tokrirkri

tokrirkri

Εγκαινιάζεται ,στις 24 Μαρτίου, το «Έτος Ερωτόκριτου»!

« Η Περιφέρεια Κρήτης με πολλή χαρά θα συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε ένα μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει να έχουμε κι άλλες τέτοιου είδους παραγωγές, γιατί πλέον η Κρήτη έχει τις υποδομές να στηρίξει τέτοιου είδους παραγωγές».

Με έναν εναλλακτικό αλλά και συνάμα πολύ σπουδαίο τρόπο… εγκαινιάζεται στις 24 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου το «Έτος Ερωτόκριτου».

«Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα εδώ στην Περιφέρεια Κρήτης υποδεχόμαστε την αντιπροσωπεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ανακοινώνουμε την επίσημη έναρξη για το έτος Ερωτόκριτου, για τις 24 Μαρτίου, όπου θα γίνει και η επίσημη έναρξη με τη σπουδαία έναρξη, με την σπουδαία παράσταση και παραγωγή της εναλλακτικής λυρικής σκηνής, στο μιούζικαλ του μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Μαραμή, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου», δήλωσε ο κ. Κώστας Φασουλάκης και πρόσθεσε: « Η Περιφέρεια Κρήτης με πολλή χαρά θα συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε ένα μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει να έχουμε κι άλλες τέτοιου είδους παραγωγές, γιατί πλέον η Κρήτη έχει τις υποδομές να στηρίξει τέτοιου είδους παραγωγές».

Οι συντελεστές της Λυρικής, μάλιστα, επισκέφθηκαν τον χώρο του Πολιτιστικού, τον οποίο και επιτήρησαν, βλέποντας τις προδιαγραφές του, για τις οποίες συμφώνησαν ότι καλύπτουν τις ανάγκες του έργου Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης επισήμανε ότι «τις προηγούμενες μέρες ήμουν στην Αθήνα. Ήδη υπάρχει μια διαδικασία συνεννόησης και με το Υπουργείο και με τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλοι συμμετέχουμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια, για το έτος Ερωτόκριτου, για την ανάδειξη του Κρητικού Πολιτισμού, της Κρητικής Αναγέννησης. Εκείνο που συμφωνήσαμε με τον κ. Κουμεντάκη είναι να έχουμε μία συνεργασία παρά πέρα κι από αυτή που θα ξεκινήσει. Γιατί, πραγματικά έχουμε πλέον σπουδαία πράγματα να κάνουμε στην Κρήτη. Υπάρχει η υποδομή, οπότε προχωράμε έτσι».

Ερωτόκριτος με στοιχεία… μπλουζ!

Ο κ. Δημήτρης Μαραμής που ανέλαβε την σύνθεση και την μελοποίηση του εναλλακτικού αυτού έργου, υπογράμμισε ότι «είναι μία μεγάλη τιμή που μέσω της Περιφέρειας Κρήτης, μας τιμά η ίδια η Κρήτη, επαναλαμβάνοντας μία θέση που έχει εκφράσει και κατά το παρελθόν, ότι «αν ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου είχε γραφτεί στην αγγλική γλώσσα, θα συναγωνίζονταν άνετα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, ονόματα και έργα όπως του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, του Θερβάντες, του Γκέτε. Γράφτηκε όμως όχι απλά στην ελληνική γλώσσα, αλλά στην κρητική διάλεκτο, στην λαϊκή γλώσσα της Κρήτης, με την οποία κέρδισε μία μουσική! Τη μουσική της γλώσσας αυτής, που ο Βιτσέντζος Κορνάρος ανέβασε μία λαϊκή γλώσσα της Κρήτης στο πιο υψηλό επίπεδο ποίησης! Κι έτσι το έργο των 10.000 και στίχων φτάνει άφθαρτο στον 21ο αιώνα. Και μέσω της μουσικής ανανεώνεται».

Ο κ. Μαραμής συνέθεσε και μελοποίησε το έργο «σε μία φόρμα μουσικού θεάτρου, στην τολμηρή ίσως φόρμα ενός σύγχρονου ελληνικού μιούζικαλ, και τόλμησα να παντρέψω στοιχεία από τζαζ και μπλουζ με την κρητική μουσική παράδοση! Όχι όμως για κανένα είδος εντυπωσιασμού. Το αντίθετο: Άκουσα μέσα στους στίχους αυτούς τη μουσική τους, άκουσα στοιχεία μπλουζ». Ο ίδιος παρότι σέβεται την παραδοσιακή μελοποίηση του έργου θεώρησε ότι θα έπρεπε να δοθεί μία ευκαιρία «να ακούσουμε το έργο και με μία άλλη μουσική γλώσσα».

Όπως τόνισε ακόμη ο γνωστός συνθέτης, ένας από τους βασικούς λόγους που έρχεται ο εναλλακτικός «Ερωτόκριτος» έρχεται στην Κρήτη είναι «η απήχηση και η αγάπη που έδειξε ο κόσμος στην Αθήνα, και στην εναλλακτική σκηνή αλλά και στο κατάμεστο Ηρώδειο». Εκτός της σκηνοθετημένης παράστασης του Κ. Ρήγου, ο «Ερωτόκριτος» θα ταξιδέψει συναυλιακά με το μουσικό σχήμα Vamos Ensemble. Οι πρώτες παραστάσεις του συναυλιακού «Ερωτόκριτου» θα γίνουν τον Απρίλιο στα Χανιά, στον Άγιο Νικόλαο και αργότερα στο Ρέθυμνο.

«Μακάρι το Πολιτιστικό να έχει την τύχη του… Ερωτόκριτου»

Την άποψη ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι αυτό το έργο έρχεται στην Κρήτη» διατύπωσε και ο χορογράφος και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρήγος. «Είναι ένα έργο το οποίο ο Ερωτόκριτος έχει στοιχειώσει -με την καλή έννοια- μέσα μας, από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με αυτό».

Ο γνωστός καλλιτέχνης θυμήθηκε «τη στιγμή που γεννήθηκε ο Ερωτόκριτος μέσα μου. Και σήμερα, είδα ξαφνικά να γεννιέται ένα θέατρο στην Κρήτη, όταν μας ξεναγούσαν στο καινούργιο αυτό κόσμημα (σ.σ. Πολιτιστικό) που φτιάχνεται για την πόλη και το νησί. Κι αυτό είναι το πιο συγκινητικό. Είναι ένας χώρος στον οποίο θα δημιουργηθούν και θα παιχτούν νέα έργα. Το κοινό θα δει παραστάσεις.

Είναι πολύ σημαντικό που ο Ερωτόκριτος εγκαινιάζει αυτό το θέατρο, το οποίο μακάρι να έχει την τύχη του Ερωτόκριτου. Είναι μία παράσταση την οποία αγαπώ πολύ, γιατί έτυχε μίας καλλιτεχνικής αποδοχής, αλλά και μιας αποδοχής από το κοινό που το αγάπησε όπου έχει παιχτεί και θα παιχτεί στο μέλλον. Σας περιμένουμε στις 24 Μαρτίου να δείτε έναν άλλον Ερωτόκριτο».

Πηγή: cretalive.gr

Σχετικά Άρθρα

Ροδόλφος Μορώνης: Πέθανε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ

Οι προγραμματισμένες εξετάσεις έδειξαν σοβαρό πρόβλημα υγείας Την τελευταία του πνοή άφησε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Ροδόλφος Μορώνης, με το πλήγμα για τον θεσμό των Ανεξάρτητων Αρχών και τον δημοσιογραφικό κόσμο να είναι μεγάλο. Σύμφωνα με το ethnos.gr, την περασμένη εβδομάδα εισήχθη στο νοσοκομείο για εξετάσεις στις οποίες,[…]

Δείτε περισσότερα

Η ηθοποιός από την Κρήτη που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Μελαγχολικά όμορφη, με υπέροχα μάτια. Από τα ωραιότερα του ελληνικού κινηματογράφου, που έβγαζαν και αυτά μια μελαγχολία, μα συγχρόνως μία γλύκα και μια ζεστασιά. Η Βίκυ Βανίτα η ενζενί του ελληνικού κινηματογράφου ήταν μία γυναίκα με πολλές ευαισθησίες και ιδιαίτερα μοναχική. Και μόνη τη βρήκε ο θάνατος τον Μάρτιο του 2007,[…]

Δείτε περισσότερα