tokrirkri

tokrirkri

Δημοσκόπηση : Στο κατώφλι αυτοδυναμίας η ΝΔ – Διψήφια διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερά μπροστά κινείται η Νέα Δημοκρατία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αυξάνοντας μάλιστα το προβάδισμά της κατά μία μονάδα, γεγονός που φανερώνει πως έχει παγιωθεί πλέον ένα πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο διαμορφώνονται συνθήκες για γαλάζια αυτοδυναμία.

Σταθερά μπροστά κινείται η Νέα Δημοκρατία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αυξάνοντας μάλιστα το προβάδισμά της κατά μία μονάδα, γεγονός που φανερώνει πως έχει παγιωθεί πλέον ένα πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο διαμορφώνονται συνθήκες για γαλάζια αυτοδυναμία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, στην αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει το 33,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 10,5 μονάδες πιο πίσω, με 23%, με τα δύο μεγάλα κόμματα να ενισχύουν τα ποσοστά τους, και τη Νέα Δημοκρατία να καταφέρνει να υπερσκελίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας δύο μονάδες έναντι μίας που κέρδισε η Κουμουνδούρου.

Στην τρίτη θέση ισοδυναμούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας το 7%. Πέμπτη δύναμη είναι το ΚΚΕ με 6%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στην δημοσκοπική Βουλή. Η στήριξη για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και για Το Ποτάμι μετρήθηκε στο 1,5%. Πιο κοντά στο όριο του τρία τοις εκατό βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Ένωση Κεντρώων, που αποσπούν το 2%.

Παράγοντας-κλειδί για την ΝΔ είναι η συσπείρωση, η οποία υπολογίζεται στο 83%, τριάντα μονάδες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει διαρροή του 16% των υποστηρικτών στις τελευταίες εκλογές του 2015 να έχουν στραφεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμα 16% έχει διαρρεύσει στην «γκρίζα ζώνη» των λευκών/αποχή και των αναποφάσιστων.

 

Βάρος στην Οικονομία 

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθημ ενώ προωθείται η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ΠΓΔΜ και μεσούσης της παρατεταμένης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχεδόν οι μισοί πολίτες (46%) κρίνουν πως προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι η οικονομία.

Αντίθετα, ένας στους πέντε θεωρεί ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι τα «εθνικά θέματα». Έπεται η Παιδεία με 11%.

Ενδεικτικό είναι ότι ελαφρά περισσότεροι από τους μισούς (53%) εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν αφότου κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία με τα Σκόπια. Στον αντίποδα το 28% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πέσει προτού το ονοματολογικό φτάσει το κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή το 45% δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» πως το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα. Ακόμα 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις.

Οι ανησυχίες για την οικονομία αντανακλούν ευρύτερη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

Νίκη και σε νέα μέτωπα για τη ΝΔ

Η ΝΔ επικρατεί και στην παράσταση νίκης με διαφορά 32 μονάδων – 57 έναντι 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προβάδισμά της όμως έχει «ψαλιδιστεί» κατά τρεις μονάδες σε διάστημα ενός μηνός, κατά τον οποίο η κυβέρνηση διασφάλισε την μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Στο μέτωπο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί αμετάβλητο προβάδισμα 11 μονάδων σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα με αμφότερους τους αρχηγούς να βελτιώνουν την στήριξή τους κατά μία μονάδα έκαστος.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 16 και 18 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.359 ενηλίκων πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Οι πιο vegan-friendly πόλεις στον κόσμο. Ανάμεσά τους και η Αθήνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα που μελέτησε τις επιλογές εστίασης του Trip Advisor στις 50 πιο δημοφιλής πόλεις στον κόσμο, η Αθήνα βρίσκεται στην 8η θέση ως προς τις περισσότερες vegan επιλογές. Η συνεχώς αυξανόμενη ενημέρωση του κόσμου σχετικά με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η ευημερία των ζώων σε[…]

Δείτε περισσότερα

Ρέθυμνο: Πρόστιμο σε άστεγο επειδή κυκλοφορούσε… έξω

Ακόμα μία σοβαρή καταγγελία για παραλογισμό στην επιβολή προστίμων σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας έρχεται στη δημοσιότητα από την Κρήτη. Αυτή τη φορά στο Ρέθυμνο θύμα της αυστηρότητας των ελεγκτικών μηχανισμών φαίνεται πως έπεσε ένας άστεγος, στον οποίο βεβαιώθηκε πρόστιμο επειδή «παραμένει σε χώρους εξωτερικούς». Η καταγγελία έγινε στην ιστοσελίδα[…]

Δείτε περισσότερα