tokrirkri

tokrirkri

Επιστολή: “Όλα τα καλώδια υπόγεια για να αποφεύγονται τραγωδίες”

Κ. Διευθυντά,

Είχα δώσει τη λύση ήδη από το έτος 2016, όταν είχα γράψει ότι τα καλώδια ΔΕΗ, ΟΤΕ, φωταερίου και ΕΥΔΑΠ πρέπει να είναι υπόγεια (κατά το πρότυπο της Ιταλίας). Όμως όλοι οι υπουργοί είχαν βουλοκέρι στα αυτιά τους εδώ και δεκαετίες. Ο μόνος που το εφήρμοσε ήταν ο Στέφανος Μάνος, πριν 46 χρόνια, στην περιοχή της Πλάκας, η οποία δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δυστυχώς, οι υπουργοί περιβάλλοντος βρίσκονται σε βαθύ, ανατολίτικο λήθαργο, βαριούνται και να σκεφτούν. Τι να πω; Αναλγησία, αναισθησία ή ευήθεια; Θα μπορούσαν να είχαν εφαρμόσει την υπογειοποίηση των καλωδίων, εδώ και 50 χρόνια με κονδύλια της Ε.Ε. Στην Ιταλία, όταν προκύψει βλάβη, σηκώνουν τις σιδερένιες ράγες όλων των φορέων, προκειμένου αυτή να επιδιορθωθεί. Αποφεύγουν το σπάσιμο των τσιμεντένιων πλακών και τα τεράστια έξοδα για την αντικατάστασή τους, καθώς και την οικολογική επιβάρυνση από τα μπάζα. Με αυτόν τον τρόπο θα είχαν εξοικονομηθεί πολλά δις. Επίσης,  θα είχαν τώρα σωθεί 70.000 νοικοκυριά, που εγκλωβίστηκαν χωρίς ρεύμα, νερό και εκτέθηκαν πολλοί (ιδίως παιδιά και γέροντες) σε κίνδυνο ζωής.

Από τις εγκληματικές παραλείψεις, προέκυψαν εφιαλτικές καταστάσεις με υπαλλήλους- πτώματα που βαριούνται να σηκώσουν ακόμα και το τηλέφωνο. Συναρμοδιότητες  δημιουργούν ένα σουρεαλιστικό τοπίο.  Οι φορείς δεν συνομιλούν καν μεταξύ τους. Η ΔΕΔΔΗΕ στέλνει επιστολή (αντί για ΦΑΞ ή e-mail) σε Δήμο με λανθασμένη διεύθυνση που φθάνει στον προορισμό της ένα μήνα μετά (δηλ. μετά τη τραγωδία)!

Καμία ανάληψη ευθύνης. Δεν γίνεται να είναι όλοι ανεύθυνοι. Οι πολίτες οργισμένοι για το «μπαλάκι» ευθυνών. Όποιοι έχτισαν αυθαίρετα μέσα στα δάση έχουν πελώριες ευθύνες και θα έπρεπε να είχε γίνει η κατεδάφισή τους εδώ και δεκαετίες. Η υπογειοποίηση των καλωδίων είναι επιβεβλημένη και κατεπείγουσα, όχι μόνο λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όταν δεν υπάρχει πρόνοια και το Κράτος είναι παράλυτο, το αποτέλεσμα είναι: οι τραγωδίες.

Τα διδάγματα από την πρόσφατη τραγωδία  είναι:

1) Ο πολίτης πρέπει να είναι ενεργός, να στηλιτεύει την αφασία και να μην κάθεται στον καναπέ.

2)Το Ελλαδιστάν θα αποφύγει τις αλλεπάλληλες τραγωδίες μόνο αν θεσμοθετηθούν σοβαρότατες  ποινικές κυρώσεις στους αρμοδίους κάθε φορά που παραβαίνουν το καθήκον τους και εκτίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή.

3) Η υπογειοποίηση των καλωδίων θα πρέπει να προχωρήσει εδώ και τώρα.

Αναμένω με ενδιαφέρον την υλοποίηση της πρότασής μου από τον Υπ. Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα.

 

Με τιμή,

Γιώργος Τρανταλίδης- Δικηγόρος

Σχετικά Άρθρα

Δωρεά δύο αυτοκινήτων για τα συσσίτια της Ι. Μητρόπολης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων

Τα αυτοκίνητα αυτά τέθηκαν ήδη σε κυκλοφορία, αντικαθιστώντας τα προηγούμενα πεπαλαιωμένα οχήματα Για τις ανάγκες της καθημερινής μεταφοράς του φαγητού στα σπίτια των εμπεριστάτων από τις δύο επισιτιστικές δομές της Ιεράς Μητροπόλεως, δωρίθηκαν δύο καινούρια αυτοκίνητα, ειδικά μετασκευασμένα για το σκοπό αυτό, αξίας 43.000 ευρώ, ευγενής δωρεά του κοινωφελούς ιδρύματος[…]

Δείτε περισσότερα

Υποστήριξη για την έρευνα και ανάπτυξη της ‘Καρδιοχειρουργικής’ από τον Όμιλο Καράτζη

Ο πρόεδρος κ. Καράτζης, δείχνει έτσι για πολλοστή φορά την παρουσία και ευαισθησία του ομίλου, σε τόσο σημαντικά θέματα Δείχνοντας την ευαισθησία του σε κοινωνικά θέματα και θέματα που αφορούν στην υγεία των συμπολιτών μας, ο όμιλος ΚΑΡΑΤΖΗ με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Αντώνιου Καράτζη, προχώρησε σε σημαντική δωρεά για[…]

Δείτε περισσότερα