tokrirkri

tokrirkri

Δημοσκόπηση στα «ΝΕΑ»: Ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση για το Μακεδονικό

To χρονικό μιας προαναγγελθείσας κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καταγράφουν πλέον όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και αυτές που είναι φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση.

Η συμφωνία για το Μακεδονικό από την πρώτη στιγμή φάνηκε να είναι καταλύτης ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, το τσουνάμι που μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα μαζί του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη την Ελλάδα η πλειοψηφία των πολιτών δε επιδοκιμάζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως με ποσοστά πάνω από 80% στη Βόρεια Ελλάδα και πάνω από 60% στις άλλες περιοχές την αποδοκιμάζει στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Αυτό που διαφαίνεται από τα πρόσφατα γκάλοπ είναι η αίσθηση ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο τις εθνικές ταπεινώσεις. Εχουν υπομείνει εδώ και οκτώ χρόνια απίστευτες θυσίες, πιέσεις από τους δανειστές, απώλεια της εθνικής κυριαρχίας ορισμένες φορές.

Και παρ’ ότι για την οικονομία αντέχουν, αυτό που δεν μπορούν να «χωνέψουν» είναι όσα θεωρούν ότι είναι εθνικές «σφαλιάρες». Για το λόγο αυτό η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί κακή τη συμφωνία για το Μακεδονικό και τιμωρεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», είναι χαρακτηριστική της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί.

Οι απώλειες για την κυβέρνηση είναι σημαντικές και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τη συμφωνία για το χρέος καθώς και από τις φιέστες με τις γραβάτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, αναδεικνύεται το Σκοπιανό ως μαύρη τρύπα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε πρωτοφανή συρρίκνωση τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. Για πρώτη φορά, δε, διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 38%).

Η ΝΔ επανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της (36,7% στην εκτίμηση ψήφου) από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευρύνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 14,1 μονάδες (22,6 %). Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis η διαφορά ανοίγει κατά 1,1%, πρωτίστως λόγω των απωλειών που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέρχεται στα χαμηλότερα ποσοστά της άνοιξης του 2017.

Με την παράλληλη συρρίκνωση των ΑΝΕΛ, εξάλλου, οι κυβερνητικές απώλειες είναι σαφώς μεγαλύτερες. Λόγω του Σκοπιανού, μάλιστα, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν ευνοείται από το πολωτικό κλίμα στο οποίο επίσης επένδυε, καθώς στη φάση αυτή κερδισμένοι, εκτός από τη ΝΔ, φαίνεται να είναι ακραίοι σχηματισμοί ή κόμματα που κινητοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Το Σκοπιανό εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (το 72% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και μόνο το 23% τη βλέπει θετικά), αλλά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που εξηγεί την κυβερνητική καταβύθιση. Η οικονομία παραμένει το μεγάλο βαρίδι και η συμφωνία στο Eurogroup δεν ανατρέπει την εικόνα. Το 57% των ερωτηθέντων (έναντι 25%) αξιολογεί αρνητικά όσα συμφωνήθηκαν – και, συνακόλουθα, τους πανηγυρισμούς στο Ζάππειο.

Σχετικά Άρθρα

Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες στον τελικό για τα βραβεία Natura 2000

Πέντε ελληνικές υποψηφιότητες είναι ανάμεσα στους 25 φιναλίστ για το Βραβείο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έρχεται να αναγνωρίσει τον χρόνο, την αφοσίωση και τις προσπάθειες που επένδυσαν Ευρωπαίοι τη χρονιά που πέρασε σε θέματα προστασίας της φύσης, στο πλαίσιο του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το βραβείο έχει[…]

Δείτε περισσότερα

Η Τουρκία σε πανικό, βάζει φωτιά στο Αιγαίο με παραβιάσεις και Navtex

Με την Τουρκία να πιέζεται ασφυκτικά από τα προβλήματα στην οικονομία, τις κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ειδικά μετά το «χαστούκι» του ευρωκοινοβουλίου που πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.[…]

Δείτε περισσότερα