tokrirkri

tokrirkri

Εξελίξεις στην έρευνα πετρελαίου στην Κρήτη

Σε επτά ημέρες, αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας σε δύο θαλάσσια οικόπεδα, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης,  από δύο πετρελαϊκές εταιρείες κολοσσούς, της Total και της Exxon Mobil, που μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν καταθέσει προσφορά στο διεθνή διαγωνισμό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης.

Οι δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή, με κύριο στόχο σε πρώτο χρόνο, να αποδείξουν ότι τα κοιτάσματα αυτά είναι εμπορεύσιμα ώστε έπειτα να προχωρήσουν στην εξόρυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια, στις διεθνείς αγορές θα «υπάρχει» πετρέλαιο από την Κρήτη.

Τα οφέλη από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα για την Κρήτη θα είναι άμεσα και μεγάλα καθώς θα επηρεαστεί ολόκληρη η οικονομία του νησιού, από το real estate μέχρι την αγορά εργασίας ενώ συνολικότερα τα οφέλη για τη χώρα, θα είναι πολλαπλά τόσο στον οικονομικό όσο και στον γεωπολιτικό τομέα.

«Η οικονομική κρίση μετά από αυτήν την αξιοποίηση θα ανήκει στο παρελθόν και στο μέλλον το μόνο που θα θυμούνται από εμάς είναι ότι θα είμαστε η κοινωνία της ΑΟΖ, αφού πρώτοι οι Έλληνες θα είναι αυτοί που αξιοποίησαν την ΑΟΖ», επεσήμανε από τα Χανιά ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός που συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο ΤΕΕ, με θέμα «Ενεργειακές και Γεωπολιτικές εξελίξεις – Επαγγελματικές προοπτικές».

Ο κ. Λυγερός σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης σημείωσε οτι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφτεί η σύμβαση μεταξύ της αμερικανικής ExxonMobil, της γαλλικής Total και των Ελληνικών Πετρελαίων, για τη δέσμευση δύο οικοπέδων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ μέσα σε 36 μήνες από τώρα και αφού αναμένονται θετικά αποτελέσματα σχετικά με την ποιότητα των κοιτασμάτων, θα μπορούμε να περάσουμε στο δεύτερο στάδιο, αυτό της εξόρυξης με την υπογραφή σχετικής σύμβασης.

Αναφερθείς στο χρόνο που απαιτείται ώστε από την σύμβαση δέσμευσης των οικοπέδων να περάσουμε στο σημαντικότερο στάδιο, αυτό της συμφωνίας εξόρυξης, ο κ. Λυγερός εκτίμησε και με βάση την διεθνή εμπειρία, οτι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια.

«Η πρώτη γεώτρηση, από τη στιγμή που έχουμε το συμβόλαιο, μπορεί να αρχίσει τον επόμενο χρόνο. Πάνω κάτω χρειαζόμαστε 3 με 5 γεωτρήσεις για να έχουμε μια άποψη για το κοίτασμα. Υπενθυμίζω οτι το κοίτασμα Ταμάρα (στο Ισραηλ) ανακαλύφθηκε το 2009 και είναι εμπορεύσιμο από το 2013, δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια και το κοίτασμα Ζορ (στην Αίγυπτο) ανακαλύφθηκε το 2015 και είναι εμπορεύσιμο από φέτος, δηλαδή μέσα σε 3 χρόνια.

Οι αλλαγές είναι σημαντικές, το βλέπουμε και από την Κύπρο αλλά επειδή υπάρχει μια ηττοπάθεια και μια μιζέρια, θεωρούμε οτι και να τα καταφέρουμε, θα μας τα πάρουν (τα πετρέλαια και τα έσοδα) οι ξένοι, ή η Τουρκία ή κάποιος φορέας κτλ. Θεωρώ οτι πρέπει να ακολουθήσουμε τη στρατηγική μας».

Οι δύο εταιρείες κολοσσοί επεσήμανε ο κ. Λυγερός κάνουν μια στρατηγική «κοινοπραξία και έρχονται στην περιοχή, επειδή έχουν προσδοκίες για μεγάλα κοιτάσματα, αφού δεν ασχολούνται με μικρά κοιτάσματα τα οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον τζίρο τους».

Ο κ. Λυγερός επεσήμανε οτι ακόμα και αν προκύψουν προβλήματα με γείτονες χώρες όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των ερευνών καθώς πίσω απο την κοινοπραξία των εταιρειών βρίσκονται νατοϊκά κράτη που εγγυώνται την ασφάλεια των εργασιών

«Όταν είχαμε ένα θέμα με το θαλάσσιο οικόπεδο 10 στην Κύπρο, τα τρία πλοία πέρασαν από τη βάση της Σούδας για να μεταβούν στην Κύπρο. Η παρουσία και μόνο στρατιωτικής δύναμης ήδη είναι μια ασφάλεια και αυτό δεν παρέχεται ποτέ από το ίδιο το κράτος αλλά από το κράτος που συνεργάζεται με τις εταιρείες. Μιλάμε για πολύ μεγάλες εταιρείες που έχουν κρατικές σχέσεις. Ο Υπουργός Ενέργειας ήταν πρώην στέλεχος και μάλιστα διευθυντής της ExxonMobil και αυτό δεν ήταν τυχαίο».

«Η εξόρυξη των κοιτασμάτων είναι δύσκολη, όμως οι δύο εταιρείες έρχονται στην Κρήτη ακριβώς επειδή πιστεύουν οτι υπάρχει τεράστιος ενεργειακός πλούτος στην περιοχή», ανέφερε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση.

Ο κ. Φώσκολος, επικαλούμενος επίσημες πληροφορίες από τον Ιωάννη Μπασιά, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Συμβούλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), εκτίμησε οτι σε 36 μήνες θα στηθούν οι δύο πλατφόρμες των ExxonMobil και Total, ενώ τα αποθέματα σε 16 στόχους που εντοπίστηκαν νότια του νησιού κυμαίνονται από 3 μέχρι 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και αν λάβουμε υπόψη την χαμηλότερη εκτίμηση, αυτά αντιστοιχούν σε 550 εκ.βαρέλια πετρελαίου.

«Το σπάσιμο της Παγγαίας πριν 260 εκατομμύρια χρόνια δημιούργησε αυτόν τον πλούτο κάτω από την Κρήτη. Επί 260 εκατομμύρια χρόνια συγκεντρώνεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο κάτω από την Κρήτη και εμείς δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Τώρα έρχονται οι έρευνες και το επιβεβαιώνουν», επεσήμανε ο κ. Φώσκολος προσθέτοντας οτι οι ξένοι είχαν καλύτερη γνώση από εμάς όσον αφορά τον ενεργειακό θησαυρό που διαθέτει η χώρα μας.

«Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που τώρα είναι γενικός γραμματέας του ΝΆΤΟ, είχε πει κάποτε στον Γιώργο Παπανδρέου την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός, οτι για να καλυφθεί το χρέος πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου νότια της Κρήτης».

Σχετικά Άρθρα

Απόφαση χαρακτηρισμού των ακτών κολύμβησης της Π.Ε. Ρεθύμνης

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε η Απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης σχετικά με την καταλληλότητα των ακτών του Νομού, βάσει της οποίας: Α. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των παρακάτω ακτών Π.Ε. Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στις περιοχές: 1) Στα λιμάνια[…]

Δείτε περισσότερα

Ξεκίνησε το 39ο πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο στο Ηράκλειο

Η κορυφαία διοργάνωση των οδοντιάτρων της χώρας φιλοξενείται μετά από 21 χρόνια στην Κρήτη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου και ξεκίνησε χθες το βράδυ στις 8 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Το συνέδριο γίνεται με τη συνεργασία των Οδοντιατρικών Συλλόγων Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Λασιθίου και Χανίων και[…]

Δείτε περισσότερα