tokrirkri

tokrirkri

Λήμνος: Ξεκινά η λειτουργία του ανανεωμένου Αρχαιολογικού Μουσείου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εγκαινιάζει -στις 8 το βράδυ της Κυριακής 15 Ιουλίου- την επανέναρξη λειτουργίας του πρώτου ορόφου του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου. Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει μουσική συναυλία από τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη με συνοδεία στο πιάνο από τον κο Δημήτρη Γιάκα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο διακεκριμένος κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης.

Οι κτηριακές υποδομές του Μουσείου και τα εκτιθέμενα σε αυτό ευρήματα είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε την 24η Μαΐου του 2014.

Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε, τότε, κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την επισκευή του κτηρίου και για τον λόγο αυτό τα εκθέματα του δευτέρου ορόφου απομακρύνθηκαν προσωρινά και αποθηκεύτηκαν. Τον Οκτώβριο του 2014 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής του κτηρίου, ωστόσο δεν κρίθηκε σκόπιμη η επαναλειτουργία της έκθεσης του δευτέρου ορόφου, με το σκεπτικό ότι το Μουσείο χρειαζόταν ανανέωση, βάσει σύγχρονων μουσειακών αντιλήψεων, καθώς είχαν παρέλθει τότε 23 χρόνια από την τελευταία έκθεση.

Το κτήριο που φιλοξενεί το Μουσείο Λήμνου, οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στέγασε το τότε Οθωμανικό Διοικητήριο του νησιού. Πρόκειται για διώροφο κτήριο με ισόγειο και στοιχεία λιτής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Στα 1939 πωλήθηκε από την Κοινότητα Κάστρου στο Παλλημνιακό σχολικό ταμείο, με τον όρο να δωριθεί στο Δημόσιο, για να στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου.

Η πρώτη έκθεση φιλοξενήθηκε το 1961 και 30 χρόνια αργότερα, το 1991, η τότε Κ΄ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων προχώρησε σε επανέκθεση.

Η παρουσίασή της το 1993 είχε επίκεντρο να εξασφαλιστεί η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Λήμνου και να μπορεί ο επισκέπτης να ακολουθήσει την ιστορική διαδρομή και εξέλιξη του νησιού με χρονολογική σειρά από τη Χαλκολιθική περίοδο έως τη Ρωμαιοκρατία. Ανάμεσα στα εκθέματα,  τα περίφημα πήλινα αγαλμάτια Αρχαϊκών χρόνων των Σειρήνων και Σφιγγών.

Στο Μουσείο, πλέον, θα εκτίθενται η προϊστορική Λήμνος με ευρήματα κατά κύριο λόγο των σημαντικών ανασκαφών στην προϊστορική Πολιόχνη και τη Μύρινα καθώς και μυκηναϊκά εκθέματα από το Κουκονήσι. Λίθινα εκθέματα, όπως γλυπτά, επιγραφές, καθώς και επιτύμβιες στήλες όχι μόνον από τη Λήμνο, αλλά και από την Ίμβρο. Ακόμα, θα εκτεθούν ευρήματα από το Καβείριο, την Ηφαιστία, τη Μύρινα και άλλες σημαντικές αρχαιολογιοκές θέσεις του νησιού.

Παράλληλα, με την επανέκθεση με σύγχρονα μέσα, εκσυγχρονίστηκαν και βελτιώθηκαν οι υποδομές όπως αυτές που αφορούν την πρόσβαση ΑμεΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Θίασος Έξη – Πάρτι γενεθλίων του Χάρολντ Πίντερ στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης

Θίασος Έξη Πάρτι γενεθλίων του Χάρολντ Πίντερ 31/5 , 1/6 και 7,8,9/6 στις 21:00 στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Συντελεστές: Συγγραφέας: Χάρολντ Πίντερ Μετάφραση: ο θίασος Σκηνοθεσία: Βασίλης Ξενικάκης Ηθοποιοί: Ανδρομάχη Σαπουντζή, Γιάννης Ορφανός, Πέτρος Τσιμπούρης, Άρτεμις Μιχελάκη, Διονύσης Ξενικάκης, Μάνος Κανδυλάκης Βοηθ.σκηνοθέτη: Μαρία Ιωαννίδου Σκηνικά: Ματθαίος Γιαννούτσος,[…]

Δείτε περισσότερα

«Άρβεια 2019» με την συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Άρβειος «Δίας» για 24η χρονιά διοργανώνει τα «Άρβεια» λαϊκούς αγώνες που προάγουν την άμιλλα, το αθλητικό πνεύμα, την ομαδικότητα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, «φέτος ο Όμιλος Άρβειος Δίας πενθεί , γιατί έχασε τον πρόεδρο του μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο .Ο Δημήτρης Βασιλικάκης ήταν[…]

Δείτε περισσότερα