tokrirkri

tokrirkri

Αρκάδι, η ιστορική μονή του Ρεθύμνου

Στις περιοχές της χώρας μας που έχουν μεγάλη ιστορική αξία και δημιουργούν έντονη συναισθηματική φόρτιση συγκαταλέγεται ασφαλώς το Αρκάδι Ρεθύμνου, τόπος γνωστός για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ομώνυμη μονή κατά την επανάσταση του 1866.

Η ιστορική μονή Αρκαδίου, χτισμένη στο άκρο γραφικού υψιπέδου, βρίσκεται σε απόσταση 23 χλμ ΝΑ από την πόλη του Ρεθύμνου. Tο αρχικό φρουριακό συγκρότημα της μονής χτίστηκε πριν από το 14ο αιώνα (στο βορειοδυτικό τμήμα του περιβόλου σώζονται ερείπια της πρώτης μονής), ενώ τα περισσότερα κτίρια της μονής χρονολογούνται από το 18ο αιώνα (πολλά, όπως η πυριτιδαποθήκη, αναστηλώθηκαν μετά το 1866).

Το καθολικό της μονής, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα και τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, οικοδομήθηκε το 1587, αποτελεί δε χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής κατά τα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας, καθώς συνδυάζει γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία με αριστοτεχνικό τρόπο. 

Επί Τουρκοκρατίας αποτέλεσε καταφύγιο των επαναστατών, αντιστασιακό κέντρο, αποθήκη τροφίμων και πολεμοφοδίων.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1866 διεξήχθησαν σφοδρές μάχες ανάμεσα στους αγωνιστές (επαναστάτες πολεμιστές, χωρικούς, καλόγερους και γυναικόπαιδα) που είχαν κλειστεί στη μονή και τον τουρκικό στρατό του Mουσταφά πασά. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των αγωνιστών, η μονή κυριεύτηκε ύστερα από πολιορκία δυο ημερών, το Νοέμβριο του 1866.

Γνωρίζοντας το τι θα ακολουθούσε, οι πολιορκημένοι ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη της μονής και θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια μαζί με πολλούς πολιορκητές. Tο Aρκάδι έγινε έκτοτε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία.

Στο μουσειακό χώρο της μονής φυλάσσονται ευαγγέλια και μεταβυζαντινές εικόνες, αρχιερατικά άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, επιγραφές και οικόσημα 16ου αιώνα, όπλα και κειμήλια από διάφορες επαναστάσεις, πορτρέτα αγωνιστών. Eπίσης, τμήμα του τέμπλου του καθολικού (1866).

Σχετικά Άρθρα

Το Ρέθυμνο μέσα από την ποίηση

  ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ (Πολυφωνικό ποιητικό  οδοιπορικό στο Ρέθυμνο  του χθες και του σήμερα)   Αετουδάκης Δημήτρης, Αντωνακάκη Μαρία, Απανωμεριτάκης Κώστας, Απανωμεριτάκης Θανά- σης, Bαγενάς Νάσος, Βάμβουκα – Αγγελάκη Ευαγγελία Βιτσικουνάκη-Παπαιωάννου Ιωάννα, Γάσπαρης Αιμίλιος, Γεωρβασάκης Γεώργιος, Δαφέρμος Ελευθέριος, Δεληγιάννης Κώστας, Δημητρακάκη Χρυσούλα, Δρετουλάκης Μελέτης, Εφταλιώτης Μιχάλης, Ζαχαράκη[…]

Δείτε περισσότερα

Ο Μπαμπινιώτης απαντά για την «Μακεδονική» γλώσσα

Με ένα άρθρο περίπου 700 λέξεων ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Γιώργος Μπαμπινιώτης απαντά για την «Μακεδονική» γλώσσα. «Γράφαμε, εξηγούσαμε, τεκμηριώναμε, επιχειρηματολογούσαμε και νομίζαμε ότι κάποιος από τους ιθύνοντες που διαπραγματεύονται και λαμβάνουν τις αποφάσεις για το σκοπιανό θέμα θα μας ακούσει», γράφει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης στο άρθρο[…]

Δείτε περισσότερα