tokrirkri

tokrirkri

Λήμνος: Ξεκινά η λειτουργία του ανανεωμένου Αρχαιολογικού Μουσείου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εγκαινιάζει -στις 8 το βράδυ της Κυριακής 15 Ιουλίου- την επανέναρξη λειτουργίας του πρώτου ορόφου του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου. Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει μουσική συναυλία από τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη με συνοδεία στο πιάνο από τον κο Δημήτρη Γιάκα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο διακεκριμένος κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης.

Οι κτηριακές υποδομές του Μουσείου και τα εκτιθέμενα σε αυτό ευρήματα είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε την 24η Μαΐου του 2014.

Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε, τότε, κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την επισκευή του κτηρίου και για τον λόγο αυτό τα εκθέματα του δευτέρου ορόφου απομακρύνθηκαν προσωρινά και αποθηκεύτηκαν. Τον Οκτώβριο του 2014 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής του κτηρίου, ωστόσο δεν κρίθηκε σκόπιμη η επαναλειτουργία της έκθεσης του δευτέρου ορόφου, με το σκεπτικό ότι το Μουσείο χρειαζόταν ανανέωση, βάσει σύγχρονων μουσειακών αντιλήψεων, καθώς είχαν παρέλθει τότε 23 χρόνια από την τελευταία έκθεση.

Το κτήριο που φιλοξενεί το Μουσείο Λήμνου, οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στέγασε το τότε Οθωμανικό Διοικητήριο του νησιού. Πρόκειται για διώροφο κτήριο με ισόγειο και στοιχεία λιτής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Στα 1939 πωλήθηκε από την Κοινότητα Κάστρου στο Παλλημνιακό σχολικό ταμείο, με τον όρο να δωριθεί στο Δημόσιο, για να στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου.

Η πρώτη έκθεση φιλοξενήθηκε το 1961 και 30 χρόνια αργότερα, το 1991, η τότε Κ΄ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων προχώρησε σε επανέκθεση.

Η παρουσίασή της το 1993 είχε επίκεντρο να εξασφαλιστεί η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Λήμνου και να μπορεί ο επισκέπτης να ακολουθήσει την ιστορική διαδρομή και εξέλιξη του νησιού με χρονολογική σειρά από τη Χαλκολιθική περίοδο έως τη Ρωμαιοκρατία. Ανάμεσα στα εκθέματα,  τα περίφημα πήλινα αγαλμάτια Αρχαϊκών χρόνων των Σειρήνων και Σφιγγών.

Στο Μουσείο, πλέον, θα εκτίθενται η προϊστορική Λήμνος με ευρήματα κατά κύριο λόγο των σημαντικών ανασκαφών στην προϊστορική Πολιόχνη και τη Μύρινα καθώς και μυκηναϊκά εκθέματα από το Κουκονήσι. Λίθινα εκθέματα, όπως γλυπτά, επιγραφές, καθώς και επιτύμβιες στήλες όχι μόνον από τη Λήμνο, αλλά και από την Ίμβρο. Ακόμα, θα εκτεθούν ευρήματα από το Καβείριο, την Ηφαιστία, τη Μύρινα και άλλες σημαντικές αρχαιολογιοκές θέσεις του νησιού.

Παράλληλα, με την επανέκθεση με σύγχρονα μέσα, εκσυγχρονίστηκαν και βελτιώθηκαν οι υποδομές όπως αυτές που αφορούν την πρόσβαση ΑμεΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Μαραθώνιος Κρήτης: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Συμμετέχω – Τρέχω – Προστατεύω»

Ξεκινούν οι εγγραφές στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Συμμετέχω – Τρέχω – Προστατεύω». Πρόκειται για επίσημη έναρξη εγγραφών των δρομέων, εθελοντών και λαμπαδηδρόμων της Διοργάνωσης για το 2019. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η οργανωτική επιτροπή του Μαραθωνίου Κρήτης, ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί στις 21 Απριλίου 2019, σας προσκαλεί στην Επίσημη[…]

Δείτε περισσότερα

Βράβευση πρωταθλητή στίβου Στέλιου Βουρβαχάκη από το Δήμαρχο Ρεθύμνης

Στο πλαίσιο μιας σεμνής τελετής, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ρεθύμνης και του Τμήματος Αθλητισμού του, ο Δήμαρχος παρέδωσε χθες (1/8/2019) τιμητική πλακέτα στον πρωταθλητή της Ομάδας «Ίκαρος», Στέλιο Βουρβαχάκη, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου για παιδιά με ειδικές ανάγκες, που πραγματοποιήθηκαν το ΣΚ[…]

Δείτε περισσότερα