tokrirkri

tokrirkri

Η «μετάλλαξη» και το μπαράζ εξαγορών της Motor Oil

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης και εκ των έμπιστων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, τόσο στη διάρκεια παρουσίασης των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων στους αναλυτές, όσο και στις αρχές του Οκτωβρίου με την εξαγορά της εταιρίας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας NRG, είχε προϊδεάσει για την επέκταση των δραστηριοτήτων του διυλιστηρίου της Κορίνθου.

Κανείς, όμως, δεν φανταζόταν, όταν έφερνε ως παράδειγμα τις κινήσεις για logistics με την επέκταση των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου και τη διασύνδεσή του με τον σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, ότι η σκληροπυρηνική με τη δραστηριότητα των καυσίμων Motor Oil θα προχωρούσε και σε εξαγορά και μέσου μαζικής ενημέρωσης: Εν προκειμένω, του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Κυκλοφορούσαν βέβαια οι συζητήσεις για συγχώνευση με το Star, στο οποίο μέτοχοι είναι φυσικά πρόσωπα της οικογένειας Βαρδινογιάννη, ωστόσο το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την είσοδο στο κανάλι του Δημήτρη Κοντομηνά ήταν η θυγατρική της Motor Oil, SeillaEnterprises Limited.Διευκρινίζεται δε από τη Motor Oil ότι τα δύο μέσα ενημέρωσης δεν συνδέονται μεταξύ τους και κινούνται αυτόνομα, με ξεχωριστές διοικήσεις.

Τα ερωτήματα της αγοράς πλέον είναι ποιος θα είναι ο επόμενος στόχοςτης Motor Oil και φυσικά η πρώτη απάντηση που δίνεται, είναι η επενδυτική τράπεζα IBG, η εξαγορά της οποίας φαίνεται πως είναι προ των πυλών. Κι ένα επίσης από τα ερωτήματα είναι γιατί αυτή η επέκταση του πετρελαϊκού ομίλου και σε δραστηριότητες εκτός της ενέργειας.

Μία από τις απαντήσεις που δίνουν στελέχη των διυλιστηρίων στην περίπτωση του Alpha είναι πως με την κίνηση αυτή δημιουργούνται συνέργειες στο εμπορικό τμήμα. Δηλαδή, στο marketing και στη διαφήμιση, που απαιτούν η έντονη και πλέον δυναμική είσοδο στη λιανική καυσίμων (Avin και Coral), αλλά και ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (NRG).

Στην προ εβδομάδας έκτακτη γενική συνέλευση της Motor Oil, με αφορμή άλλη μία εξαγορά, εκείνη της Tallon, εταιρίας commodities, η διοίκηση παρουσίασε αναλυτικά και την τροποποίηση του καταστατικού της, με σκοπό την ενσωμάτωση κι άλλων δραστηριοτήτων. O κ. Τζαννετάκης τότε είχε πει πως «ήρθε η ώρα να ανοιχτούμε και σε ορισμένους κλάδους που θα βοηθήσουν την επόμενη μέρα του ομίλου».

Οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου, γνωστοί για την πάγια διοικητική τους πρακτική, που είναι η διατήρηση της εταιρίας και των δραστηριοτήτων της σε νοικοκυρεμένα επίπεδα, προχωρούν λοιπόν απ’ ό,τι φαίνεται σε αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που γέννησε η οικονομική κρίση. Όλες οι κινήσεις που έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες όπως κι αυτή του Alpha (που είναι σε υγιή οικονομική βάση) είναι προσεγμένες και εξυπηρετούν ταυτόχρονα την τοποθέτηση του ομίλου στην επόμενη φάση της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικά Άρθρα

Ρέθυμνο: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση ανάπλασης της οδού Αποστολάκη

Θετική εξέλιξη για την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης της οδού Αποστολάκη, αποτελεί η ένταξη του 2ου τμήματος του έργου, για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο στον άξονα 1 «Αστική Αναζωογόνηση 2019». Ο συνολικός Προϋπολογισμός του έργου με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΟΔΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ – ΤΜΗΜΑ[…]

Δείτε περισσότερα

Σταθερά στις υψηλότερες θέσεις η Ελλάδα στην τιμή της βενζίνης

Η εκτόξευση της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο, έχει μεταφραστεί σε ακριβότερα καύσιμα και στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικά, από τα 55 δολάρια του 2018, στα τέλη Απριλίου, το αργό πετρέλαιο έφτασε μέχρι και στα 78 δολάρια ανά βαρέλι. Αποτέλεσμα είναι η βενζίνη, να έχει μια μέση λιανική[…]

Δείτε περισσότερα