tokrirkri

tokrirkri

Εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο

Το πρόγραμμα στην Κρήτη

Τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου διοργανώνει από το 2002 με επιτυχία το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό για μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2018 έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού

Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Υπενθυμίζεται ότι η  Πανσέληνος του Αυγούστου 2017 προσέλκυσε πάνω από  75.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια.

Ο εορτασμός της Πανσελήνου του φετινού Αυγούστου θα κορυφωθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου ημέρα της Πανσελήνου, με εκδηλώσεις που εκκινούν από τις 24 Αυγούστου, συνεχίζονται στις 25 και ολοκληρώνονται στις 27 Αυγούστου. Σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν 95 εκδηλώσεις (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου
ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών) ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων 37 χώροι και μουσεία.

Το πρόγραμμα στην Κρήτη

Το Σάββατο μια μέρα πριν την πανασεληνο στην Κρήτη θα γίνουν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Ηράκλειο:
Ημερίδα με τίτλο “Μεσσαρά, η γενέτειρα των θρυλων”, οργανώνει η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, το Σάββατο 25 Αυγούστου, στις 6 το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς στον Αμπελούζο, στο πλαίσιο της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:
18.00-20.30 (Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αρχαιολογικού
Μουσείου Μεσσαράς).
– Παρουσίαση Μουσειολογικής και Μουσειογραφικής μελέτης από την προϊσταμένη της ΕΦΑΗ Βασιλική Συθιακάκη
– “Αστερούσια, το ιερό βουνό” ομιλία από την κ. Θεανώ Βρέντζου.
– “Νέα ανασκαφικά δεδομένα από τη μινωική Κουμάσα” από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Διαμαντή Παναγιωτόπουλο.
– “Το δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών στην περιοχή της δυτικής Μεσσαράς” από τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Γεώργιο Πετράκη.
20.30-21.30 (χώρος πολυμεσικών εφαρμογών Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς).
– Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση.
21.30 – 24.00 (Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς)
– Παραδοσιακά εδέσματα από το δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς.
– Συναυλία έντεχνου ελληνικού τραγουδιού υπό το φως της πανσελήνου από το μουσικό σχήμα “Αρμός”.

Χανιά:

Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδηλωση με το σχήμα “Traveling Light” Lynch- Καλούδης.

Την Κυριακή μέρα της πανσελήνου θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

Ηράκλειο:

Στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ συναυλία με μουσικό σύνολο “Vamos Ensemble” και την Ιωάννα Φόρτη στον κήπο του μουσείου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός

Στο ανάκτορο Μαλίων θα πραγματοποιηθεί, μουσική εκδήλωση με τίτλο ”Τη ζωή μου ξετυλίγω” με τη συμμετοχή της χορωδίας Μαλίων υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αντωνικάκη και του Σταμάτη Σπανουδάκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου και την Περιφέρεια Κρήτης. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της εκδήλωσης.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού ανοικτός θα είναι μόνο ο προαύλιος από όπου υπάρχει η δυνατότητα θέασης του μινωικού ανακτόρου (το ίδιο το ανάκτορο θα παραμείνει κλειστό). Ο προαύλιος χώρος θα παραμείνει ανοικτός για τους επισκέπτες από τις 8 έως τις 11 το βράδυ.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά Jazz με το συγκρότημα jazz-omatic, αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κουβίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαιολογικού χώρου Τυλίσσου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει ανοικτός για τους επισκέπτες από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της εκδήλωσης.

Λασίθι:

Μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ στον αύλειο χώρο της Ενετικής έπαυλης De Mezzo με το έργο “Ιωνικό – Τραγούδια του έρωτα σε καιρούς προσφυγιάς” του συνθέτη Δημήτρη Σφακιανάκη, με το Μουσικό Σύνολο “ΧΡΟΕΣ”
(Φωνητικό σύνολο και ορχήστρα).

Ρέθυμνο:

Στο υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων στις 8 το βράδυ,θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο “Διελεύσεις”. Γλυπτικές εγκαταστάσεις στα ζητήματα ζωής και θανάτου από 4 Έλληνες καλλιτέχνες: Καλλιόπη Λεμού, Αντώνη Βολανάκη, Θάνο Κυριακίδη, Μανούσο Χαλκιαδάκη, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και με επιμέλεια της καλλιτεχνικής δ/ντριας του, Μαρίας Μαραγκού. Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 15/9/2018.

Χανιά:

Ο αρχαιολογικός χώρος της Άπτερας στα Χανιά θα μείνει ανοικτός για το κοινό από τις 8 έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας στις 8.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Σχετικά Άρθρα

Greek Travel Awards | Σάρωσε τα βραβεία η Κρήτη – Οι Δήμοι και τα ξενοδοχεία που βραβεύτηκαν

Σημαντικές διακρίσεις σε μια από τις πιο δυναμικές τουριστικές αγορές, τη σκανδιναβική, πέτυχε η Κρήτη στα Greek Travel Awards. Συγεκριμένα, η Κρήτη είχε «χρυσές, «αργυρές» και «χάλκινες» διακρίσεις στις κατηγορίες «Kαλύτερος νησιωτικός προορισμός (Best Island Destination)», «Καλύτερος προορισμός περιπέτειας (Best Adventure Destination), «Καλύτερος προορισμός ζωής & σπορ (Best Life & Sports Destination)»,[…]

Δείτε περισσότερα

Η ερημοποίηση απειλεί την Κρήτη;

Εκατό χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το ένα τρίτο των εδαφών της οποίας υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο, απειλούνται με ερημοποίηση, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο οποίος καθιέρωσε την 17η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή[…]

Δείτε περισσότερα