαζόμενους στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου: Μια τριλογία παρεμβάσεων», πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.Το εν λόγω πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, αποτελεί μια συνεργασία της[…]

Δείτε περισσότερα