tokrirkri

tokrirkri

Ηράκλειο: Τη διασφάλιση του εισοδήματός τους ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού και τοπικούς φορείς με την οποία ζητούν ουσιαστική στήριξη μετά τη δύσκολη σεζόν που πέρασαν φέτος, απέστειλε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου.

Στην επιστολή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν άμεση νομοθετική ρύθμιση με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στους εργαζομένους και τη συνέχιση μονομερούς δήλωσης για τους μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο, προκειμένου, όπως τονίζουν, να διασφαλιστεί το εισόδημά τους τουλάχιστον για δύο μήνες ακόμα.

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό υποστηρίζουν ότι τα μέτρα στήριξης είναι δυσανάλογα μεταξύ των ξενοδόχων και των εργαζομένων ενώ παράλληλα καλούν τους ξενοδόχους να «εγκαταλείψουν τις παράλογες απαιτήσεις για μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και να επαναυπογράψουμε για ένα χρόνο τις Συμβάσεις στα επίπεδα του 2020».

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν δεχόμαστε καμία μείωση στους μισθούς μας, δεν κάνουμε εκπτώσεις για την ζωή μας, με τις δικές σας πολιτικές λιτότητας, φτωχοποίησης και εξαθλίωσης δήθεν λόγω της πανδημίας», καταλήγει η επιστολή των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Μία εφιαλτική σεζόν για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού τελείωσε, όμως δεν τελείωσε η αβεβαιότητα και η αγωνία των εργαζομένων.

Μετά τις εξαγγελίες Κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, περί στήριξης του κλάδου του Τουρισμού, διαφαίνεται η στήριξη και μόνο για τις ανάγκες των επιχειρήσεων με πλουσιοπάροχα πακέτα στήριξης, (επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών- επιστροφή  επιστρεπτέας προκαταβολής –απόφαση Ευρωπαϊκής επιτροπής για δημιουργία  διακριτού προσωρινού πλαισίου στήριξης 3 εκτ. ευρώ ανά επιχείρηση).

Την ίδια στιγμή  ανακοινώθηκαν επίσημα, ότι το μέτρο αναστολής σύμβασης για τους εποχιακά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης από 1 Νοεμβρίου, θεωρείται ότι έχουν απολυθεί, αυτοδικαίως και πλέον θα καταγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ για ταμείο ανεργία (Νοέμβριος- Δεκέμβριος – Ιανουάριος ) θέτοντας στην ουσία τέλος στο μέτρο στήριξης.

Επομένως, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα τι θα γίνει με τους υπόλοιπους μήνες έως την έναρξη της νέας Τουριστικής περιόδου; Το κενό που δημιουργείται δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στήριξη.

Ζητάμε, άμεση Νομοθετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής  επαναπρόσληψης και τη συνέχιση μονομερούς δήλωσης  για τους μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο, για τη διασφάλιση εισοδήματος για 2 μήνες τουλάχιστον που είναι πολύ σημαντικό αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε , ξεκαθαρίζοντας ότι στήριξη εμείς θεωρούμε εισόδημα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δυστυχώς, στην ίδια γραμμή κινούνται και οι Ξενοδόχοι, για την ανανέωση της Κλαδικής Σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Η Ομοσπονδία μας δεν κατάφερε να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, λόγω της επιμονής των εργοδοτών, για μειώσεις επί της ουσίας της τάξεως του 20%, δηλαδή, απορύθμιση των όρων αμοιβής  εργασίας.

Θεωρούμε λογικό αναλογιζόμενοι και το πρόβλημα με την πανδημία, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αρνητικές διαφοροποιήσεις από τις περσινές Συμβάσεις. 

Τονίζουμε για άλλη μια φορά, ότι αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτρα στήριξης είναι δυσανάλογα μεταξύ των Ξενοδόχων και των εργαζομένων.

Καλούμε τους Ξενοδόχους να εγκαταλείψουν τις παράλογες απαιτήσεις για μειώσεις μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και να επαναυπογράψουμε για ένα χρόνο τις Συμβάσεις στα επίπεδα του 2020.

Τέλος καλούμε τους  κυρίους Υπουργό και Υφυπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και κ. Κόνσολα, καθώς και του τοπικούς Βουλευτές, να πάρουν ξεκάθαρη θέση αν συμφωνούν με τις  πρακτικές που αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται».

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, πως δεν δεχόμαστε καμία μείωση στους μισθούς μας , δεν κάνουμε  εκπτώσεις για την  Ζωή μας , με τις δικές σας πολιτικές λιτότητας , φτωχοποίησης και εξαθλίωσης δήθεν λόγω της πανδημίας.

Δεν την  θα πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους συναδέλφους σε εγρήγορση γιατί η καραντίνα κάποια στιγμή θα τελειώσει και τότε θα μετρηθούμε στους δρόμους και όπου αλλού χρειαστεί».

Σχετικά Άρθρα

Εμβόλιο κορωνοϊού: Όλα τα δεδομένα μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για το Sputnik V

Μια πρωτοφανή κούρσα για την παρασκευή του εμβολίου κορωνοϊού έχει ξεκινήσει η επιστημονική κοινότητα με φόντο την έξαρση της πανδημίας. Η ανθρωπότητα έχει έρθει αντιμέτωπη με μια κρίση που ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά υγειονομικά πλαίσια, θερίζοντας ανθρώπινες ζωές και απειλώντας την παγκόσμια οικονομία. Πολιτικοί και φαρμακευτικές εταιρίες στον πλανήτη διατυπώνουν αντιφατικές προβλέψεις για[…]

Δείτε περισσότερα

Ολοένα μεγαλύτερος ο θερμικός κίνδυνος και η θερμική δυσφορία για τον πληθυσμό της Αθήνας

Όσο περνάνε τα χρόνια, οι κάτοικοι της Αθήνας αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερο θερμικό κίνδυνο για το σώμα τους και παράλληλα νιώθουν περισσότερη θερμική δυσφορία, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, όπως δείχνει μια νέα έρευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών(ΕΑΑ). Επιπλέον, σταδιακά εμφανίζονται ολοένα[…]

Δείτε περισσότερα