tokrirkri

tokrirkri

Κορωνοϊός και ηλεκτρονικές αγορές: Συμβουλές προς τους καταναλωτές

Η επέλαση του COVID-19 προκαλεί βίαιο μετασχηματισμό της καταναλωτικής συμπεριφοράς, στρέφοντας  καταναλωτές σε ηλεκτρονικές αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) ιδίως προϊόντων τεχνολογίας (κινητά τηλέφωνα, tablets, smart εξοπλισμός κ.λπ.). Η  αύξηση των συναλλαγών μέσω διαδικτύου συνεπάγεται μια αυξημένη προσοχή από την πλευρά του καταναλωτή.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου-Καινοτομίας-Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτή στη διενέργεια των ηλεκτρονικών αγορών, ακολουθώντας τις οδηγίες που εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Ειδικότερα, οι καταναλωτές για την προστασία τους οφείλουν:

  • Να επιλέγουν γνωστά και αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μια αξιόπιστη βάση είναι η λίστα μελών του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (http://www.greekecommerce.gr/gr/members/lista-melwn/).
  • Να ελέγχουν τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται από το ηλεκτρονικό κατάστημα (επωνυμία εταιρείας και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας συμπεριλαμβανομένης ταχυδρομικής διεύθυνσης).
  • Να ελέγχουν αν ο ιστότοπος του ηλεκτρονικού καταστήματος παρέχει ασφαλή σύνδεση για τη μεταφορά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του καταναλωτή, όπως ο Κωδικός Αριθμός Ασφαλείας (CVV) που βρίσκεται στο πίσω μέρος της χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας.
  • Να αποφεύγουν την πραγματοποίηση αγορών από ηλεκτρονικά καταστήματα που απαιτούν, αποκλειστικά, την προείσπραξη του τιμήματος των αγαθών μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, paypal ή τραπεζικού εμβάσματος και δεν προσφέρουν τη δυνατότητα αντικαταβολής ή την ηλεκτρονική πληρωμή τη στιγμή της παράδοσης του προϊόντος ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.
  • Να εντοπίζουν στο διαδίκτυο κριτικές άλλων καταναλωτών για το ηλεκτρονικό κατάστημα με το οποίο σκοπεύουν να συναλαχθούν.
  • Να γνωρίζουν ότι για παράδοση εντός μιας (1) ημέρας από την παραγγελία υπάρχουν συνήθως αυξημένα έξοδα μεταφοράς.
  • Να αμφισβητούν την ηλεκτρονική συναλλαγή, επικοινωνώντας άμεσα με τα τραπεζικά ιδρύματα, όταν θεωρούν πως αυτή είναι προβληματική.
  • Να λαμβάνουν επιβεβαίωση της παραγγελίας τους και να τη φυλάσσουν με κάθε άλλο έγγραφο που σχετίζεται με την παραγγελία τους.
  • Να επικοινωνούν γραπτώς με τον έμπορο (e-mail) ώστε να έχουν σε κάθε περίπτωση έγγραφες αποδείξεις της επικοινωνίας τους.

Σε κάθε περίπτωση οι  καταναλωτές  μπορούν να επικοινωνούν με το Συνήγορο του Καταναλωτή για οποιαδήποτε αναφορά τους μέσω ηλ. ταχυδρομείου (grammateia@synigoroskatanaloti.gr), fax (210-6460414) ή ταχυδρομικά (Λ. Αλεξάνδρας 144, Τ.Κ. 11471, Αθήνα)

Σχετικά Άρθρα

Χανιά: Δημοπρασία για την μίσθωση ακινήτου

Ο δήμος Χανίων προκηρύσσει δημοπρασία για τη μίσθωση ακινήτου που θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση της δομής “Δημοτικό Κοινωνικό Πλυντήριο”. Το ακίνητο πρέπει να έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 120 τ.μ. με πατάρι, να είναι μερικώς ή πλήρως διαμορφωμένο προκειμένου την άμεση χρήση του και λειτουργία της κοινωνικής δομής και να[…]

Δείτε περισσότερα

Πανελλήνιες 2019: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Σε ποια πεδία αναμένεται πτώση και σε ποια άνοδος; Μπορεί οι πανελλαδικές εξετάσεις να ολοκληρώνονται με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη, όμως ο βασικός κορμός των εξετάσεων ολοκληρώνεται την Τρίτη 18 Ιουνίου με την εξέταση της Βιολογίας. Πάντως, πριν[…]

Δείτε περισσότερα