tokrirkri

tokrirkri

“Καμία έκτακτη ανάγκη στο Ηράκλειο”

Επί τάπητος τέθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου το κρίσιμο ζήτημα των μέτρων εξοικονόμησης νερού, προκειμένου να μην…διψάσει η πόλη τους επόμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε στη συνεδρίαση ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Κουράκης, το αίτημα της Δημοτικής Αρχής να χαρακτηριστεί η περιοχή του Ηρακλείου “έκτακτης ανάγκης”απορρίφθηκε από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

“Η απόρριψη του αιτήματος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήρθε με την αιτιολογία ότι πρέπει πρώτα να γίνει η βλάβη, να υπάρχει δηλαδή κατάσταση λειψυδρίας”, δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:”Είναι πιθανά επικείμενη”

Ο κ. Λαμπρινός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η δημοτική αρχή έκανε ο,τι μπορούσε για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφέρθηκε στη διάνοιξη οκτώ νέων γεωτρήσεων και επανέλαβε τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην εκμετάλλευση του νερού του Αλμυρού.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιάννης Ρασούλης, δήλωνε ότι ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές κατανάλωσης μοιράζονται ήδη με τους λογαριασμούς της Δημοτικής Επιχείρησης.

“Δεν θέλουμε ο δημότης να στερηθεί καμία απο τις εργασίες που κάνει, απλά επιδιώκουμε να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης του νερού, για την εξοικονόμηση του”, τόνισε ο ίδιος.

Στην ΔΕΥΑΗ υπολογίζουν πως με τα μέτρα που προτείνονται θα υπάρξει εξοικονόμηση της τάξεως του 10-15%, ώστε να δοθεί λύση τους τρεις δύσκολους μήνες, ιδιαίτερα στις περιοχές με τα περισσότερα προβλήματα.

Ο ίδιος επανέλαβε πως οι μικροκαταναλωτές θα έχουν bonus και αντίστοιχα όσοι σπαταλούν το νερό θα πληρώνουν περισσότερα.

“Οι γεωτρήσεις και τα υδρόμετρα θα γίνουν με δικά μας έξοδα. Και τον… Αμαζόνιο να είχαμε, πάλι θα παίρναμε αυτά τα περιοριστικά μέτρα”. ανέφερε ο κ. Ρασούλης επισημαίνοντας ότι οι μελέτες για τις γεωτρήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο: “Του χρόνου θα είναι έτοιμη η σήραγγα. Ο καθαρισμός των γεωτρήσεων ξεκίνησε από τον Δεκέμβρη και τον Μάρτη ήταν έτοιμες. Σήμερα έχουμε 72 γεωτρήσεις ενεργές. Θα προσπαθήσουμε απο του χρόνου να πάρουμε το γλυκό νερό του Αλμυρού”.

Κόντρα Λαμπρινού – Κουράκη

Σφοδρή επίθεση στη δημοτική αρχή για το θέμα της διαχείρισης του νερού εξαπέλυσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, επισημαίνοντας ότι “δεν υπάρχει σχέδιο”.

Ο ίδιος μίλησε για οικονομικό θαυμα στη ΔΕΥΑΗ, έπειται από σκληρή διαπραγμάτευση, που είχε ως αποτέλεσμα διαγραφή χρεών της τάξεως των 46 εκατ. ευρώ από το 2003 έως το 2007.

“Δεν μπορείτε να προγραμματισετε διάνοιξη των γεωτρήσεων τώρα που υπάρχει το πρόβλημα. Έπρεπε να διεκδικησετε να γίνει η σήραγγα για να έρχονται τα νερά του Οροπεδίου”, υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

“Από το 2010 εως το 2014, φέρατε νερό στην πόλη; Κάνατε καμία γεώτρηση”; ρώτησε ο Δήμαρχος Β. Λαμπρινός και συνέχισε σε έντονο ύφος λέγοντας:
” Είναι 30 χρόνια αυτή η κατάσταση, δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Δεν υπάρχει καμία παράλειψη από την παρούσα δημοτική αρχή. Να προτείνετε μέτρα”!

“Με το επιθετικό σας ύφος θέλετε να καλύψετε τις παραλείψεις της πολιτικής σας”, απάντησε ο κ. Κουράκης.

Για αντιγραφή, από τη Δημοτική αρχή, των προτάσεων που κατέθεσε η παράταξή του πριν ένα χρόνο, μίλησε ο Ηλίας Λυγερός . “Τότε τις αντιμετωπίζατε με υπεροψία” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λυγερός ρώτησε για τις διαρροές στο δίκτυο Ηράκλειο – Μάλια, μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης του περιμετρικού νερού που περισσεύει από τα χωριά και υποστήριξε πως το γλυκό νερό του Αλμυρού πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε από το χειμώνα, εκτιμώντας πως με αυτούς τους ρυθμούς που πάει η δημοτική αρχή δεν θα υπάρξει ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

“Κάνατε το νερό εμπόρευμα, ενώ δεν έπρεπε να είναι”, υπογράμμισε από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Μιχάλης Κασσαπάκης

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες στα Μάλια

Μεγάλες καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση που καταγράφηκε τα ξημερώματα. Καταστροφές και σε θερμοκήπια. Ολική είναι η καταστροφή σε θερμοκήπια με μπανάνες στην περιοχή των Μαλίων Χερσονήσου από το χαλάζι. Καλλιέργειες μπανάνας αλλά και θερμοκήπια με τον εξοπλισμό τους καταστράφηκαν, σε[…]

Δείτε περισσότερα

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Άκρως επικίνδυνα τα τζάκια

Σε μια άκρως ανησυχητική προειδοποίηση προχωρά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, η οποία καλεί τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα τζάκια καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Εταιρεία: «Το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία». Οι ειδικοί εξηγούν ότι η καύση ξύλου[…]

Δείτε περισσότερα