tokrirkri

tokrirkri

Γνώμες: “Tα ντοκουμέντα μιας αλλαγής από το μέλλον”

Του Μάνου Χωριανόπουλου

 

Στα χρόνια των μνημονίων, οι Έλληνες πολίτες, πέρασαν πολλά και αν αναλογιστούμε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη χώρα, τα βάρη που σήκωσαν, τις αγωνίες και τα διλήμματα, επέδειξαν αξιοθαύμαστη ωριμότητα και ψυχραιμία.

Είχαμε βεβαίως και πολύ σοβαρές συνέπειες. Από τη φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας μέχρι το brain drain και από το αυγό του φασιστικού φιδιού που έσπασε, μέχρι την απαξίωση της πολιτικής και την απογοήτευση για την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών αγώνων.

Με την σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε μια περίοδο κανονικότητας, είναι η κατάλληλη στιγμή όσοι ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν εξουσία, να συγχρονίσουν το εσωτερικό τους ρολόι με τον ρυθμό της κοινωνίας, που ζητά το πέρασμα από την εποχή της αβεβαιότητας και της σύγκρουσης στην εποχή της συνεργασίας και της δημιουργίας.

Είναι κάτι που το News 24/7 με τη στάση του και την αρθρογραφία του, έχει επαναλάβει πολλές φορές σε ανύποπτο χρόνο -το ίδιο κάνει αυτή την περίοδο και το Ραδιόφωνο 24/7. Έχει διαπιστώσει και επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει ήρεμη σκέψη και συγκεκριμένη στρατηγική, ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο, που θα θέτει το μέλλον της χώρας σε στέρεες βάσεις.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να αντιλαμβάνεται αυτή την ανάγκη και με αφορμή και την αποθράσυνση της ακροδεξιάς, όπως εκφράστηκε με την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, εμφανίζεται έτοιμος να κάνει ένα στρατηγικό και ειλικρινές άνοιγμα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.

Πρόκειται για μια επιλογή που είναι πιο δύσκολη από όσο δείχνει, κυρίως γιατί το γρήγορο πολιτικό κέρδος, που μπορεί να προκύψει από τις κλασικές μετωπικές συγκρούσεις δίνει τη θέση του στην αναζήτηση συγκλίσεων για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου, που θα έχει όμως την υποχρέωση να μην παραδοθεί στην αδράνεια του μικροαστισμού ή της τυπικής διαχείρισης της εξουσίας.

Τα σημάδια για αυτή την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι πολλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και στην δημιουργία “πλατιών συμμαχιών” και την αναγνώριση του λάθους του 2014 με την περιχαράκωση του κόμματος.

Δεν περνά απαρατήρητο επίσης το πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφορεί η εφημερίδα Documento με τίτλο «Ραντεβού με τη νέα Μεταπολίτευση. Τι σηματοδοτεί η πλήρης στήριξη Τσίπρα στον Μπουτάρη».

Μια εφημερίδα με συγκεκριμένες απόψεις και με πολλά συγκρουσιακά πρωτοσέλιδα, προβάλλει την χρησιμότητα αυτής της στρατηγικής επιλογής με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο.

“Η υποχρέωση της κυβέρνησης και του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα δεν αφορά τις εξαγγελίες και τα προγράμματά τους αλλά τη δημιουργία του νέου δημοκρατικού μετώπου. Εχουν υποχρέωση να συμμαχήσουν με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν και όχι με τον εαυτό τους” αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα και δεν απευθύνονται μόνο εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εντός.

Όσοι έχουν υπηρετήσει την κοινή λογική, χωρίς περιχαρακώσεις γνωρίζουν καλά ότι συνήθως βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά. Ρισκάρουν τώρα για ένα αποτέλεσμα στο μέλλον, που μπορεί να μην το καρπωθούν πολιτικά.

Ωστόσο, αν πρόκειται για επιλογή αρχών και αξιών για το καλό του λαού και όχι για τακτικισμό, αξίζει κάθε προσπάθεια και κάθε θυσία.

Πηγή: news247

Σχετικά Άρθρα

Κίνδυνος μολύνσεων από τους βιολογικούς στην Ιεράπετρα

Σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση των βιολογικών καθαρισμών της Ιεράπετρας του Μύρτους και όλων των ανάλογων εγκαταστάσεων του Δήμου, προχώρησε η Διεύθυνση της Υπηρεσίας Ύδρευσης Άρδευσης και Αποχέτευσης, κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό και βλάβες που οδήγησαν σε διαρροή. Όπως αποκαλύπτει με έγγραφο που[…]

Δείτε περισσότερα

Χωρίς συμμαχίες στον δεύτερο γύρο Καλαντζάκης και Πετράς

Στον πυρετό του δεύτερου γύρου της εκλογικής διαδικασίας η Ιεράπετρα Παρά τις προσπάθειες που έγιναν την τελευταία εβδομάδα, στην Ιεράπετρα οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Νέα Πορεία» και «Δήμος Πρότυπο» Θεοδόσης Καλαντζάκης και Αντώνης Πετράς, δεν θα έχουν την ανοικτή στήριξη κανενός εκ των 5 άλλων συνδυασμών που έμειναν έξω[…]

Δείτε περισσότερα