tokrirkri

tokrirkri

Με «πληγές» κλείνει η τουριστική περίοδος

Θα απαιτηθούν χρόνια για να αντισταθμιστούν οι απώλειες λένε οι παράγοντες του τουρισμού – Σε εξέλιξη οι διαδικασίες από τους ξενοδόχους για την διεκδίκηση αποζημιώσεων μετά το ναυάγιο της Thomas Cook – ΒΟΑΚ και Thomas Cook κυριάρχησαν στην συνάντηση των ξενοδόχων και του Υφυπουργού Γ. Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο

Τις πληγές του μετρά ο τουρισμός και στην Κρήτη, λίγο πριν την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου στη διάρκεια της οποίας ο κλάδος δοκιμάστηκε τόσο από την ισχνή τουριστική κίνηση συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη αλλά και το κραχ της Thomas Cook που έφερε εκατομμύρια ακυρώσεις και απώλειες για τις επιχειρήσεις.

Αν και οι επαγγελματίες του κλάδου διατήρησαν τις ελπίδες για αλλαγή στο τοπίο –έστω και στην ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου- δυστυχώς αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα μετά τις δυσμενείς εξελίξεις η χρονιά να «κλείνει» με απώλειες τόσο σε αριθμό επισκεπτών, όσο και σε διανυκτερεύσεις με τους τζίρους συνεπώς να είναι αντίστοιχα συρρικνωμένοι.

Ταυτόχρονα, οι παράγοντες του τουρισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την επόμενη τουριστική σεζόν, τονίζοντας πως μετά την απώλεια της Thomas Cook από τον τουριστικό «χάρτη» και παράγοντες όπως η μείωση των αεροπορικών θέσεων τα τελευταία χρόνια διαμορφώσουν ένα θολό τοπίο στον τουρισμό. Ενδεικτικό είναι πως η απώλεια 3,5 εκατομμυρίων επισκεπτών μέσω της Thomas Cook είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξηγούν παράγοντες του τουρισμού στο Ρέθυμνο, πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια προκειμένου ο τουρισμό να μπορέσει ξανά να μπει σε μια θετική τροχιά.

Πιο αναλυτικά, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, η τουριστική περίοδος που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες δεν έχει καταφέρει να κάνει το «άλμα» και να περιορίσει τις απώλειες που ήταν εμφανείς από την έναρξή της. Αντίθετα, δημιούργησε επιπλέον απώλειες εκατομμυρίων επισκεπτών από τα ξενοδοχεία της Κρήτης. Απόρροια αυτού είναι πλέον να υπάρχουν απώλειες σε όλα τα επίπεδα ενώ ορισμένες από τις επιχειρήσεις του κλάδου και στο Ρέθυμνο έχουν ήδη ολοκληρώσει την λειτουργία τους νωρίτερα από όσο αναμένονταν, λόγω των ακυρώσεων στις κρατήσεις τους.

Οι επισκέπτες που βρίσκονται στο Ρέθυμνο αυτή την περίοδο είναι, όπως κάθε χρόνο άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ανήκουν στον λεγόμενο ποιοτικό τουρισμό και κάθε χρόνο επισκέπτονται τον προορισμό της Κρήτης στα τέλη ή στις αρχές της τουριστικής περιόδου. Οι εν λόγω επισκέπτες που συχνά τα προηγούμενα χρόνια έκαναν τη διαφορά στο κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, φέτος δεν αναμένεται να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα και έτσι εκτιμάται πως η σεζόν θα κλείσει με σημαντικές απώλειες. «Φέτος είχαμε μείωση από όλες τις τουριστικές αγορές και η μεγαλύτερη ήταν από τις χώρες της Σκανδιναβίας» υπογράμμισε ο κος Τσακαλάκης και πρόσθεσε: «Αναμφίβολα η πτώχευση του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου της Thomas Cook άφησε το στίγμα της και οδήγησε σε μεγάλες απώλειες, ακυρώσεις ενώ αρκετά ξενοδοχεία και στο Ρέθυμνο έκλεισαν νωρίτερα μετά τις εξελίξεις αυτές. Επίσης δεν υπάρχει αισιοδοξία για την επόμενη τουριστική σεζόν διότι οι απώλειες της Τhomas Cook δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν. Θα απαιτηθούν χρόνια για να το καταφέρουμε».

Όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης οι παράγοντες είναι πολλοί και σύνθετοι επισημαίνοντας πως εκτός από το κραχ του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου είναι αναγκαία η αύξηση των αεροπορικών θέσεων όπου το τοπίο είναι αντίστοιχα θολό. Και αυτό διότι πολλά αεροπλάνα καθώς και εταιρίες βρέθηκαν, όπως η Thomas Cook, «εκτός» αγοράς την ίδια ώρα που άλλα παραμένουν καθηλωμένα επί μήνες «φρενάροντας» έτσι και τις μεταφορές στην τουριστική αγορά της Ευρώπης. «Είναι πολλοί και σύνθετοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να μην μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι φέτος» υπογράμμισε ο κος Τσακαλάκης.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την διεκδίκηση αποζημιώσεων και οφειλών μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και από ξενοδόχους στο Ρέθυμνο, που έχουν ακολουθήσει τη νομική οδό.

Μετά την συνάντηση που είχαν οι ξενοδόχοι με εκπρόσωπους δικηγορικής εταιρίας που εδρεύει στην Φρανκφούρτη πλέον επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία από την εταιρία και να περάσουν στο νομικό σκέλος για την διεκδίκηση οφειλών και αποζημιώσεις μετά το πλήγμα εκατομμύριων που υπέστησαν από την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού.

ΒΟΑΚ ΚΑΙ THOMAS COOK ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το Σάββατο ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη στο Ρέθυμνο και δεν είναι άλλα από την κατάρρευση της Thomas Cook και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στα ξενοδοχεία της Κρήτης, αλλά και τα έργα υποδομών της Κρήτης με το βλέμμα στραμμένο στον ΒΟΑΚ.

Στη διάρκεια της συνάντησης από πλευράς των ξενοδόχων έγινε εκτενής ενημέρωση για την παγκρήτια συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Ρέθυμνο στη διάρκεια της οποίας είχε αναδειχθεί η σημασία των υποδομών για τον τουρισμό της Κρήτης με έμφαση στο οδικό δίκτυο και στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Ο κος Κεφαλογιάννης ενημέρωσε με τη σειρά του για όλα όσα έχουν δρομολογηθεί από πλευράς της κυβέρνησης σχετικά με τον ΒΟΑΚ, ενημέρωση που οι ξενοδόχοι υποδέχτηκαν με ικανοποίηση, όπως επεσήμανε ο κος Τσακαλάκης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων επεσήμανε πως εφόσον το έργο προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης το Ρέθυμνο θα έχει σημαντικά οφέλη στον τουρισμό κυρίως σε ό,τι αφορά τις πύλες εισόδου. «Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε αναμένεται έως το τέλος του 2020 να ολοκληρωθούν οι μελέτες και στη συνέχεια εντός των επόμενων ετών να ξεκινήσει η δημοπράτηση και υλοποίηση του σταδιακά. Συζητήθηκε επιπλέον η σύνδεση του ΒΟΑΚ με τα δύο αεροδρόμια όπου το Ρέθυμνο θα ευνοηθεί ιδιαίτερα από το αεροδρόμιο των Χανίων σε ό,τι αφορά την πύλη εισόδου» τόνισε ο κος Τσακαλάκης.

Παράλληλα, στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της πτώχευσης της Thomas Cook και ιδιαίτερα τα αιτήματα που έχει στείλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ξενοδόχων μέσω του ΣΕΤΕ προς το αρμόδιο Υπουργείο. Το Υπουργείο, όπως τόνισε ο κος Τσακαλάκης βλέπει θετικά ορισμένα από τα αιτήματα των ξενοδόχων που τονίζουν πως είναι αναγκαίο να επισπευτούν οι διαδικασίες. Ο κος Τσακαλάκης υπογράμμισε: «Είναι επιτακτική η ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες και να δοθεί ένα περιθώριο στους ξενοδόχους. Ιδιαίτερα στο σκέλος της φορολογίας και των εργασιακών θεμάτων, διότι είναι αδύνατον οι επαγγελματίες με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την πτώχευση της Thomas Cook που αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά μη εισπραχθέντα έσοδα».

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η ανάγκη στήριξης των επαγγελματιών του κλάδου είναι απαραίτητη αφού πλέον τίθενται θέματα ακόμη και για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Socca World Cup: Μια εντυπωσιακή διοργάνωση με οφέλη στην τουριστική προβολή του Ρεθύμνου

Η εντυπωσιακή διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μίνι Ποδοσφαίρου που φιλοξενεί ομάδες από όλο τον κόσμο, έχει σημαντική απήχηση και στην τουριστική προβολή του Ρεθύμνου αλλά και το επιχειρείν.

Πρόκειται για μια τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις σε μια χρονιά που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τον τουρισμό. Όπως εξήγησε ο κος Τσακαλάκης τα οφέλη είναι πολλαπλά, ιδιαίτερα για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός πόλης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση με διεθνή προβολή κάτι που σίγουρα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα και στον τουρισμό για το Ρέθυμνο. «Η διοργάνωση είναι εντυπωσιακή και έχει άψογη οργάνωση. Το Ρέθυμνο για την επόμενη μια εβδομάδα θα έχει μια προβολή την οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει από πλευράς δαπανών. Μέσα από τη διοργάνωση αυτή το Ρέθυμνο έχει διεθνή προβολή και σαν τουριστικός προορισμός» υπογράμμισε ο κος Τσακαλάκης.

Σχετικά Άρθρα

Με δύτη και γοργόνα ο αγιασμός στο ενυδρείο Κρήτης

Με δύτη αλλά και γοργόνα πραγματοποιήθηκε φέτος ο Αγιασμός των υδάτων στο Ενυδρείο Κρήτης. Όπως αναφέρει το Ενυδρείο σε ανάρτησή του: «Παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε και φέτος ο Αγιασμός των Υδάτων στο Ενυδρείο Κρήτης. Σας ευχαριστούμε όλους για την υπομονή και την καλή σας διάθεση και ευχόμαστε και του χρόνου να[…]

Δείτε περισσότερα

Στα 180 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Στα 180 έχουν φτάσει πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κρήτη, από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τον επίσημο χάρτη που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο ΕΟΔΥ, στην Κρήτη τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 12 σε σχέση με το Σάββατο. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις, μέχρι και το[…]

Δείτε περισσότερα