tokrirkri

tokrirkri

Δημοτικός κήπος του Ρεθύμνου: Μια μικρή όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης

Ανάσα δροσιάς για το Ρέθυμνο αποτελεί το μοναδικό πάρκο της πόλης, ο δημοτικός κήπος όπου καθημερινά είναι σημείο ανάπαυλας μικρών και μεγάλων.

Ο δημοτικός κήπος του Ρεθύμνου είναι το τελευταίο σημείο πρασίνου της πόλης. Με την ανακαινισμένη προσφάτως παιδική χαρά, την καινούργια καφετέρια και την αφθονία πρασίνου αποτελεί μόνιμο προορισμό αναψυχής ατόμων διαφόρων ηλικιών.

Σε καθημερινή βάση γονείς με τα παιδιά τους, παρέες μεγαλυτέρων παιδιών, άτομα που κάνουν την γυμναστική τους, εκείνοι οι οποίοι βγάζουν τα κατοικίδια τους βόλτα, αλλά και οι πιο ηλικιωμένοι που απολαμβάνουν στιγμές δροσιάς είναι μερικοί από τους θαμώνες του δημοτικού μας κήπου.

Κατά γενική ομολογία, αποτελεί έναν ιδιαίτερα όμορφο χώρο που καλύπτει τις απαιτήσεις ακόμα και εκείνων με τα πιο ιδιαίτερα γούστα. Βέβαια εκείνο που όλοι αναγνωρίζουν είναι ότι τα πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Η «Κρητική Επιθεώρηση» επισκέφτηκε τον κήπο για να δει τι απολαμβάνουν οι επισκέπτες του σε αυτόν και τι είναι εκείνο που θα επιθυμούσαν να αλλάξει.

Η Χρυσαυγή, ο Γιάννης, ο Άγγελος, η Εβελίνα, η Ξανθή, η Έντζι, ο Νεκτάριος και ο Παναγιώτης είναι μερικοί από εκείνους που είπαν την άποψη τους στη «Κ.Ε.» για τα θετικά και τα αρνητικά του μοναδικού πάρκου της πόλης μας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ «ΧΡΗΣΤΕΣ» ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

Χώρος «πολλαπλών χρήσεων» είναι το δημοτικό μας πάρκο σύμφωνα με την Χρυσαυγή, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα ο καθένας να έχει διαφορετική άποψη για αυτόν: «Ο κήπος είναι ένα μέρος που μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν διάφορα άτομα, αυτός που κάνει ποδήλατο, αυτός που κάνει την βόλτα, ο γονέας με το παιδάκι του, τα μικρά παιδιά και φυσικά πιο ηλικιωμένοι, εξάλλου είναι ένα μέρος με άπλετη δροσιά. Η παιδική χαρά θα μπορούσε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ανανεώνεται, να είναι πιο λειτουργική και τα παιχνίδια να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Ένα βασικό θέμα που θεωρώ ότι επιδέχεται διόρθωσης είναι ότι δεν υπάρχει μια τουαλέτα για παιδιά κοντά στο χώρο της παιδικής χαράς, είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την παιδική χαρά, δηλαδή εάν έχεις δύο παιδιά αναγκάζεσαι να υποχρεωθείς στην καφετέρια που μπορείς να μην έχεις πάρει κάτι και να έχεις έρθει απλά για την παιδική χαρά. Θεωρώ ότι η τουαλέτα είναι ένα θέμα που μπορεί να αλλάξει».

Ο Γιάννης απολαμβάνει το πράσινο και την ηρεμία του κήπου σε καθημερινή βάση, αφού είναι και ένας χώρος όπου μπορούν να παίξουν τα παιδιά του. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος: «Έρχομαι αρκετά συχνά στο κήπο και ο λόγος είναι η παιδική χαρά, βέβαια και το περιβάλλον είναι εξαιρετικό και εννοείται η καφετέρια η οποία είναι αρκετά αξιόλογη και ήταν αναγκαίο να υπάρχει επιτέλους ένα μαγαζί μέσα στο κήπο και έτσι μπορείς να απολαμβάνεις τα δέντρα, τη φύση και την ηρεμία. Η άποψη μου είναι ότι ο κήπος είναι μια χαρά, εννοείται ότι πάντα μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα, αλλά η γενική εικόνα είναι μια χαρά. Το μόνο που πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει όσον αφορά την παιδική χαρά, και θεωρώ ότι είναι και κάτι που το αντέχει οικονομικά και ο δήμος, είναι το να υπήρχαν δύο κοπέλες που να έβλεπαν κάπως τα παιδιά ώστε να μπορεί να καθίσει ο γονέας στη καφετέρια και να μην αγχώνεται τόσο, διότι είναι αρκετά μεγάλη σαν χώρος και δεν έχεις από παντού ορατότητα στο τι γίνεται».

Για το παιδί του έχει γίνει και ο Άγγελος καθημερινός θαμώνας, αφού είναι η μοναδική αξιόλογη παιδική χαρά που υπάρχει στη πόλη, σύμφωνα με τον ίδιο: «Ο κήπος είναι μια χαρά, είναι μοναδικός χώρος πρασίνου στο Ρέθυμνο και είναι και οι μοναδικές κούνιες στο Ρέθυμνο, δηλαδή η αμέσως επόμενες είναι στα Περιβόλια. Οι κούνιες εδώ είναι μια χαρά και αν σκεφτείς και ότι είναι σχετικά καινούργιες αυτό είναι καλό, αλλά αυτό που λείπει γενικά από την πόλη του Ρεθύμνου είναι ότι χρειάζεται και άλλους χώρους για παιδιά».

Για παρόμοιους λόγους επισκέπτεται και η Εβελίνα την παιδική χαρά μιας και σύμφωνα με τα λεγόμενα της είναι ένας πανέμορφος χώρος και μπορεί να παίζει και το παιδάκι της: «Ερχόμαστε καθημερινά στο κήπο διότι αρέσει στο παιδί μου να παίζει με όλα τα παιχνίδια εδώ. Αυτό που ίσως χρειάζεται ο χώρος είναι να τοποθετηθούν και άλλες κούνιες, διότι υπάρχουν μόνο δύο και μια παιδική, και γενικότερα τα παιχνίδια θα έπρεπε να έχουν καλύτερη συντήρηση, αλλά γενικότερα είναι πολύ όμορφος σαν χώρος».

Σχεδόν κάθε μέρα πηγαίνει και ο Παναγιώτης για να μπορεί το παιδί του να κάνει ποδήλατο σε ένα καθαρό και όμορφο χώρο όπως αναφέρει και ίδιος: «Θεωρώ ότι ο κήπος τα έχει όλα, είναι ωραίος σαν χώρος, υπάρχει και η καφετέρια που είναι κάτι σημαντικό, εμένα μου αρέσει το γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχουν ζώα. Πάντα υπάρχουν βέβαια περιθώρια βελτίωσης, απλά κατά εμέ είναι πάρα πολύ ωραία και καθαρός σαν χώρος και έρχομαι καθημερινά με το παιδί μου για να κάνει ποδήλατο».

Όμως δεν είναι όλοι το ίδιο ευχαριστημένοι, αφού η Έντζι εντοπίζει πολλά σημεία προς βελτίωση: «Δεν έρχομαι και τόσο συχνά στο κήπο, αν και παλιά συνήθιζα να έρχομαι περισσότερο. Γενικότερα θεωρώ ότι από άποψη πρασίνου είναι αρκετά όμορφα, αυτό που θα ήταν μια καλή ιδέα είναι να υπήρχαν όργανα γυμναστικής έτσι ώστε να μπορεί να γυμνάζεται ο κόσμος δωρεάν, να τροποποιηθεί το ωράριο λειτουργίας του κήπου έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται περισσότερες εκδηλώσεις στους χώρους του κήπου». Σε αντίθεση με την Έντζι, η Ξανθή είναι πιο απαιτητική για το πράσινο, αφού θεωρεί ότι υπολείπεται ακόμα σε αυτόν τον τομέα, όπως καταθέτει η ίδια: «Έρχομαι συχνά εδώ πέρα διότι μου αρέσει, το μόνο που θα ήθελα είναι να έχει περισσότερο πράσινο, γκαζόν, λουλούδια ή κάτι τέτοιο, διότι σαν χώρος έχει πολύ δροσιά και τα δέντρα είναι όμορφα».

Για τον Νεκτάριο που πλέον δεν απολαμβάνει την ομορφιά του κήπου τόσο συχνά μια σημαντική έλλειψη που κάποτε υπήρχε είναι η παρουσία των ζώων, όπως ο ίδιος μαρτυρεί «Σίγουρα ο κήπος έχει περιθώρια βελτίωσης, μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα όπως ας πούμε σαν ιδέα μου αρέσει το γεγονός ότι υπάρχει καφετέρια ενώ παλιότερα δεν υπήρχε και επίσης θεωρώ ότι είναι κακό που πλέον δεν υπάρχουν ζώα ενώ στο παρελθόν είχε».

Πάντως το συμπέρασμα είναι ένα, ότι ο δημοτικός κήπος Ρεθύμνου αποτελεί μια μικρή όαση πρασίνου, δροσιάς και αναψυχής μικρών και μεγάλων, απαιτητικών και μη, μέσα μια καθημερινότητα που στερείται αναψυχής και είναι πλήρης πίεσης.

Πηγή: goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Εκστρατεία για τη σωτηρία του ιστορικού κτηρίου “Κοραής”

Την απόκτηση από τον Δήμο Ηρακλείου των κτηρίων του άλλοτε Λυκείου «ο Κοραής» εισηγείται η Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Αντιπροσωπία της δημοτικής παράταξης, αποτελούμενη από τους κ.κ. Μανόλη Βασιλάκη, Κώστα Βαρβεράκη και Θεοχάρη Παπαδάκη κατέθεσε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου σχετική πρόταση στην Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη.[…]

Δείτε περισσότερα

Το Ποτάμι παρουσίασε τους δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές του από την Κρήτη

Την επίσημη παρουσίαση των δύο νέων υποψήφιων ευρωβουλευτών του Ποταμιού από την Κρήτη έκανε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Ηράκλειο μαζί με τον Γιώργο Γραμματικάκη. Η επίσημη παρουσίαση έγινε στο Μέγαρο Ντορέ και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να συζητήσουν, τους δύο νέους υποψηφίους, την[…]

Δείτε περισσότερα