tokrirkri

tokrirkri

Από την Αυστρία έφτασαν αρχαιότητες στην πατρίδα τους, την Κρήτη

Οι Κρητικές αρχαιότητες που είχαν κλαπεί από τους Γερμανούς κατακτητές επέστρεψαν στην πατρίδα τους και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εγκαινίασε τη Δευτέρα μία μοναδική έκθεση.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία της γενικής γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων και εκπροσώπων φορέων, εκπροσώπων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πολιτών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 34 αρχαία έργα που φυγαδεύτηκαν παράνομα από Γερμανούς αξιωματικούς την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Τα 26 από αυτά επαναπατρίστηκαν πρόσφατα, από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Γκρατς που παρέμεναν μέχρι το Νοέμβριο του 2017 και τα υπόλοιπα επτά είχαν επαναπατριστεί σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες από το 1948 έως τις μέρες μας.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που εκλάπησαν από τους Γερμανούς κατακτητές επιστρέφουν στην Κρήτη και μάλιστα 26 από αυτά από την Αυστρία και το πανεπιστήμιο του Γκρατς. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό να ληφθεί μέριμνα και να επιστρέψουν από το εξωτερικό στο φυσικό τους χώρο στην Κρήτη το σύνολο των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν κατά τη Γερμανική Κατοχή ή διαχρονικά από αρχαιοκάπηλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον καθηγητή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας Δρ. Peter Scherrer, που είχε την πρωτοβουλία για την πρόσφατη επιστροφή των 26 αντικειμένων.

«Ευχαριστούμε τον κ. Καθηγητή και το Ινστιτούτο που ήρθαν τα 26 αντικείμενα και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η αρχαιοκαπηλία υπήρξε και παραμένει, μεγάλο πρόβλημα για τον τόπο μας που πρέπει να αντιμετωπιστεί και ευχή μας είναι να συνεχίσει ο επαναπατρισμός των αρχαιολογικών θησαυρών της Κρήτης και γενικότερα της χώρας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Η γενική γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Μαρία Βλαζάκη στην ομιλία της τόνισε την αξία των εκθεμάτων και την σημασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου το οποίο εμπλουτίστηκε λόγω των επαναπατριζόμενων εκθεμάτων.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης μίλησε για τη σημασία της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών και την ανάγκη αναγνώρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μιας εθνικής πολιτικής.

Ευχαριστίες προς τον Αυστριακό Καθηγητή και την επιστημονική του ομάδα για την πρωτοβουλία τους, απεύθυνε η Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρ. Στέλλα Μανδαλάκη, ενώ ο Επιμελητής της Βρετανικής Σχολής στην Κνωσό Δρ. Κωστής Χρηστάκης σημείωσε την ανάγκη συνεργασιών των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών. Για την ιστορία των παράνομων ανασκαφών κατά την Κατοχή μίλησε η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Μινωικών Αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Δρ. Γεωργία Φλούδα.

Τέλος, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Graz Δρ. Peter Scherrer υπογράμμισε πως τόσο ο Μινωικός όσο και ο Ελληνικός πολιτισμός στο σύνολο του, αποτελούν θεμέλια του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Εμφανώς συγκινημένος τόνισε πως τα αντικείμενα που επέστρεψαν είναι όπως τα όργανα ενός ανθρωπίνου σώματος που δεν μπορούν να απουσιάζουν για να λειτουργεί το σώμα, όπως ένιωσε ο ίδιος ότι ισχύει κατά την επίσκεψη και ξενάγηση που είχε με την σύζυγό του στην Κνωσό.

Σχετικά Άρθρα

Έκθεση Ψηφιδωτών έργων με τίτλο “Ψηφιδογραφίες”

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Κρήτης «ο Άγιος Πολύκαρπος» με αδιάκοπη διαδρομή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας από ιδρύσεως του, το 1982, διοργανώνει Έκθεση Ψηφιδωτών έργων με τίτλο “Ψηφιδογραφίες” στην Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου – Βασιλική Αγίου Μάρκου από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 έως Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020. Η Έκθεση γίνεται σε[…]

Δείτε περισσότερα

45 χρόνια Αρχιερατικής Διακονίας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετείχε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά στην θεία λειτουργία και στην τελετή εορτασμού από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, της επετείου  της συμπλήρωσης σαράντα πέντε ετών (23 Φεβρουαρίου 1975 – 23 Φεβρουαρίου 2020), Αρχιερατικής Διακονίας του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, Προέδρου[…]

Δείτε περισσότερα