tokrirkri

tokrirkri

Διεθνής διάκριση για Κρητικό επιστήμονα που “δαμάζει” τα κύματα

Τον δρόμο για την καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας που παράγουν τα κύματα ανοίγει ένα νέο μαθηματικό μοντέλο που δημιούργησε σε συνεργασία με το Naval Ocean Analysis and Prediction Laboratory του Naval Postgraduate School (NPS) ο Χανιώτης καθηγητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.) Γιώργος Γαλάνης.
H εργασία τους δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Journal of Operational Oceanography και απέσπασε το βραβείο της καλύτερης δημοσίευσης για το 2017 από το Institute of Marine Engineering, Science and Technology του Λονδίνου.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Ο κ. Γαλάνης, που διδάσκει στο Εργαστήριο Μαθηματικής Μοντελοποίησης και Εφαρμογών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα”, εξήγησε ότι το μαθηματικό μοντέλο για την προσομοίωση του θαλάσσιου κυματισμού που δημιουργήθηκε παρέχει τη δυνατότητα να εκτιμηθεί η ενέργεια που μπορεί να παραχθεί από τον θαλάσσιο κυματισμό.

«Mπορεί να συμβάλει στην αξιοποίηση ενός είδους ενέργειας που μέχρι σήμερα μένει αναξιοποίητο στη χώρα μας», επεσήμανε, ενώ υπογράμμισε τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην εκτίμηση της κυματικής ενέργειας: «Eίναι λίγο πιο σύνθετη από την αιολική. Είναι η φύση της τέτοια που θέλει λίγο παραπάνω μελέτη από τα αιολικά μοντέλα».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές στο εξωτερικό ο κ. Γαλάνης απάντησε καταφατικά: «Υπάρχουν κυρίως στη βόρεια Ευρώπη, όπως λ.χ. στη Δανία, αλλά και νότια σε χώρες όπως η Πορτογαλία. Αντίθετα είναι λιγότερο ανεπτυγμένες αυτές οι εφαρμογές στη Βόρεια Αμερική. Ίσως γι’ αυτό και η εργασία μας είχε μεγάλη απήχηση στις ΗΠΑ λόγω του ισχυρού δυναμικού που υπάρχει από τον Ειρηνικό ωκεανό».

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ

Ο Χανιώτης ερευνητής διευκρίνισε ότι το μοντέλο προσομοίωσης που δημιούργησε μαζί με το αμερικανικό ακαδημαϊκό ίδρυμα που εδρεύει στην Καλιφόρνια μπορεί να βρει εφαρμογή τόσο σε θάλασσες “κλειστές” όπως η Μεσόγειος όσο και σε ωκεανούς: «Το μοντέλο ουσιαστικά στοχεύει στο να πληροφορεί τι είδους μηχανές χρειάζονται για την εκμετάλλευση της ενέργειας που παράγεται σε διαφορετικά θαλάσσια περιβάλλοντα. Δίνει πληροφορίες για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά του θαλάσσιου κυματισμού, σε τι συχνότητα είναι τα κύματα, σε τι ένταση κ.λπ., ώστε να προτείνεις τις σωστές λύσεις».

Ως προς το κόστος μια τέτοιας εφαρμογής, ο κ. Γαλάνης τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η συνεργασία της επιστημονικής με την τεχνολογική κοινότητα. «Δεν είναι η τεχνολογία τόσο εξελιγμένη όσο είναι στα αιολικά πάρκα. Οπότε χρειάζονται συνεργασίες για να φτιαχτούν τα εργαλεία που θα αξίζουν τον κόπο και θα είναι οικονομικά», υπογράμμισε. Αξίζει να αναφερθεί ότι η έρευνα του κ. Γαλάνη ήδη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον φορέων από χώρες του εξωτερικού, ενώ στην Κύπρο χρηματοδοτήθηκε ένα ερευνητικό έργο για παρόμοιο θέμα. Παράλληλα γίνετια προσπάθεια και με το Ναυτικό.

Σχετικά Άρθρα

Οριστικό: Στο Ηράκλειο η έδρα της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου

Στο Ηράκλειο θα βρίσκεται το «σπίτι» της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, καθώς ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, επιβεβαίωσε ότι η έδρα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα είναι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το Παγκρήτιο στάδιο. Μετά τη συνάντηση που είχε με τοπικούς φορείς στο Ηράκλειο, αλλά και την ΕΠΣΗ, ο επικεφαλής[…]

Δείτε περισσότερα

Κλειστά τα σχολεία στην Κρήτη λόγω της κακοκαιρίας

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, με τις έντονες χιονοπτώσεις, που αναμένεται να φτάσουν και σε παράκτιες περιοχές, “χτυπά” ήδη την Κρήτη. Με απόφαση του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο αύριο Τρίτη 8 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστές λόγω της κακοκαιρίας-πυκνής χιονόπτωσης με[…]

Δείτε περισσότερα