tokrirkri

tokrirkri

Εντυπωσιακή τοιχογραφία του Νάρκισσου ήρθε στο φως στην αρχαία Πομπηία

Μία εκπληκτική τοιχογραφία που απεικονίζει τον Νάρκισσο να θαυμάζει την αντανάκλασή του, ήρθε στο φως στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Πομπηίας.

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στο «Regio V» τμήμα της αρχαίας Ρωμαϊκής πόλης και έρχεται λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη ακόμα μίας εντυπωσιακής τοιχογραφίας που απεικονίζει τον Δία που μεταμορφώνεται σε κύκνο, πολιορκώντας τη μυθική βασίλισσα της Σπάρτης, Λήδα.

«Η ομορφιά των δύο αυτών χώρων, μας οδήγησε να αλλάξουμε τα σχέδιά μας και να προχωρήσουμε την ανασκαφή» ανέφερε η επικεφαλής της ομάδας των ανασκαφών, Αλφονσίνα Ρούσο, η οποία πρόσθεσε ότι «στο μέλλον, μέρος της ανασκαφής θα είναι ανοιχτή και επισκέψιμη προς το κοινό».

«Λεπτεπίλεπτες διακοσμήσεις χαρακτηρίζουν το Δωμάτιο της Λήδας» είπαν αρχαιολόγοι που έκαναν την ανακάλυψη. Η αρμονία των πολύτιμων αυτών σχεδίων εκτείνεται μέχρι την οροφή, που κατέρρευσε υπό το βάρος των ηφαιστειακών πετρωμάτων -ωστόσο,  κομμάτια τους κατάφεραν να επανέλθουν σε καλή κατάσταση χάρη στους συντηρητές. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο αίθριο του Νάρκισσου, μπορεί κανείς να διακρίνει το ίχνος μίας σκάλας που οδηγεί στον επάνω όροφο, ο οποίος είχε τη χρήση αποθήκης -όπου βρέθηκαν δώδεκα γυάλινα δοχεία, οκτώ αμφορείς και ένα χάλκινο χωνί.

Ο Νάρκισσος στην Ελληνική μυθολογία, ήταν γιος της Νύμφης Λειριώπης και του ποταμού Κηφισού, τον οποίο διέκρινε η εντυπωσιακή ομορφιά. Σύμφωνα με τις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, ο μάντης Τειρεσίας είχε πει στη μητέρα του Νάρκισσου ότι ο γιος της θα ζούσε πάρα πολλά χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αναγνώριζε τον εαυτό του -το είδωλό του,  ποτέ.

Ωστόσο, η ερωτική απογοήτευση που γεύτηκε η νύμφη Ηχώ από τον Νάρκισσο προκάλεσε τη μήνη των Θεών. Έτσι, για τον εκδικηθούν τον έκαναν να ερωτευτεί την αντανάκλασή του πάνω στα νερά των πηγών,  στα οποία τελικά πνίγηκε.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Στην ΑΝΕΚ LINES οι βραβεύσεις των πρωταθλητών του Γυμν. Συλ. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Η ANEK LINES, φιλοξένησε για πρώτη χρονιά με εξαιρετική επιτυχία την ετήσια τελετή βράβευσης του Γυμν. Συλ. «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο υπερσύγχρονο Συνεδριακό της Κέντρο στα Χανιά. Η τελετή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, παρουσία εκατοντάδων παριστάμενων, που καταχειροκρότησαν τις σπουδαίες επιδόσεις των πρωταθλητών. Η περσινή εκπληκτική “συγκομιδή” περιλάμβανε : 11[…]

Δείτε περισσότερα

«Μία μαντινάδα όλη η ζωή…» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Ο Λαογραφικός όμιλος «Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου συνδιοργανώνουν  εκδήλωση – αφιέρωμα στην Κρητική Μαντινάδα με τιμητική αναφορά στο σπουδαίο έργο «Ερωτόκριτος» του μεγάλου ποιητή Βιτσέντζου Κορνάρου. Ομιλητής ο ερευνητής Νίκος Λυγερός. Παίζουν και τραγουδούν τα μουσικά συγκροτήματα των Νεκτάριου Σαμόλη Βασίλη Σταυρακάκη και[…]

Δείτε περισσότερα