tokrirkri

tokrirkri

Ανοίγει η e-πλατφόρμα των 120 δόσεων σε Ταμεία – Εφορία

Με τρεις βελτιώσεις που ενσωματώθηκαν στο «παρά πέντε» της ψήφισης και αφορούν τους συνταξιούχους, ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις και έχει πάρει πλέον τον δρόμο για το εθνικό τυπογραφείο, ενώ αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στη ρύθμιση τόσο των χρεών προς τα Ταμεία όσο και προς το Δημόσιο.

Επίσης από τη Δευτέρα μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, σε ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Αυτόματη ένταξη

Αναλυτικότερα, η πρώτη από τις τρεις τροπολογίες προστέθηκε στο άρθρο 7 του νόμου και προβλέπει την «αυτόματη ένταξη» στις 120 δόσεις για όσους συνταξιούχους βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ρύθμισης της οφειλής τους, και η μηνιαία δόση της παρακρατείται από τη σύνταξή τους.

Τι αλλάζει για αυτές τις περιπτώσεις των συνταξιούχων που αποπληρώνουν παλιές οφειλές; Όποιο υπόλοιπο οφειλής έχουν σήμερα, αυτό μεταφέρεται αυτόματα στις 120 δόσεις χωρίς να χρειαστεί οι ίδιοι να κάνουν σχετική αίτηση. Το θετικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι επειδή θα αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής του χρέους τους, θα παρακρατείται μικρότερο ποσό από τη σύνταξή τους. Και για αυτούς το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα είναι τα 50 ευρώ.

13η σύνταξη

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους τραπεζοϋπαλλήλους βρίσκονται ήδη σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και αφορά πρώην εργαζόμενους των τραπεζών Εμπορική, Πίστεως και της Τράπεζας Αττικής.

Εκτιμάται ότι είναι συνολικά περίπου 7.800 με 8.000 συνταξιοδοτούμενοι, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικές παροχές από το πρώην ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων). Αυτοί θα λάβουν ανάλογα με το ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής και την αναλογία της 13ης σύνταξης, η οποία θα πιστωθεί στους λογαριασμούς περίπου 2,6 εκατ. συνταξιούχων την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Μείωση παρακρατήσεων

Με την τρίτη τροπολογία αυξάνονται από 40 σε 60 οι μηνιαίες δόσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη, δηλαδή μετά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως όσοι δεν ενταχθούν μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου στις 120 δόσεις και συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2019 αλλά με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, θα μπορούν να αποπληρώσουν αυτές τις οφειλές σε 60 δόσεις και όχι σε 120 δόσεις.

Σε αυτή την κατηγορία των μελλοντικών συνταξιούχων με οφειλές προς τα Ταμεία ως ελάχιστη μηνιαία δόση που θα μπορεί να καταβάλλει ορίζονται τα 50 ευρώ.

Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου ανοικτή η ρύθμιση

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η πλατφόρμα θα λειτουργήσει μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ και θα είναι εύχρηστη, προκειμένου κάθε ασφαλισμένος ή υποψήφιος συνταξιούχος να μπορεί να ενταχθεί ηλεκτρονικά στη ρύθμιση. Η ρύθμιση θα μείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε θα μπορεί κάποιος να ενταχθεί.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε επίσης ότι η πλατφόρμα θα ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το πώς διαμορφώνεται η νέα οφειλή του μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και το κούρεμα της βασικής οφειλής, που προβλέπεται για πρώτη φορά. Το νέο ποσό της μειωμένης οφειλής θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Επίσης είπε ότι ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν δεν θέλει το κούρεμα της βασικής οφειλής και θέλει να την αποπληρώσει ολόκληρη, προκειμένου να έχει υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη στο μέλλον.

Στο TAXISnet οι αιτήσεις υπαγωγής

Στο TAXISnet θα μπορεί κανείς να βρει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων έως 31-12-2018 οφειλών προς τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τελωνεία.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου που ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Ιουνίου. Προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση αποτελεί η υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τα έτη 2013-2017.

Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις πρέπει να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η καταβολή κάθε δόσης θα γίνεται με βάση Ταυτότητα Ρυθμιζόμενης Οφειλής στις τράπεζες, είτε στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ είτε μέσω e-banking.

Οι μειώσεις ΦΠΑ

Επιπλέον, σύμφωνα και με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από τη Δευτέρα 20 Μαΐου θα ισχύσουν οι μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ για είδη διατροφής, εστίασης και ενέργεια. Ειδικότερα, από τις 20/5 θα τεθούν σε ισχύ νέοι συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι:

  • από το 24% στο 13% σε μεταποιημένα, συσκευασμένα και τυποποιημένα είδη διατροφής,
  • από το 24% στο 13% στην εστίαση, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων,
  • από το 13% στο 6% στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και την τηλεθέρμανση.

Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε την Τετάρτη στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, με τίτλο: «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Σχετικά Άρθρα

Μινωικές Γραμμές: Τέσσερα βραβεία στα Tourism Awards 2019

Τέσσερις ανώτατες διακρίσεις απέσπασαν οι Μινωικές Γραμμές στον φετινό θεσμό των Tourism Awards 2019. Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση, την Τρίτη στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσία εκπροσώπων και φορέων του τουρισμού, οι Μινωικές Γραμμές κέρδισαν: Χρυσό βραβείο για την υποστήριξη των Τοπικών Κοινοτήτων/Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί η εταιρεία, στην ενότητα Branding/Public Relations /[…]

Δείτε περισσότερα

6 παγίδες της οικονομίας

Τι “φοβάται” η Κομισιόν Τα ελληνικά δημοσιονομικά και η ανάπτυξη συνεχίζουν να περνάνε μέσα από “Συμπληγάδες”, καθώς παραμένουν τα αυστηρότατα κι υπερβολικά υψηλά πλεονάσματα που ζητούνται ετησίως αλλά και οι χαμηλότατες αμοιβές και η υψηλή ανεργία που υπονομεύουν συνεχώς την εσωτερική ζήτηση. Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα… δεν υπάρχουν για την[…]

Δείτε περισσότερα