tokrirkri

tokrirkri

«Εμφύλιος» στο Δήμο Ηρακλείου για τα ηλεκτρικά πατίνια

Τα ηλεκτρικά πατίνια έφεραν διαφωνίες στη Λότζια

Για τα καλά έχουν μπει στην ζωή των Ηρακλειωτών, τους τελευταίους μήνες, τα ηλεκτρικά πατίνια, με το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο, για τη λειτουργία και την κυκλοφορία τους να είναι… ανύπαρκτο.

Όπως είναι φυσικό, το παραπάνω έχει επιφέρει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, ενώ, δεν έχουν λείψει και… αντιπαραθέσεις στο Δήμο Ηρακλείου. Και μπορεί, μεν, όλοι να συμφωνούν στο ότι το Υπουργείο πρέπει να οριστικοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τη λειτουργία των ηλεκτρικών πατινιών στη χώρα, ωστόσο, εντός της Λότζια, φαίνεται να…. διίστανται οι απόψεις αναφορικά με το γιατί πρέπει να θεσμοθετηθεί το νομικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου, κ. Μαρίνος Παττακός ζητά τη νόμιμη λειτουργία προκειμένου να μην υπάρξουν (άλλα) ατυχήματα ή δυστυχήματα από την κυκλοφορία των πατινιών, ενώ, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Γιάννης Αναστασάκης, τα θεωρεί ως ένα de facto θετικό μέσο μεταφοράς, το οποίο προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα της πόλης.

Η πρώτη σύσκεψη

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Ηρακλείου πραγματοποίησε σύσκεψη στις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο σχετικά με τη διάθεση και την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στο Ηράκλειο, στην οποία και συμμετείχε το σύνολο των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών.

Όπως συζητήθηκε στην εν λόγω σύσκεψη, και όπως επιβεβαίωσε στο neakriti.gr ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου, κ. Μαρίνος Παττακός, αποφασίστηκε η αναστολή της κυκλοφορίας των ηλεκτρικών πατινιών – τουλάχιστον προσωρινά (αξιοποιώντας διάταξη του ΚΟΚ, αναφορικά με τη στάθμευσή τους σε χώρους που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών), απόφαση, βέβαια, η οποία για να ισχύσει πλήρως, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Επιτροπή Κυκλοφορίας του Δημοτικού Συμβουλίου και η οποία θα είχε ισχύ μέχρι τη θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου από το Υπουργείο.

Έκτοτε, ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτική Αστυνομία άρχισαν να λαμβάνουν τα σχετικά μέτρα, περιορίζοντας τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, χωρίς, όμως, τελικά, κανένα αποτέλεσμα…

Μάλιστα, όπως σχολίασε ο κ. Παττακός, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των ηλεκτρικών πατινιών στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, γεγονός βέβαια, το οποίο δεν τηρείται.

Και δεύτερη σύσκεψη

Για το ζήτημα των ηλεκτρικών πατινιών πραγματοποιήθηκε και δεύτερη σύσκεψη, χτες 26 Σεπτεμβρίου, την οποία διοργάνωσε ο κ. Αναστασάκης και στην οποία παραβρέθηκαν επιπλέον φορείς, που δε συμμετείχαν στην πρώτη, καθώς επίσης και οι ιδιοκτήτες – εκπρόσωποι των εταιρειών των ηλεκτρικών πατινιών. Οι δεύτεροι, σύμφωνα με τον κ. Παττακό, αιτήθηκαν – στην ουσία – την ανοχή του Δήμου Ηρακλείου, μέχρι τη θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου.

Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Παττακός, εξετάζεται το ενδεχόμενο και τρίτης σύσκεψης, πλήρους σύνθεσης, η οποία και θα συμπληρώνει – διορθώνει τα συμπεράσματα των δύο άλλων.

Ενώ, και από πλευράς Δημοτικής Αστυνομίας, ο κ. Παττακός επιμένει στη θεσμοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στο Ηράκλειο, προτού υπάρξει κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Ζητάει λύση και ο Αναστασάκης

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Γιάννης Αναστασάκης, ανέφερε στο neakriti.gr πως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος με τα ηλεκτρικά πατίνια, καθώς πρόκειται για ένα μέσο μεταφοράς το οποίο προωθεί την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης του Ηρακλείου και επιτρέπει «να αφήσουμε το Ι.Χ. στο σπίτι», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασάκης, κατά τη δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες, υπήρξαν εκτενείς ενημερώσεις από πολλούς φορείς και υπηρεσίες της πόλης (όπως είναι το Λιμεναρχείο, η Τροχαία και η Αστυνομία) και συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά πατίνια, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων, να προσβάλλουν τα πολιτιστικά μνημεία και, σαφώς, να κυκλοφορούν με ασφάλεια.

Προς την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου το Υπουργείο

Πάντως, όπως σχολίασε ο κ. Αναστασάκης, το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο από το Υπουργείο, αναφορικά με τη χρήση και κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών, το οποίο, όπως είπε ο κ. Αναστασάκης, θα προσιδιάζει σε αυτό των ηλεκτρικών ποδηλάτων.­

Όπως και να έχει, ακόμη και μετά τη θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου, ο Δήμος Ηρακλείου αναμένεται να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει το σύνολο των φορέων, προκειμένου να εξειδικευτεί η νόμιμη λειτουργία και χρήση των ηλεκτρικών πατινιών στο Ηράκλειο.

Σχετικά Άρθρα

Κρήτη: Αυτό είναι το χωριό-φάντασμα που μας γυρνάει πίσω στο 1960

Καμιά φορά ο χρόνος σταματάει, παγώνει για πάντα, κι ενώ όλα τα άλλα γύρω προχωρούν, αυτός αποφασίζει να μείνεισ στάσιμος σε κάποιες τοποθεσίες. Όπως στο χωριό Ράφτης, στη νότια Κρήτη, που βρίσκεται στον δρόμο Ηρακλείου-Μοιρών, χτισμένο σε ένα λόφο για να αγναντεύει τον κάμπο της Μεσαράς -ένας οικισμός εγκαταλελειμμένος που[…]

Δείτε περισσότερα

Δρομολογείται η υλοποίηση έργων για το Δήμο Κισσάμου

Στο ΠΕΠ Κρήτης θα ενταχθεί το έργο Πλάτανος – Σφηνάρι του επαρχιακού οδικού δικτύου, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Δήμαρχο Κισσάμου Γιώργο Μυλωνάκη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή και του Εντεταλμένου Δημοτικού Σύμβουλου Κισσάμου Νεκτάριου Κουμάκη. Επίσης, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες[…]

Δείτε περισσότερα