tokrirkri

tokrirkri

Ανάκαμψη αλλά και… προσαρμογή για τον κλάδο διαφήμισης στην Ελλάδα

Ελαφρά ανάκαμψη γνώρισε η αγορά διαφήμισης το 2016, με τις εταιρείες του χώρου να δείχνουν πως έχουν προσαρμοστεί πλέον σε μεγάλο βαθμό στη νέα εποχή των μικρότερων μεγεθών για το χώρο σε σχέση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, στα χρόνια της ύφεσης η αγορά υποχώρησε κατά 55% έως 60%. Η πραγματικότητα είναι πως η δύσκολη οικονομική συγκυρία, η αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας και η μείωση τόσο του πραγματικού όσο και του προς διάθεση εισοδήματος συνετέλεσαν ώστε η διαφήμιση να έχει πλέον μικρότερο μερίδιο φωνής σε όλα τα ΜΜΕ, με τη διαφημιστική δαπάνη να έχει γνωρίσει σημαντική κάμψη τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για το φυσικό επακόλουθο και τη σχεδόν αυτόματη παράπλευρη απώλεια από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης και τη συνακόλουθη ανάγκη των επιχειρήσεων για περικοπές στα κόστη. Η κατάργηση του αγγελιοσήμου από τον Σεπτέμβριο του 2016 υπολογίζεται πως συνέβαλε θετικά στην αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης, ενώ ανάλογη θετική συνδρομή εκτιμάται πως θα έχει για την τηλεοπτική αγορά η μείωση από την 1η Απριλίου 2018 του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης από το 20% σε 5%.

Βέβαια, «αγκάθια» συνεχίζουν να υπάρχουν, και σε αυτά το κυριότερο ήρθε με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, που μπορεί μεν να κατάργησε στην ουσία την πρόβλεψη για απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ, αλλά έφερε στο προσκήνιο μια νέα απειλή. Μετά από χρόνια συνεχών αναβολών, η απευθείας τιμολόγηση, που θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα για την αγορά των εταιρειών διαφήμισης και επικοινωνίας, στην πράξη εγκαταλείφθηκε, όμως η κυβέρνηση νομοθέτησε τον περιορισμό των επιβραβεύσεων προς τις διαφημιστικές στο μόλις 4%, σε μια εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και προβλήματα βιωσιμότητας για κάποιες από τις δραστηριοποιούμενες στο χώρο.

Αυτήν τη στιγμή η διαφημιστική δαπάνη καταγράφει θετική πορεία, αλλά οι εξελίξεις στη συνέχεια θα δείξουν αν μπορούμε πράγματι να μιλάμε για πορεία ανάκαμψης. Στο πρώτο τρίμηνο του 2018, πάντως, η δαπάνη αυξήθηκε κατά 7% συνεχίζοντας τη θετική πορεία που σημείωσε το 2017, όταν και κατέγραψε άνοδο μεταξύ 3% και 4%. Σύμφωνα με στελέχη του χώρου, η αγορά κινήθηκε το 2017 περί των 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορούσε την τηλεοπτική διαφήμιση και το υπόλοιπο 50% μοιράστηκε σε έντυπη διαφήμιση και Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Direction Business Reports από την ανάλυση του συνοπτικού ομαδοποιημένου ισολογισμού, ο οποίος συντάχθηκε βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 43 διαφημιστικών εταιρειών για τη διετία 2015-2016, προκύπτουν τα εξής: ο συνολικός κύκλος εργασιών (πωλήσεις) το 2016 των υπό εξέταση επιχειρήσεων ανήλθε στα 283,56 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 4,12% σε σχέση με το 2015.

Να σημειωθεί ότι οι 27 από τις 43 υπό εξέταση εταιρείες (ως ποσοστό 62,79%) αύξησαν τις πωλήσεις τους (κύκλος εργασιών) το 2016. Τα συνολικά μικτά κέρδη για το 2016 ανήλθαν στα 78,08 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,22% έναντι του 2015.

Σύμφωνα με την Direction Business Reports από την ανάλυση του συνοπτικού ομαδοποιημένου ισολογισμού, ο οποίος συντάχθηκε βάσει 19 επιχειρήσεων media specialists για τη διετία 2015-2016, προκύπτουν τα εξής: ο συνολικός κύκλος εργασιών (πωλήσεις) το 2016 των υπό εξέταση επιχειρήσεων ανήλθε στα 301,53 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση 20,20% σε σχέση με το 2015. Να σημειωθεί ότι οι 14 από τις 19 υπό εξέταση εταιρείες (ως ποσοστό 73,68%) αύξησαν τις πωλήσεις τους (κύκλος εργασιών) το 2016. Τα συνολικά μικτά κέρδη για το 2016 ανήλθαν στα 39,57 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% έναντι του 2015.

Πηγή: advertising.gr

Σχετικά Άρθρα

Μελετούν παράταση για δηλώσεις φόρου, 120 δόσεις και ΕΝΦΙΑ λόγω εκλογών

Σε παράταση των προθεσμιών που λήγουν στο τέλος Ιουνίου αναφορικά με τις υποχρεώσεις έναντι της εφορίας φαίνεται πως προχωρά το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας της διενέργειας εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος λήγει[…]

Δείτε περισσότερα

Handelsblatt: O τουρισμός βοηθά την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση

«Η τουριστική έκρηξη καθιστά ενδιαφέρουσες τις τουριστικές κατοικίες ως επενδυτικά αντικείμενα με αποδόσεις» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα. «Η τουριστική έκρηξη καθιστά ενδιαφέρουσες τις τουριστικές κατοικίες ως επενδυτικά αντικείμενα με αποδόσεις» γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο: «Τουριστικά ακίνητα στην Ελλάδα-Η εμπιστοσύνη των αγοραστών επιστρέφει». «Στον τομέα της[…]

Δείτε περισσότερα