tokrirkri

tokrirkri

Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

MΗΝΥΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Σ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ

Με λαμπρότητα πρόκειται να εορταστεί η επέτειος των εκατό χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Οι εκδηλώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου στην Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, θα κορυφωθούν το τριήμερο 29, 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου στα Χανιά.

Αναλυτικά, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» θα πραγματοποιηθεί Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελου Μεϊμαράκη και στις 19:30 στην αίθουσα του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την Επέτειο, με πανηγυρική ομιλία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, αναγόρευση σε Εταίρους του Ιδρύματος της Ελένης Μπίστικα–Κατραμοπούλου, Δημοσιογράφο εφημ. «Η Καθημερινή» και Αντιπρόεδρο Ένωσης Σμυρναίων, της Αιμιλίας Κλάδου-Μπλέτσα, Αρχιτέκτονα Μηχανικού και ομότιμο μέλος ΤΕΕ και του Δημήτρη Χαλιβελάκη, Επιχειρηματία, ενώ θα ακολουθήσει σύντομη αναφορά από την μουσειοπαιδαγωγό του Ιδρύματος με θέμα «Οι εκπαιδευτικές δράσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης». Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή τιμητικής διάκρισης σε εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία τους στα βιωματικά εργαστήρια – εκπαιδευτικά προγράμματα «Η πορεία προς την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα».

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 11:30 π.μ. θα γίνει στέψη του ανδριάντα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου (πλατεία Ελευθερίας) και κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές και σχολεία της πόλης. Μετά τη στέψη θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια θα ανακρουστεί, από τη μουσική των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Θούριος του Εθνάρχη και ο Εθνικός Ύμνος.

Στις 18:00 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Παγκρήτιας Έκθεσης Ιστορικού Υλικού «1770-1913 Πορεία προς την Ένωση».

Στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς των οργανωτών, θα ακολουθήσει ποίημα του Βαγγέλη Κακατσάκη με τίτλο: «1η Δεκεμβρίου 2013», ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής με θέμα: «1912: Η σύγκρουση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τους Κρήτες Βουλευτές». Θα ακολουθήσει συναυλία από τη Χορωδία Χανίων και την Παιδική Χορωδία Βενιζελείου Ωδείου που θα τραγουδήσουν το έργο «Κρήτης Μεγαλυνάρι», μία καντάτα αφιερωμένη στην Κρήτη και στους αγώνες του κρητικού λαού, που οδήγησαν στο πολυπόθητο γεγονός της Ένωσης, σε ποιητική σύνθεση Βασίλη Χαρωνίτη και μουσική Γιάννη Μεντζελόπουλου. Αφηγήτρια θα είναι η Ρόζα Μοτάκη Κονταδάκη. Η εκδήλωση θα κλείσει με την παράδοση της υφαντής, από μετάξι, Ελληνικής Σημαίας από την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi και το Λύκειο Ελληνίδων.

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, επέτειο της Ένωσης, Όρθρος και Συνοδική Λειτουργία θα ψαλθούν στις 07:00 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου. Θα ακολουθήσει ομιλία από τον μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου, Ανδρέα Νανάκη.

Στις 08:00 π.μ. εωθινό θα παιανίσουν οι μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα ηχήσουν χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί.

Στις 11:00 π.μ. θα τελεσθεί επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια θα σχηματιστεί πομπή για τη  μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Η τελετή έπαρσης της σημαίας στο Φρούριο Φιρκά θα γίνει στις 11:30 π.μ.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Μανόλη Σκουλάκη, και στην συνέχεια θα γίνει έπαρση της Σημαίας.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (παρουσίαση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων), στο Δημαρχείο Χανίων για τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, στον Φιλολογικό Σύλλογο “Χρυσόστομος” (φωτογραφική έκθεση Περικλή Διαμαντόπουλου) και στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων (έκθεση “Κρήτη 1913-2013”).

Στις 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα γίνει μουσική εκδήλωση από το Σώμα Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Επιστήμονας εξηγεί με τους νόμους της Φυσικής γιατί δεν υπάρχει μετά θάνατον ζωή

Χρησιμοποιώντας τους νόμους της φυσικής ένας επιστήμονας υποστήριξε πως ο θάνατος αποτελεί το οριστικό τέλος για τη ζωή και ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο μετά. Συγκεκριμένα, ο Sean Carroll, καθηγητής Κοσμολογίας και Φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Καλιφόρνια, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει μεταθανάτια ζωή και επιχειρεί να το εξηγήσει με[…]

Δείτε περισσότερα

Europol: Κατασχέθηκαν 25.000 ελληνικά και ρωμαϊκά αρχαιολογικά αντικείμενα

Οι αστυνομικές αρχές σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες κατάσχεσαν περίπου 25.000 ελληνικά και ρωμαϊκά αρχαιολογικά αντικείμενα, αξίας τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια ταυτόχρονη επιχείρηση, τις πρώτες πρωινές ώρες, μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης ενάντια σε αρχαιοκάπηλους στην Ιταλία, την Ισπανία, την Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία, ανακοίνωσε η Europol. Περίπου 250[…]

Δείτε περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση