tokrirkri

tokrirkri

Γ. Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Ο Γιώργος Σεφέρης ( 1900-1971), αστός, διπλωμάτης και κυρίως ποιητής με ελεύθερο πνεύμα  και απέραντη αγάπη για την Ελλάδα, κατέλιπε έργο μέγιστο, ποιητικό, δοκιμιακό, μεταφραστικό και όπως σημειώνει ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος «στὸ πρόσωπό του ἡ νεοελληνικὴ γραμματεία ἀναγνωρίζει ἕναν ἀπὸ τοὺς κλασικούς του αἰώνα μας».

Το 2019 συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εκδημία του(20/9/71) και 56 από την απονομή του βραβείου Νόμπελ (24/10/63). Για το λόγο αυτό το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Νεάπολης, τιμά τον μέγιστο ποιητή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και μια άλλη πτυχή του, αυτή του ερασιτέχνη φωτογράφου και  τη δυνατότητά του να χρησιμοποιεί την τέχνη της φωτογραφίας, ως ένα άλλο μέσο αφήγησης. Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, στο οποίο απόκειται ολόκληρο το Φωτογραφικό Αρχείο του Γιώργου Σεφέρη, χάρη στη δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της κόρης της Άννας Λόντου το 1999, διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας,  τμήμα της παλαιότερης έκθεσης «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης», που διοργάνωσε και επιμελήθηκε το ΜΙΕΤ, με τίτλο Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα Φωτός», και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία θα διαρκέσει από 18 Αυγούστου  2019 ως 31 Μαρτίου 2020.

Η έκθεση περιλαμβάνει 29 φωτογραφίες, ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της μακρόχρονης  ενασχόλησης του ποιητή με την τέχνη της φωτογραφίας. Οι φωτογραφίες αυτές αποτυπώνουν ανθρώπους, τόπους και  γεγονότα που τράβηξαν το ενδιαφέρον του και όπως σημειώνει η κ. Θερμού Μαρία στο ΒΗΜΑ(13/1/2013) «Ο Σεφέρης δεν φωτογραφίζει μόνο ερείπια, αρχαιολογικούς χώρους, άγνωστους τόπους. Στρέφει τον φακό στα κοντινά του πρόσωπα, στη Μαρώ, στον πατέρα του Στέλιο Σεφεριάδη, στους φίλους του Σαββίδη, Κατσίμπαλη, Ξύδη, Καρτάλη, Λεβίδη, Χένρι Μίλερ… Οι άγνωστοι άνθρωποι όμως είναι αυτοί που κυρίως τραβούν την προσοχή του. Τους συναντά στα ταξίδια του, πρόσωπα τραχιά, σκαλισμένα από τον χρόνο, χέρια σκληρά δουλεμένα στη γη, και φαίνεται σαν να θέλει να τους κρατήσει για πάντα στη μνήμη του… Και έτσι γρήγορα αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον του φωτογράφου Σεφέρη είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικό παρά αρχαιολατρικό. Για να ειπωθεί σωστότερα, η ανθρωπογεωγραφία είναι η ιδεολογία που υπηρετεί μέσω της φωτογραφίας στα ταξίδια του γύρω από τη Μεσόγειο.»

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Μουσείου την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019,ώρα 19.30, με ομιλητές τη Φιλόλογο Μαρία Κωστάκη και τον Αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό, ενώ μελοποιημένη ποίηση θα αποδώσουν οι Κώστας Πρατσινάκης- τραγούδι, Κώστας Ματσίγκος- κιθάρα-μαντολίνο , Αθανάσιος Κοντονικόλας– Πιάνο. Απαγγελία ποιημάτων Δημήτρης Παπαδάκης, ηθοποιός

Ο τίτλος της έκθεσης Γιώργος Σεφέρης, «ζήτημα Φωτός» επιλέχτηκε από το ποίημα ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΑ,Δ και υποδηλώνει ακριβώς το φως που εκπέμπει ο ποιητής και το έργο του.

Ώρες λειτουργίας τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καθημερινά 10:30 -16:30 και Οκτώβριο ως Μάρτιο κατόπιν τηλ. επικοινωνίας  για σχολικές ομάδες και γκρουπ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη: Το νέο τμήμα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Αθηναίων

Με ένα νέο τμήμα, αφιερωμένο στην πόλη της Αθήνας, την Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη, εμπλουτίζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων τη συλλογή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου, καλώντας τους λάτρεις του βιβλίου – και όχι μόνο- να την ανακαλύψουν. Η Αθηναϊκή Βιβλιοθήκη περιέχει σπάνιο υλικό από τον 19ο αι.[…]

Δείτε περισσότερα

Η μεγάλη γιορτή αθλητισμού και πολιτισμού έρχεται στο Αρκαλοχώρι

Περισσότεροι από 4000 συμμετέχοντες θα βρεθούν την Κυριακή στις εκδηλώσεις του Ημιμαραθωνίου Κρήτης… Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την μεγάλη αθλητική γιορτή του Ημιμαραθωνίου Κρήτης στο Αρκαλοχώρι, την προσεχή Κυριακή. Μία γιορτή αθλητισμού, πολιτισμού και εθελοντισμού στην οποία συμμετέχουν 4000 αθλητές-τριες από 41 χώρες.Περισσότεροι από 1400 αθλητές-τριες[…]

Δείτε περισσότερα