tokrirkri

tokrirkri

Κρήτη: Ποδαρικό με χιόνια και βροχές θα κάνει το 2019

Μετά την καλοκαιρία του Σαββατοκύριακου, με βροχές και νοτιάδες αναμένεται να μας αποχαιρετήσει το 2018.

Καλές καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στο νησί μας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με ασθενείς ανέμους και την θερμοκρασία να ανεβαίνει έως και τους 16°C, σύμφωνα με τον μετεωρόλογο, Μανώλη Λέκκα.

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένεται από την Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, λόγω ενός Βαρομετρικού Χαμηλού το οποίο οργανώνεται στη χώρα μας και καθώς θα ενισχύεται θα δυναμώνει και τα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Ελλάδας, και από πολύ νωρίς, και στην Κρήτη.

Από νωρίς την Δευτέρα το πρωί, οι βροχές θα κάνουν την εμφάνιση τους στις δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα με μικρότερη όμως ένταση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από Νοτιοδυτικές έως και Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους κατά τόπους να ενισχύεται φθάνοντας τα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα με την ελάχιστη στα πεδινά στους 10°C ενώ και η μέγιστη θα φθάσει έως και τους 15°C. Οι βροχές, αν και πιο εξασθενημένες και περισσότερο τοπικές, θα διατηρηθούν και τις νυκτερινές ώρες ιδιαίτερα στα κεντρικά και δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Από τις πρωινές ώρες της ημέρα της Πρωτοχρονιάς εισβάλει σταδιακά το Βόρειο ψυχρό ρεύμα το οποίο θα προκαλέσει βροχές σε ολόκληρη την Κρήτη, κατά τόπους ισχυρές ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης και τοπικών καταιγίδων.

Τα καιρικά φαινόμενα στα ανατολικά τμήματα της Κρήτης θα καθυστερήσουν και θα είναι πιο ήπια λόγω του ότι θα καθυστερήσει να αποκατασταθεί εκεί το Βόρειο ρεύμα. Από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς αναμένονται να ξεκινήσουν και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά μόνο τμήματα της Κρήτης με ένα μέσο υψόμετρο περίπου τα 1500 μέτρα.

Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και η ένταση τους μέχρι το βράδυ θα φθάνει στα 5 -6 Μποφώρ με περαιτέρω ενίσχυση τους στις νυκτερινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει περισσότερο στα δυτικά τμήματα ενώ λιγότερο θα υποχωρήσει στα ανατολικά.

Η επόμενη ημέρα της πρωτοχρονιάς, η Τετάρτη, θα είναι μία αρκετά ψυχρή και βροχερή ημέρα με χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε υψόμετρα περίπου πάνω από τα 1200 μέτρα, ενώ χιονόνερο θα εμφανισθεί σε χαμηλότερα ύψη.

Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης. Οι Βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν αρκετά ενισχυμένοι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης αλλά αναμένεται να εξασθενήσουν από τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά σε ολόκληρο το νησί με τις ελάχιστες στα ορεινά να πλησιάζουν και πάλι τους 0°C ενώ στα πεδινά θα είναι σε καλύτερα επίπεδα φθάνοντας στους 6 – 8 °C.

Πρόσκαιρη μάλλον φαίνεται να είναι η βελτίωση του καιρού για την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου αφού τα προγνωστικά μοντέλα άρχισαν να εμφανίζουν μια αρκετά έντονη ψυχρή εισβολή από τα βόρεια. Η ταχύτητα κίνησης και η ψυχρότητα της εισβολής αυτής είναι χαρακτηριστικά ενός επερχόμενου χιονιά.

Επειδή η προγνωστική ικανότητα των ατμοσφαιρικών μοντέλων είναι ακόμη περιορισμένη μένει να δούμε τα δεδομένα των επόμενων ημερών για να επαληθευτεί ή όχι η νέα αυτή εξέλιξη του καιρού.

Πηγή: cretalive.gr

Σχετικά Άρθρα

Η Περιφέρεια Κρήτης επιχειρεί να ενισχύσει τις εξαγωγές Κρητικών προϊόντων στη Γερμανική αγορά

Η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των Κρητικών επιχειρήσεων και η αύξηση των Κρητικών εξαγωγών στη Γερμανική αγορά με έμφαση στα τρόφιμα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή βιολογικά είναι ο στόχος της δράσης που υλοποιεί η Περιφέρειας Κρήτης μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στο πλαίσιο υλοποίησης Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο[…]

Δείτε περισσότερα

Ηρακλειώτισσα από την Ταϊβάν: “Σε θερμομετρούν και σε ψεκάζουν παντού”

Από τη μακρινή Ταϊβάν, τη χώρα υπόδειγμα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού- παρά το γεγονός ότι παραμένει αποκλεισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- η Ηρακλειώτισσα Ελίνα Παπαδάκη στέλνει την αγάπη της στην Ελλάδα και εξηγεί, μέσα από την καθημερινότητα της, πώς κατάφεραν να αντισταθούν σθεναρά στον Covid-19. Η βιωματική εξιστόρηση της[…]

Δείτε περισσότερα