tokrirkri

tokrirkri

Διαδοχικές εκδηλώσεις στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Την Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου

Στο έργο και στην προσωπικότητα ενός χαρισματικού κρητικού συνθέτη αναφέρεται η μουσική (ανα)παράσταση Μόνο μετά θάνατονΠαλίμψηστα και μουσικά του Κωνσταντίνου Ι. Σφακιανάκη, σε σκηνοθεσία Άννας Παπαγιαννάκη Διβανή που παρουσιάζεται αποκλειστικά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 21:00΄.

Η παράσταση δανείζεται στοιχεία από το θέατρο, την αφήγηση και την performance: αφενός μια μουσική αναπαράσταση του βίου του μουσουργού Κωνσταντίνου Ι. Σφακιανάκη αφετέρου έναν ευρύτερο σχολιασμό στην ερμηνευτική της μουσικολογικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφονται, επαναπροσδιορίζονται και νοηματοδοτούνται μετά θάνατον τα μουσικά γραπτά του δημιουργού τους.

Αφετηρία έμπνευσης για τη δημιουργία του έργου αποτέλεσε η πρόσφατη μουσική έκδοση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Κωνσταντίνος Ι. ΣφακιανάκηςΤραγούδια (επιμ. Μαριέλλη Σφακιανάκη και Αντώνης Κοντογεωργίου) μαζί με το αρχειακό υλικό τόσο της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών όσο και της κόρης του μουσουργού, της συνθέτιδος-συγγραφέως Μαριέλλης Σφακιανάκη. Επιλεγμένα τραγούδια της έκδοσης, βιογραφικά και ιστορικά στοιχεία από το προσωπικό ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Ι. Σφακιανάκη, μουσικές σημειώσεις, σκέψεις, ιδέες και παρορμήσεις ενορχηστρώθηκαν από την Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή σε μια αποσπασματική αφήγηση της ζωής του κρητικού συνθέτη σε σύνδεση τόσο με τα σωζόμενα έργα του για μία φωνή και πιάνο όσο και τα αθέατα έως τώρα ιστορικά γεγονότα της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα και την Κρήτη των αρχών του 20ού αιώνα.

Συντελεστές

Μουσικολογική Έρευνα και Σκηνοθεσία: Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

Δραματουργία: Κατερίνα Χάλκου

Ερμηνεύουν: Μυρτώ Κονιδάκη, Στέφανος Τσιφάς, Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

Μουσική: Κωνσταντίνος Ι. Σφακιανάκης

Παραγωγή / Χρηματοδότηση: Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών / ΥΠ.ΠΟ.Α.-ΚΥΚΛΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ «Σε δύο πράξεις: Τέχνη και Εκπαίδευση στο Μουσείο | 2019»

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Ι. Σφακιανάκη

Πρωτότοκος γιος του Ιωάννη Κ. Σφακιανάκη και της Μαρίας Καλοκαιρινού, ο Κωνσταντίνος Ι. Σφακιανάκης γεννήθηκε το 1890 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σπούδασε νομικά, αστρονομία, μαθηματικά, μουσική σύνθεση και πιάνο στη Λωζάννη, στο Μόναχο, στη Γενεύη και στη Λειψία, όπου συνέδεσε τις μουσικές του σπουδές με τη διδασκαλία του Hugo Riemann (1849-1919), ηγετική μορφή της μουσικολογικής ακαδημαϊκής κοινότητας στα τέλη του 19ου αιώνα.

Επέστρεψε στην Ελλάδα, πιθανότατα μεταξύ του 1919 και 1920 και για τα επόμενα τριάντα περίπου χρόνια (1920 περ.-1946) ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μουσική. Δίδαξε στο Ωδείο Εθνικής Μουσικής του Κωνσταντίνου Ψάχου, ίδρυσε και διηύθυνε το Βενιζέλειο Ωδείο στα Χανιά, δίδαξε στοιχεία “ευρωπαϊκής μουσικής” στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα, ίδρυμα του οποίου αργότερα διετέλεσε Διευθυντής Σπουδών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ίδρυσε το Ελληνικό Ωδείο στην Αμμόχωστο της Κύπρου.

Στενοί του φίλοι υπήρξαν ο Γιάννης Κλ. Ζερβός, ο Λευτέρης Αλεξίου, ο Βάσος Κλ. Δασκαλάκης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Αιμίλιος Ριάδης, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, η Έλλη Αλεξίου, ο Κώστας Ελευθερουδάκης και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ο Κωνσταντίνος Ι. Σφακιανάκης πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου του 1946 στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω του κάποια από τα έργα του, άλλα καθαρογραμμένα και άλλα σε μορφή πρόχειρων χειρογράφων, διάφορα έγγραφα ληξιαρχείου, μουσικών και λοιπών σπουδών και το προσωπικό του ημερολόγιο. Το σώμα των γραπτών πηγών από το οποίο θα μπορούσε κανείς να διασταυρώσει ιστορικά στοιχεία για το συνθέτη και να αντλήσει υλικό για τη μελέτη της μουσικής και της συνθετικής του πορείας, παραμένει στο μεγαλύτερό του μέρος χαμένο.

Μόνο μετά θάνατον:

Παλίμψηστα και μουσικά του

Κωνσταντίνου Ι. Σφακιανάκη

Μουσική αναπαράσταση για ηθοποιό, πιανίστα και τραγουδιστή

Ημερομηνία / Ώρα έναρξης: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019 / 21:00΄

Χώρος: Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη

Είσοδος: 5 ευρώ

Πληροφορίες: 2810 283219 | Εσωτ. 101

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου

Παρουσίαση βιβλίου του Ιωσήφ Βεντούρα IBBUR Οι Εβραίοι της Κρήτης 1900-1950

Μαρτυρίες και τεκμήρια για την πορεία της εβραϊκής κοινότητας της Κρήτης κατά το ταραγμένο πρώτο μισό του 20ού αιώνα περιλαμβάνει το νέο βιβλίο του Ιωσήφ Βεντούρα IBBUR, Οι Εβραίοι της Κρήτης, 1900-1950, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, στις 19:30΄, στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Προϊόν πολύχρονης προσωπικής έρευνας του συγγραφέα, το βιβλίο συνδυάζει προσωπικές αφηγήσεις διασωθέντων κρητικών εβραίων με αρχειακά τεκμήρια, εστιάζοντας βέβαια στις διώξεις και την εξόντωση της κοινότητας στην σκληρή εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως σημειώνει ο Ιωσήφ Βεντούρας, «Αισθάνθηκα ότι οι ψυχές των Εβραίων της Κρήτης που χάθηκαν άδικα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής του νησιού με στοίχειωσαν. Έτσι προσπάθησα να συγκεντρώσω σε μορφή μαρτυρίας-χρονικού αφηγήσεις, έγγραφα και φωτογραφίες ώστε ο αναγνώστης … να αντιληφθεί την αδιάλειπτη παρουσία τους από το 1900, μια παρουσία η οποία προσέθεσε πολλά στην πολυμορφία του κοινωνικού ιστού, τον άδικο χαμό τους το 1944 και την περιπέτεια των ελάχιστων εκείνων που διασώθηκαν».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν στο ηρακλειώτικο κοινό ο Κωστής Μαμαλάκης, σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας και ο Ιωσήφ Βεντούρας, συγγραφέας του βιβλίου.

Ο Ιωσήφ Βεντούρας γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. Έχει κυκλοφορήσει έξι ποιητικές συλλογές, εκ των οποίων η ΤΑΝΑΪΣ κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση και στις Η.Π.Α. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, αραβικά, ρουμανικά, εβραϊκά και σερβικά και έχουν περιληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες. Το 2005 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Νεφέλη το βιβλίο του Εβραίοι ποιητές του Μεσαίωνα. Προσεχώς, βιβλία του θα κυκλοφορήσουν στη Γαλλία, Ρουμανία και Ρωσία. Στο μεταφραστικό του έργο περιλαμβανονται ποιήματα του Jerome Rothenberg και της Νelly Sachs. Είναι αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και διευθύνει το ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Poeticanet (www.poeticanet.gr) και την αγγλική ιστοσελίδα www.poeticanet.com.

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα

25 γλυπτά της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, εγκαινιάζει, σήμερα, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18.00΄, την έκθεση Ναταλία Μελά: 25 Γλυπτά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου, παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα της γλύπτριας που εκτίθενται για πρώτη φορά στην Κρήτη. Μικρά ζώα και πουλιά, πολεμιστές και[…]

Δείτε περισσότερα