tokrirkri

tokrirkri

“Καμία έκτακτη ανάγκη στο Ηράκλειο”

Επί τάπητος τέθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το κρίσιμο ζήτημα των μέτρων εξοικονόμησης νερού, προκειμένου να μην…διψάσει η πόλη τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε στη συνεδρίαση ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Κουράκης, το αίτημα της Δημοτικής Αρχής να χαρακτηριστεί η περιοχή του Ηρακλείου “έκτακτης ανάγκης”απορρίφθηκε από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

“Η απόρριψη του αιτήματος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήρθε με την αιτιολογία ότι πρέπει πρώτα να γίνει η βλάβη, να υπάρχει δηλαδή κατάσταση λειψυδρίας”, δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:”Είναι πιθανά επικείμενη”

Ο κ. Λαμπρινός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η δημοτική αρχή έκανε ο,τι μπορούσε για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφέρθηκε στη διάνοιξη οκτώ νέων γεωτρήσεων και επανέλαβε τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην εκμετάλλευση του νερού του Αλμυρού.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιάννης Ρασούλης, δήλωνε ότι ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές κατανάλωσης μοιράζονται ήδη με τους λογαριασμούς της Δημοτικής Επιχείρησης.

“Δεν θέλουμε ο δημότης να στερηθεί καμία απο τις εργασίες που κάνει, απλά επιδιώκουμε να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης του νερού, για την εξοικονόμηση του”, τόνισε ο ίδιος.

Στην ΔΕΥΑΗ υπολογίζουν πως με τα μέτρα που προτείνονται θα υπάρξει εξοικονόμηση της τάξεως του 10-15%, ώστε να δοθεί λύση τους τρεις δύσκολους μήνες, ιδιαίτερα στις περιοχές με τα περισσότερα προβλήματα.

Ο ίδιος επανέλαβε πως οι μικροκαταναλωτές θα έχουν bonus και αντίστοιχα όσοι σπαταλούν το νερό θα πληρώνουν περισσότερα.

“Οι γεωτρήσεις και τα υδρόμετρα θα γίνουν με δικά μας έξοδα. Και τον… Αμαζόνιο να είχαμε, πάλι θα παίρναμε αυτά τα περιοριστικά μέτρα”. ανέφερε ο κ. Ρασούλης επισημαίνοντας ότι οι μελέτες για τις γεωτρήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο: “Του χρόνου θα είναι έτοιμη η σήραγγα. Ο καθαρισμός των γεωτρήσεων ξεκίνησε από τον Δεκέμβρη και τον Μάρτη ήταν έτοιμες. Σήμερα έχουμε 72 γεωτρήσεις ενεργές. Θα προσπαθήσουμε απο του χρόνου να πάρουμε το γλυκό νερό του Αλμυρού”.

Κόντρα Λαμπρινού – Κουράκη

Σφοδρή επίθεση στη δημοτική αρχή για το θέμα της διαχείρισης του νερού εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει σχέδιο”.

Ο ίδιος μίλησε για οικονομικό θαυμα στη ΔΕΥΑΗ, έπειται από σκληρή διαπραγμάτευση, που είχε ως αποτέλεσμα διαγραφή χρεών της τάξεως των 46 εκατ. ευρώ από το 2003 έως το 2007.

“Δεν μπορείτε να προγραμματισετε διάνοιξη των γεωτρήσεων τώρα που υπάρχει το πρόβλημα. Έπρεπε να διεκδικησετε να γίνει η σήραγγα για να έρχονται τα νερά του Οροπεδίου”, υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

“Από το 2010 εως το 2014, φέρατε νερό στην πόλη; Κάνατε καμία γεώτρηση”; ρώτησε ο Δήμαρχος Β. Λαμπρινός και συνέχισε σε έντονο ύφος λέγοντας:
” Είναι 30 χρόνια αυτή η κατάσταση, δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Δεν υπάρχει καμία παράλειψη από την παρούσα δημοτική αρχή. Να προτείνετε μέτρα”!

“Με το επιθετικό σας ύφος θέλετε να καλύψετε τις παραλείψεις της πολιτικής σας”, απάντησε ο κ. Κουράκης.

Για αντιγραφή, από τη Δημοτική αρχή, των προτάσεων που κατέθεσε η παράταξή του πριν ένα χρόνο, μίλησε ο Ηλίας Λυγερός . “Τότε τις αντιμετωπίζατε με υπεροψία” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λυγερός ρώτησε για τις διαρροές στο δίκτυο Ηράκλειο – Μάλια, μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης του περιμετρικού νερού που περισσεύει από τα χωριά και υποστήριξε πως το γλυκό νερό του Αλμυρού πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε από το χειμώνα, εκτιμώντας πως με αυτούς τους ρυθμούς που πάει η δημοτική αρχή δεν θα υπάρξει ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

“Κάνατε το νερό εμπόρευμα, ενώ δεν έπρεπε να είναι”, υπογράμμισε από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Μιχάλης Κασσαπάκης

Σχετικά Άρθρα

Αποστολή Επανεξέτασης στην Ελλάδα

Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αποστολή επανεξέτασης στην Ελλάδα. Κλιμάκια αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την αποστολή επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε[…]

Δείτε περισσότερα

Τι κατέγραψαν οι Κινέζοι στην Κρήτη

Πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης η τρίτη συνάντηση για το ντοκιμαντέρ που θέλουν να γυρίσουν παραγωγοί από την χώρα της άπω Ανατολής, αναφορικά με τον επαναπατρισμό, μέσω Κρήτης, περίπου 15.000 Κινέζων οι οποίοι εγκατέλειψαν άρον άρον τη Λιβυή το 2011, όταν μαίνονταν οι –εκεί- εμφύλιες συγκρούσεις! Η κινητογραφική ταινία περιελάμβανε και[…]

Δείτε περισσότερα