tokrirkri

tokrirkri

Η καμπάνια Ζάεφ στριμώχνει τον Τσίπρα

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, τόσο πιο πολύ αναμένεται να αναζωπυρωθεί και η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στην Ελλάδα

Τα συλλαλητήρια για την ονομασία της ΠΓΔΜ τελείωσαν, το Μαξίμου πανηγύρισε – και με το σχετικό σποτάκι – για τη συμφωνία των Πρεσπών, όμως η καμπάνια του Ζόραν Ζάεφ για το προσεχές δημοψήφισμα στα Σκόπια στριμώχνει εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα και όπως φαίνεται, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, το εθνικό θέμα εξακολουθεί να αποτελεί ανοιχτό μέτωπο για την κυβέρνηση.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων υποστήριξε πως «κανείς ποτέ δεν θα αμφισβητήσει τη «μακεδονική» μας γλώσσα και τη «μακεδονική» μας μοναδικότητα». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου και να λάβουν τη σωστή απόφαση με στόχο, τόνισε, να έρθει «ένα καλύτερο μέλλον της Μακεδονίας». Μάλιστα, σε παρόμοιο πανηγυρικό τόνο στον λογαριασμό του στο Facebook έκανε λόγο για τους «πολίτες της Μακεδονίας που θα μπουν περήφανα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ όπως οι παραπάνω προεξοφλείται ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος  στη γειτονική χώρα για το ονοματολογικό. Ταυτόχρονα όμως αναμένεται να αναζωπυρωθεί και η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη χώρα μας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της, κατηγορώντας την ότι προέβη σε σημαντικές υποχωρήσεις στη συμφωνία με τα Σκόπια. Ετσι, εκτιμάται πως η καμπάνια της κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ υπέρ του Ναι – που συνήθως συνοδεύεται και από προκλητικές δηλώσεις – θα προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, με το Μαξίμου να μπαίνει ξανά στο στόχαστρο.
Την ίδια ώρα μάλιστα δεν πρέπει να λησμονείται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί και τη σοβαρή διάσταση απόψεων με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο. Είναι ενδεικτικό ότι προ ημερών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διεμήνυσε εκ νέου πως αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση πριν γίνει η ψηφοφορία. «Και θα προκαλέσω άμεσα εκλογές», έχει πει χαρακτηριστικά – προειδοποίηση» που επαναλαμβάνουν πλέον τα περισσότερα στελέχη του.
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΝΑΙ». Η κυβέρνηση των Σκοπίων στο μεταξύ συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς – με δηλώσεις, τηλεοπτικά βίντεο, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο – να προωθεί τις θέσεις της για τη συμφωνία των Πρεσπών με στόχο να πείσει τους πολίτες να την υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα. Ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει διαρκώς ότι πέτυχε μια διπλωματική νίκη και ότι πλέον θα πάψει κάθε αναφορά στο FYROM για τη χώρα του, αφού πλέον θα έχει το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Εδώ και λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα της έχει αναρτήσει σχετικό κείμενο όπου δεσπόζει ο αριθμός «10». Με αυτό επιχειρεί να αναδείξει σε δέκα σημεία τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμφωνία της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία προστατεύει τη «μακεδονική» ταυτότητα, τη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» εθνικότητα. Και συνακόλουθα, σημειώνεται, αυτό θα ισχύει και στο μέλλον. Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν ο εθνικός ύμνος, η σημαία και ο θυρεός, καθώς και ότι ο κωδικός της χώρας θα παραμείνει MK-MKD. Εμφαση δίνεται και στις διαπραγματεύσεις με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Γίνεται δηλαδή αναφορά στην πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ – «θα γίνουμε το 30ό μέλος» αναφέρεται χαρακτηριστικά – αλλά και στο ότι ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.  Ακόμη, τονίζεται ότι η συμφωνία αποτελεί εγγύηση για τη φιλία και τη συνεργασία της «Μακεδονίας» με την «Ελλάδα». Επιπλέον, η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει πως η συμφωνία θωρακίζει το μέλλον της χώρας, αφού φέρνει καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους τους πολίτες.
Πηγή: tanea.gr

Σχετικά Άρθρα

Αύξηση στις κρατήσεις για Κρήτη από γερμανόφωνες χώρες

Μαζί με την Κέρκυρα και τη Ρόδο – Ποσοστά σε ετήσια βάση Μικρή ανάκαμψη εμφάνισαν οι πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων για Ελλάδα, στο τελευταίο επτάημερο στις γερμανόφωνες αγορές, έναντι μειώσεων στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, όπου όλες οι χώρες της Μεσογείου ήταν στο «κόκκινο», ενώ και σε ετήσια βάση, οι κρατήσεις εμφανίζουν[…]

Δείτε περισσότερα

Die Presse: Ο Τσίπρας μοιράζει προεκλογικά δώρα

Το 2019 είναι εκλογική χρονιά στην Ελλάδα και οι προσδοκίες του πληθυσμού μεγάλες. Ειδικοί ανησυχούν μήπως τα «ακριβά» προεκλογικά δώρα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία εξυγίανσης. Σε χρονιές εκλογών ακόμα και οι πιο ιεροί όρκοι για δημοσιονομική πειθαρχία λησμονούνται γρήγορα, σημειώνει η Die Presse σε άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα μοιράζει δώρα».[…]

Δείτε περισσότερα