tokrirkri

tokrirkri

Ελληνικά λαβράκια και τσιπούρες τρώνε οι Γάλλοι

Την πρώτη θέση, και με διαφορά, κατέχει η Ελλάδα στο μερίδιο των εξαγωγών λαβρακίου και τσιπούρας στη Γαλλία, ενώ βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των προμηθευτών της σε νωπά ψάρια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επικαλείται το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, από την αξίας 49,7 εκατ. ευρώ και 10.614 τόνους εισαγωγών τσιπούρας στη Γαλλία κατά την περσινή χρονιά, η Ελλάδα κατέχει μερίδιο 27,9 εκατ. ευρώ αξίας και ποσότητας 5.895 τόνων, ενώ οι Γάλλοι εισήγαγαν και 3.253 τόνους λαβράκια, αξίας 18.4 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το μερίδιο εισαγωγών τσιπούρας της Γαλλίας το 2017, που παρουσίασε αύξηση 13,2% σε όρους αξίας και 17,3% σε όρους ποσότητας, η Ελλάδα κατέλαβε το 56,14% ως προς την αξία και το 55,5% ως προς την ποσότητα της εν λόγω αγοράς.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ισπανία με μερίδιο 13,2% και εξαγωγές αξίας 6,54 εκατ. ευρώ και έπονται η Ολλανδία με μερίδιο 10,5% και εξαγωγές 5,2 εκατ. ευρώ και η Τουρκία, η οποία διπλασίασε την ποσότητα και την αξία των εξαγωγών της σε σχέση με το 2016, με μερίδιο 8,8%.

Περίπου η ίδια εικόνα καταγράφεται και στις εξαγωγές λαβρακίων προς τη Γαλλία. Από τους συνολικά 6.693 τόνους, αξίας 40,1 εκατ. ευρώ, οι εισαγωγές από τη χώρα μας ανήλθαν σχεδόν στο ήμισυ, στους 3.253 τόνους, αξίας 18,4 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε αύξηση με το 2016 10% και 6,7% αντοιστοίχως.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ισπανία με μερίδιο 18% και εξαγωγές 7,3 εκατ. ευρώ και έπονται η Ολλανδία με μερίδιο 13,2% και εξαγωγές ύψους 5,3 εκατ. ευρώ, η Ιταλία με μερίδιο 8% και εξαγωγές 3,2 εκατ. ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο με μερίδιο 5,3% και εξαγωγές ύψους 2,1 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, στις εισαγωγές που έκανε η Γαλλία το 2017 σε νωπά ψάρια, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των προμηθευτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας εξήγαγε συνολικά προϊόντα αξίας 51,2 εκατ. ευρώ και ποσότητας 9,937 τόνων προς τη Γαλλία την περυσινή χρονιά, αυξημένα κατά 5,8% και 9,6% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2016.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, η Γαλλία το 2016 αποτελούσε την 3η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά για τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, απορροφώντας λίγο πάνω από το 8% της ελληνικής παραγωγής και αντιπροσωπεύοντας το 11% των συνολικών εξαγωγών τσιπούρας και λαβρακίου.

 

Σχετικά Άρθρα

Επείγουσα τακτοποίηση βοσκοτόπων Αττικής

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί όλα τα μέλη της να προσέλθουν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ) της περιοχής τους, να ενημερωθούν για τους κατανεμηθέντες στον κάθε έναν βοσκοτόπους και να υπογράψουν τις καταστάσεις κατανομής. Οι βοσκότοποι της Αττικής έχουν κατανεμηθεί από την Διεύθυνση Ζωοτροφών[…]

Δείτε περισσότερα

Διεθνής διάκριση για τον καθηγητή Γιώργο Γαρίνη, συνεργαζόμενο Ερευνητή του ΙΤΕ

Ο Γ. Γαρίνης του ΙΤΕ, στους 62 που εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας Ο Γιώργος Γαρίνης, Καθηγητής Γενετικής του τμήματος βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), είναι ένας από τους μόλις 62 επιστήμονες από όλη την[…]

Δείτε περισσότερα