tokrirkri

tokrirkri

Η επόμενη μέρα στη Ν. Ζηλανδία μέσα από τα μάτια του κρητικού Μητροπολίτη

Τι λέει για όσα τραγικά συνέβησαν στο Κράιστσερτς, στη συγκλονιστικότερη εμπειρία που έχει ζήσει μέχρι σήμερα…

Για μία στιγμή έβγαλε τον σταυρό από επάνω του. «Στα καλά καθούμενα με πλησίασαν δύο άτομα, νομίζοντας ότι είμαι μουσουλμάνος, για να μου εκφράσουν τη θλίψη τους».

Ο κρητικής καταγωγής Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Μύρων Κτιστάκης μετρώντας έξι μήνες στην άλλη άκρη του κόσμου, μοιράστηκε με τους ακροατές της ΕΡΤ Ηρακλείου τη βαθιά του οδύνη για όσα τραγικά συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή στο Κράιστσερτς, στη συγκλονιστικότερη εμπειρία που έχει ζήσει μέχρι σήμερα…

«Έχουν αλλάξει πλέον οι συνθήκες εδώ. Όλα αυτά που συνέβησαν ήταν πρωτοφανή για τα δεδομένα της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε, τονίζοντας ότι η εν ψυχρώ δολοφονία 50 μουσουλμάνων έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία στην πιο φιλήσυχη και πιο φιλειρηνική χώρα του κόσμου. Όλα ήταν πολύ ήσυχα, πολύ ειρηνικά πριν το τραγικό γεγονός. Όλοι οι άνθρωποι είχαν και έχουν σεβασμό και ανοχή στο διαφορετικό».

Ο δράστης, όπως σχολιάζει ο ίδιος, «ήθελε να χωρίσει και να σπείρει τον φόβο, τον θυμό και την διχόνοια στους ανθρώπους. Όμως οι πράξεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης που έχουν δείξει όλοι οι άνθρωποι εδώ στην Νέα Ζηλανδία, είναι πρωτοφανείς. Όλοι παίρνουμε μαθήματα από τη συμπεριφορά τους».

Τα θύματα του 28χρονου «ήταν άνθρωποι της καθημερινότητας, άνθρωποι ενταγμένοι στην κοινωνία. Ήταν ο ταξιτζής, ο οδηγός του λεωφορείου». Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που «ποτέ καμία ακραία συμπεριφορά δεν είχε δηλητηριάσει τη σχέση μας».

Στην χώρα της Ωκεανίας κατοικούν 5-6.000 Έλληνες, ενώ στον τόπο της σφαγής μένουν μόνιμα 100 ελληνικές οικογένειες. Η φιλήσυχη κοινωνία της Νέας Ζηλανδίας προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, και να αρχίσει να χτίζει από την αρχή ό,τι γκρέμισε ένας αρρωστημένος νους. «Όλοι οι άνθρωποι είναι πολύ ευγενικοί. Έγιναν πιο θερμοί στις εκδηλώσεις τους. Συναντιόμαστε στο πεζοδρόμιο. Ο ένας κινείται προς τη μία κατεύθυνση, ο άλλος προς την άλλη. Χαμογελάμε μεταξύ μας, χωρίς να γνωριζόμαστε. Μπαίνουμε στα μαγαζιά και μας καλωσορίζουν με ένα πλατύ χαμόγελο. Υπάρχει πολλή αγάπη, τεράστια συμπαράσταση. Έχει δημιουργηθεί μία πολύ μεγάλη αγκαλιά», παρατηρεί ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Μύρων Κτιστάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο της σφαγής: «Σήμερα θα γυρίσω στο Ουέλλινγκτον και την Παρασκευή θα επιστρέψω και πάλι στο Κράιστσερτς για τις κηδείες των θυμάτων».

Πηγή: cretalive.gr

Σχετικά Άρθρα

Ο Γ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε αύξηση στις επιχορηγήσεις

Αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στις ομοσπονδίες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 10-15% και στόχος είναι να διατηρηθεί τουλάχιστον για τρία χρόνια. Ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε ακόμη ότι τα ιστιοπλοϊκά σωματεία θα κάνουν πλέον χρήση[…]

Δείτε περισσότερα

Πέθανε ο Καρλ Λάγκερφελντ σε ηλικία 86 ετών

Αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας – Γεννήθηκε στη Γερμανία αλλά μεγαλούργησε στη Γαλλία όπου βρέθηκε τη δεκαετία του ’50 O κόσμος της μόδας θρηνεί την απώλεια ενός μεγάλου μόδιστρου, φωτογράφου και στιλίστα. Ο Γερμανός Καρλ Λάγκερφελντ, με σήμα κατατεθέν τα κατάμαυρα γυαλιά του, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel από το 1983.[…]

Δείτε περισσότερα