tokrirkri

tokrirkri

Για το Μακαριστό Ειρηναίο

Επικήδειος λόγος του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη κατά την τέλεση της εξόδιας ακολουθίας του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Κισάμου Ειρηναίου
Σεβαστέ μας Πατέρα,
Με συγκίνηση ολόκληρη η Κρήτη σας συνοδεύει σήμερα στην τελευταία σας κατοικία από την αγαπημένη σας Κίσαμο, την έδρα της Ιεράς  Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου, που για πολλά χρόνια διακονήσατε.

Ιερός κλήρος, αρχές, φορείς και λαός όλοι μαζί αποχαιρετούμε τον εμπνευσμένο Ιεράρχη μας που με την Ποιμαντορική  ζωή και το πλούσιο έργο του ήταν φωτεινός φάρος και παράδειγμα προς μίμηση.
 
Αποχαιρετούμε τον πνευματικό ηγέτη που είχε διεθνή αναγνώριση και πολυσήμαντη προσφορά στην Δημοκρατία, στην Ορθοδοξία, στον Εκκλησία, στην Παιδεία και στην κοινωνία τόσο στην Κρήτη όσο και στην Γερμανία όπου υπηρέτησε σε δύσκολους καιρούς.
 
Ο εκλιπών Ιεράρχης μας ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα γενικής αποδοχής, πρότυπο για τον κλήρο και το λαό, και που μέσα από τις παρεμβάσεις και το έργο του αναδείκνυε την Κρήτη μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Ήταν σεμνός Ιεράρχης, εμπνευσμένος παιδαγωγός, θεολόγος, συγγραφέας, πρωτοπόρος στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και διορατικός για τις προτεραιότητες της τοπικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
 
Ήταν ο άνθρωπος που προέτασσε πάντα το ‘εμείς’ και όχι το ‘εγώ’, που σε αντίξοες εποχές για τον τόπο πρωτοστάτησε καθοριστικά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και δράσεις, στην ίδρυση τοπικών αναπτυξιακών εταιρειών έχοντας πάντα στο πλευρό του τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα την ίδια περίοδο ο Μακαριστός αποτέλεσε ελπίδα και σύμβολο των μαθητών, της νεολαίας των ορφανών παιδιών καθώς ιδρύει οικοτροφεία, τεχνικές σχολές,
κέντρα εκπαίδευσης πρότυπων αγροτικών εγκαταστάσεων,
πνευματικά κέντρα για ντόπιους και ξένους φοιτητές,
σχολές χειροτεχνικής ανάπτυξης,
κέντρα παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, εκθέσεις,
ενώ το μεγάλο απόκτημα της ίδρυσης και  λειτουργίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι καθιστά την περιοχή διεθνές πνευματικό και μορφωτικό κέντρο.
 
« Ότι έκανα και ότι κάνω το πράττω ως έκφραση της Εκκλησίας» είχατε πει το 2005 στην ομιλία σας από άμβωνος, εδώ στην Κίσαμο όταν οικιοθελώς αποσυρθήκατε.
 
Όμως αυτό το πλούσιο έργο και την πηγαία προσφορά σας την έχουν βιώσει και την αναγνωρίζουν οι κάτοικοι της Μητρόπολης σας και είναι γνωστή σε φορείς και πολίτες, σε όλη την Κρήτη, αλλά και εκτός του νησιού μας.
Σεβαστέ μας Πατέρα,
 
Μας αφήνετε πολυσήμαντες παρακαταθήκες με το έργο σας και σας είμαστε ευγνώμονες.
Είναι η αγάπη που φυτέψατε στις ψυχές των ανθρώπων.
Το όραμα που δώσατε στους νέους και στους τοπικούς φορείς.
Η παρηγοριά που προσφέρατε στους ταλαιπωρημένους στη ζωή.
Η θαλπωρή στα ορφανά, στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.
Η πίστη και το θάρρος που μεταλαμπαδεύσατε σε όλο τον κόσμο. Είναι η αγωνιστικότητα σας στην προάσπιση αρχών και αξιών, για την Πατρίδα, την Εκκλησία, τους θεσμούς, στην οικογένεια, για τα δικαιώματα και δίκιο των πολιτών.
Σεβαστέ μας Πατέρα,
Η Περιφέρεια Κρήτης κλείνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο σεπτό σκήνωμα σας αποχαιρετώντας σας στην αγκαλιά του Θεού.
Σας υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κάνουμε πράξη το όραμα σας και τις πολύτιμες παρακαταθήκες που μας αφήσατε. Εμείς θα σας νιώθουμε πάντα κοντά μας και ότι μέσα από τις ‘χαραμάδες’ του Ουρανού θα μας καθοδηγείτε, και θα ευλογείται την Πατρίδα μας, την Κρήτη μας που τόσο αγαπήσατε. Ας είναι αιωνία η μνήμη σας και ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σας μετά των δικαίων.
Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κρήτης, στην οικογένεια του Μακαριστού, και στον άξιο διάδοχο συνεχιστή του έργου στην οικία Μητρόπολη, Μητροπολίτη κ.κ. Αμφιλόχιο.

Σχετικά Άρθρα

Απίστευτη πανωλεθρία Βαγγέλη Βενιζέλου στο Ηράκλειο Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «κατάφερε» να βγει τελευταίος στο νομό που εκλέγεται! 7/5/12 Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ 

Δείτε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΕΛΥΡΟΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση