tokrirkri

tokrirkri

Καταστήματα τις Κυριακές: Πώς αντιδρούν αγορά και κυβέρνηση

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διευρυνθεί το χρονικό διάστημα λειτουργίας των καταστημάτων πέραν αυτού που προβλέπεται, όπως επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να διευρυνθεί και εδαφικά, δηλαδή να προστεθούν και άλλες περιοχές». Αυτό επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε συνταγματική την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ορθώς το υπουργείο επέλεξε τις συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η πίεση από τους θεσμούς δεν μας οδήγησε σε υπερβολές», ενώ σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητα ή μη του μέτρου, αναφέρουν ότι αυτό θα διαπιστωθεί σε βάθος χρόνου, καθώς θα υπάρξει αξιολόγηση για τις συνέπειες στην αγορά, στους καταναλωτές και στους απασχολούμενους στο εμπόριο.

Από την πλευρά τους, παράγοντες της αγοράς καταγράφουν την τελευταία απόφαση του Δ’ Τμήματος της Ολομέλειας του ΣτΕ ως μέση λύση που καλύπτει πολλές πλευρές της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και τους καταναλωτές, κατά περίπτωση. Αρκετοί μιλούν για «μέτρο ισορροπίας», που επαναβεβαιώνει την απόφαση Παπαδημητρίου – άλλωστε, όπως λένε, ούτε όλοι τάσσονταν υπέρ του ανοίγματος των εμπορικών ούτε όλοι εναντίον. Το δικαστήριο την αντιμετωπίζει, περίπου, όπως τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών. Εφόσον τίθενται σαφώς οριοθετημένα τοπικά όρια, χρονικές περίοδοι και υπάρχει σοβαρή αιτιολόγηση, η απόφαση κρίνεται ως συνταγματική. Και δεν φαίνεται να δημιουργεί, προς το παρόν τουλάχιστον, όπως υποστηρίζεται, ζήτημα καταστρατήγησης του νόμου και επέκτασης του ανοίγματος σε περισσότερες περιοχές.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας εκτιμά ότι η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκε προχθές απλώς αναγνωρίζει το δικαίωμα του υπουργείου Ανάπτυξης να καθορίζει τουριστικές περιοχές όπου επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, σημειώνοντας ότι από κει και πέρα τα συμπεράσματα ότι οι Κυριακές «απελευθερώνονται» είναι αυθαίρετα και λανθασμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017 παραμένει σε ισχύ και δεν ανατρέπεται. «Η Κυριακή εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή και αναντικατάστατη μέρα παρά τις πιέσεις από συγκεκριμένα και περιορισμένα συμφέροντα. Οι όποιες εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους αυστηρού δημόσιου συμφέροντος. Το δικαστήριο έκρινε την υπουργική απόφαση Παπαδημητρίου ως προς την ύπαρξη ή όχι των κριτηρίων (σαφώς οριοθετημένων τοπικών ορίων, χρονικών περιόδων και αιτιολόγησης) και απλά αποδεχόμενο ότι αυτά υφίστανται, την έκρινε συνταγματική» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η Συνομοσπονδία και η πλειονότητα των εμπόρων της χώρας σέβονται μεν την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά διαφωνούν με το περιεχόμενό της. Άλλωστε, προσθέτει, το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη οριακά με πλειοψηφία 4 έναντι 3 -μεταξύ των μειοψηφούντων και ο εισηγητής- δείχνει ότι το σκεπτικό της δεν είναι δεδομένο και μπορεί να ανατραπεί.

Και ο κ. Καρανίκας καταλήγει λέγοντας ότι «η ΕΣΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιτάχθηκε μαχητικά σε κάθε προσπάθεια “ανοίγματος” των Κυριακών, παρουσιάζοντας με τεκμηριωμένο τρόπο την οπτική του μικρού εμπόρου και επιχειρηματία. Μόλις λάβουμε και μελετήσουμε την απόφαση θα καθορίσουμε και την αντίδρασή μας. Η θέση μας για πλήρη διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας παραμένει σταθερή και θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε».

Με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς. Στη συνάντηση, που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας ζήτησαν να υπάρξει πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων πολιτών έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο με τέτοια εγγύηση, στο νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας σε κάθε μορφή και είδος δανείου, ως εκ τούτου κι αυτά που αφορούν το αίτημα της ΕΣΕΕ.

Όπως τονίστηκε αρμοδίως, κοινή πεποίθηση και των δύο πλευρών είναι ότι τέτοιες επιλογές θα συμβάλουν στην ελάφρυνση κι ως εκ τούτου στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία και να προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση στο πλαίσιο της δίκαιης ανάπτυξης. Τέλος, συμφωνήθηκε πως ο δίαυλος επικοινωνίας θα είναι ανοιχτός.

Πηγή: Ναφτεμπορική

Σχετικά Άρθρα

Αναστολή της απόφασης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου για την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών

Διαδοχικές συναντήσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης για αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης στην Αθήνα. Αναστολή της απόφασης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου για τα 51 στρέμματα της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη το Γενικό[…]

Δείτε περισσότερα

Μέσα Νοεμβρίου η απόφαση για την εφαρμογή ή όχι των περικοπών στις συντάξεις

Μέσα στον Νοέμβριο θα παρθεί η απόφαση για την εφαρμογή ή όχι των περικοπών των συντάξεων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο. «Αναμένεται να υπάρξει ένα έκτακτο Εurogroup για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης μέσα Νοεμβρίου και εκεί πιθανό είναι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις», είπε στην καθιερωμένη του ενημέρωση σε δημοσιογράφους[…]

Δείτε περισσότερα