tokrirkri

tokrirkri

Η υπερθέρμανση των ωκεανών ενίσχυσε τους τυφώνες του 2017

Η υπερθέρμανση των νερών του Ατλαντικού πυροδότησε τον ασυνήθιστο υψηλό αριθμό μεγάλων τυφώνων πέρυσι, σύμφωνα με νέα μελέτη που προβλέπει ότι η περιοχή θα μπορούσε να βιώνει δυο επιπλέον τυφώνες κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η υπερθέρμανση των νερών του Ατλαντικού πυροδότησε τον ασυνήθιστο υψηλό αριθμό μεγάλων τυφώνων πέρυσι, σύμφωνα με νέα μελέτη που προβλέπει ότι η περιοχή θα μπορούσε να βιώνει δυο επιπλέον τυφώνες κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα.

Έξι μεγάλοι τυφώνες, με ανέμους έντασης τουλάχιστον 178 χιλιομέτρων την ώρα, σχηματίστηκαν στον Ατλαντικό πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των Χάρβεϊ, Ίρμα, και Μαρία που έπληξαν περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Καραϊβικής. Από το 2000, ο Ατλαντικός βιώνει κατά μέσο όρο τρεις μεγάλους τυφώνες ετησίως. Πριν από αυτό ο μέσος όρος ήταν πιο κοντά στους δύο, αλλά το 2100 μπορεί να φτάσει μέχρι τους πέντε έως οκτώ το χρόνο.

«Θα δούμε πιο ενεργές εποχές τυφώνων όπως το 2017 στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Χίρο Μουρακάμι, επιστήμονας του κλίματος και ειδικός τυφώνων στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής φέτος, όμως, μόνο ο τυφώνας Φλόρενς έχει φτάσει σε επικίνδυνη ένταση.

Το θερμό νερό λειτουργεί ως καύσιμο για τους τυφώνες. Το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 26 βαθμούς Κελσίου για να σχηματιστεί μια καταιγίδα. Όσο θερμότερο είναι το νερό, τόσο περισσότερο μπορεί να αντισταθεί στις δυνάμεις που θα μπορούσαν να το εξασθενήσουν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Μουρακάμι διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός φυσικών συνθηκών και ανθρωπογενών κλιματικών αλλαγών κατέστησε τα νερά πιο ζεστά σε μια βασική περιοχή, η οποία προκάλεσε μεγαλύτερες καταιγίδες. Αυτή η περιοχή είναι ουσιαστικά μία μεγάλη έκταση από τη Νότια Φλόριντα και τη βόρεια πλευρά της Νότιας Αμερικής, που εκτείνεται ανατολικά προς την Αφρική.

Μερικοί από τους ισχυρότερους τυφώνες του Ατλαντικού σχηματίζονται στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, και στη συνέχεια κατευθύνονται προς τα δυτικά στην Καραϊβική και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Το νερό σε αυτή την κύρια περιοχή ανάπτυξης του τυφώνα ήταν κατά μέσο όρο 0,4 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από το κανονικό για όλη τη σεζόν του 2017, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια περίοδο έξι μηνών, δήλωσε ο Μουρακάμι.

Η μελέτη χρησιμοποίησε προσομοιώσεις υπολογιστών για να απομονώσει διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Αν και η έρευνα υπέδειξε τόσο φυσικά όσο και ανθρωπογενή αίτια όπως η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν μπόρεσε να καθορίσει ποια αίτια ήταν σημαντικότερα.

Ο Ατλαντικός προβλέπεται ότι θα υπερθερμανθεί γρηγορότερα από τους υπόλοιπους ωκεανούς και αυτή η διαφορά θα προκαλέσει αύξηση του αριθμού των μεγάλων τυφώνων πιθανότατα κατά δύο ή περισσότερους κατά μέσο όρο.

 

Σχετικά Άρθρα

Ξεκινάει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Μ. Κατσαμάνη

Πιάνουν δουλειά τα μηχανήματα στην πλατεία Μ. Κατσαμάνη στην καρδιά του Γαζίου. Το έργο ανάπλασης, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ, έχει ως στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας η οποία προσελκύσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου πλήθος επισκεπτών, φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και αποτελεί σημείο συνάντησης και παιχνιδιού για[…]

Δείτε περισσότερα

Ημιμαραθώνιος Κρήτης: Διακοπή της κυκλοφορίας, λόγω του αγώνα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις φέρνει ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης Αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων φέρνει ο «Ημιμαραθώνιος Κρήτης» την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου της αστυνομίας, αναμένεται να πραγματοποιηθούν προσωρινές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων. Ειδικότερα, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της[…]

Δείτε περισσότερα