tokrirkri

tokrirkri

«Η πλειοψηφία των Βρετανών θέλει να παραμείνει στην Ε.Ε.»

Σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του Εργατικού Κόμματος, ο Μπράντσο, βουλευτής και πρώην υπουργός, λέει ευθαρσώς ότι είναι αντίθετος στο Brexit. Άλλωστε ο ίδιος δηλώνει ένθερμος ευρωπαϊστής, έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ και μιλάει άψογα γερμανικά. Πολλά και εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF).

Πρώτο και καίριο ερώτημα: υπάρχουν ελπίδες για μία συμφωνία των Εργατικών με τη συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σχετικά με το Brexit; «Το ελπίζω» λέει ο Μπεν Μπράντσο. «Και επίσης ελπίζω ότι θα βρούμε στο Κοινοβούλιο μία πλειοψηφία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Προ ημερών χάσαμε για δώδεκα ψήφους και επιπλέον η ψηφοφορία δεν ήταν απολύτως ελεύθερη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εάν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αντιληφθεί ότι μόνο με νέο δημοψήφισμα θα περάσει μία συμφωνία από το Κοινοβούλιο, τότε πιστεύω ότι θα βρούμε την απαραίτητη πλειοψηφία. Πάντως η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος δεν εγκρίνει συμφωνία εξόδου από την ΕΕ, στην οποία δεν θα προβλέπεται μία νέα προσφυγή στον λαό, μέσω δημοψηφίσματος».

Μπερδεμένα τα πράγματα λοιπόν, όχι μόνο στο Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι, αλλά και στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. Θα προβάλει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για την περαιτέρω διακομματική συνεννόηση με την Τερέζα Μέι; Ο Μπεν Μπράντσο λέει ότι ακόμη κι αν δεν το κάνει ο Κόρμπιν, θα το επιβάλουν οι βουλευτές του… Κατά τα άλλα βλέπει δύο εναλλακτικές λύσεις για το άμεσο μέλλον: είτε νέο δημοψήφισμα, είτε πρόωρες εκλογές, τις οποίες όμως θεωρεί «λιγότερο πιθανές».

Αλλά τι λένε οι Βρετανοί πολίτες για όλα αυτά; «Εδώ όλες οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν ότι η πλειοψηφία θέλει νέο δημοψήφισμα» τονίζει ο βουλευτής των Εργατικών. «Για μένα θα ήταν απαράδεκτο να βγούμε από την ΕΕ, είτε με τη συγκεκριμένη συμφωνία, είτε με άλλη συμφωνία, και να μην έχει ερωτηθεί ο λαός για όλα αυτά».

«Δεν θα ρίξουν τη Μέι»

Για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η συναντίληψη με την αντιπολίτευση, αλλά και η συνεννόηση στο ίδιο της το κόμμα. Πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών θέλουν να επισπεύσουν το Brexit, με ή χωρίς συμφωνία. Κάποιοι στις Βρυξέλλες διερωτώνται τί θα συμβεί, εάν οι φανατικοί ευρω-σκεπτικιστές «ρίξουν» την Τερέζα Μέι ή την αναγκάσουν να αποχωρήσει. Ο Μπεν Μπράντσο πιστεύει ότι αυτό είναι απίθανο.

Ο Μπεν Μπράντσο

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς οι hardliners των Συντηρητικών θα μπορούσαν να ρίξουν την Τερέζα Μέι. Το προσπάθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο με την πρόταση μομφής, δεν τους βγήκε και σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος πρέπει να περάσουν δώδεκα μήνες πριν το επιχειρήσουν και πάλι. Η ίδια η Τερέζα Μέι δήλωσε μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ότι θέλει να παραμείνει μέχρι να περάσει μία συμφωνία από το Κοινοβούλιο. Δεν νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να φοβάται κανείς στη Γερμανία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη την πτώση της κυβέρνησης Μέι. Άλλωστε ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα άλλαζαν οι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο. Όσο για τις πρόωρες εκλογές, οι Συντηρητικοί σίγουρα δεν τις θέλουν, γιατί όλες οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν ότι το Εργατικό Κόμμα θα κέρδιζε με μεγάλη διαφορά».

Το στοίχημα των ευρωεκλογών

Η συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στις προσεχείς ευρωεκλογές φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η κάλπη θα έχει ούτως ή άλλως χαρακτήρα δημοψηφίσματος, ακόμη κι αν δεν προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ο Ο Μπεν Μπράντσο, το Εργατικό Κόμμα θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της αναμέτρησης.

«Ο βρετανικός λαός θα έχει, επιτέλους, την ευκαιρία να εκφράσει τη βούλησή του και όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι θα κερδίσουν το Εργατικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα που δεν θέλουν ‘σκληρό Brexit’ και ζητούν νέο δημοψήφισμα. Φαίνεται ότι θα στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολλούς εκπροσώπους με φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση. Και όλα αυτά θα ασκήσουν στην κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερη πίεση, για να προκηρύξει τελικά νέο δημοψήφισμα».

Ωστόσο, ο Νάιτζελ Φαράζ και άλλοι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές προετοιμάζουν τη δική τους αντεπίθεση. Δεν ανησυχεί ο Μπεν Μπράντσο ότι οι ψηφοφόροι θα στραφούν μαζικά προς τις ακραίες φωνές, αυξάνοντας την επιρροή των ευρω-σκεπτικιστών στα έδρανα του Στρασβούργου;

«Όχι, το αντίθετο συμβαίνει. Τα κόμματα του σκληρού Brexit έχουν διχαστεί. Την ίδια στιγμή οι οπαδοί του Brexit έχουν απογοητευθεί, δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ αντίθετα οι ψηφοφόροι που δεν θέλουν Brexit έχουν κάθε λόγο να προσέλθουν στην κάλπη και να εκλέξουν ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα είναι υπέρ της ΕΕ και όχι εναντίον της…».

Σχετικά Άρθρα

Η Τουρκία στην κορυφή των προτιμήσεων των Ρώσων τουριστών

Η Τουρκία επανήλθε την πρώτη θέση ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς οργανωμένου τουρισμού για τους Ρώσους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ATOR). Μόλις εξομαλύνθηκαν οι σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας μετά το συμβάν με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού S-24 στον εναέριο χώρο της Συρίας το 2015[…]

Δείτε περισσότερα

Μπαίνουν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις για την υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργου Σταθάκη. «Πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ένα εμβληματικό έργο εισέρχεται στο στάδιο κατασκευής» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταθάκης.[…]

Δείτε περισσότερα