tokrirkri

tokrirkri

“Μονόγραμμα”- ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Κώστα Βαρώτσο

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
προβολή (ε): Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:00

Κώστας Βαρώτσος

(γλύπτης – καθηγητής αρχιτεκτονικής ΑΠΘ)

   Ο γνωστός και διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας γλύπτης, Κώστας Βαρώτσος μας περιγράφει την εικαστική διαδρομή της ζωής του στο Μονόγραμμα.

Με πολλά βραβεία και διακρίσεις ανά τον κόσμο, έγινε ευρέως γνωστός από το πλατύ κοινό με τον περίφημο γυάλινο «Δρομέα» του. Τα έργα του από γυαλί, μέταλλο και πέτρα, με το γυαλί να κυριαρχεί, τράβηξαν αμέσως την προσοχή των φιλότεχνων αλλά και του απλού λαού, έγιναν οικεία, κτήμα του.

Τα ανήσυχα εφηβικά χρόνια σε πόλεις της ελληνικής επαρχίας την εποχή της χούντας  αλλά και τα ταξίδια στο εξωτερικό, η πρώτη γνωριμία με τα μουσεία της Ευρώπης, τον καθόρισαν εν πολλοίς. Ήταν απ’ αυτά τα παιδιά που είχανε ταλέντο από μικρά. Κι έβλεπε την τέχνη σαν ένα παράθυρο ελευθερίας και αυτονομίας.

Με σπουδές στην Ιταλία, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης αλλά και στη Νέα Υόρκη ως υπότροφος του Ιδρύματος Fullbright, ο Κώστας Βαρώτσος, έχει πραγματοποιήσει ως σήμερα πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Επίσης συμμετείχε σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει κάνει ήταν ο «Ποιητής» στην Κύπρο το 1983. Το έργο είναι φτιαγμένο όλο από γυαλί και υπήρξε (ως προς το υλικό κατασκευής) ο πρόδρομος του θρυλικού «Δρομέα» που έκανε τον Κώστα Βαρώτσο ευρύτερα γνωστό.

Ο «Δρομέας» έγινε ύστερα από ένα τηλεφώνημα του Σταύρου Ξαρχάκου, που ήταν τότε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο της Αθήνας. “Θέλω ένα έργο για την Αθήνα” του είπε. Έργο συμβολικό ο Δρομέας, είχε την ατυχία να στηθεί στην Ομόνοια απάνω ακριβώς από το χώρο που αργότερα θα γινόταν τα έργα για το Μετρό! Έπρεπε να μετακινηθεί, πράγμα αδύνατον, γι’ αυτό …κατεδαφίστηκε και ξαναφτιάχτηκε σε άλλη περιοχή από την αρχή.

Ακολούθησαν τα «Συγκοινωνούντα Δοχεία» στην πλατεία του Ρέντη, το έργο στο Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας κ.α. Έργα του κοσμούν πλατείες και κτίρια σε πολλές Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές πόλεις καθώς και στη Βραζιλία κ.α.

Από τα κορυφαία και εντυπωσιακότερα έργα του είναι το ναυαγισμένο πλοίο στο οποίο πνίγηκαν 81 Αλβανοί μετανάστες και το οποίο μετέτρεψε σε έργο τέχνης. Το έργο με το συμβολικό τίτλο «Landing» (απόβαση) βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένο στο λιμάνι του ΄Οτραντο.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Μπάμπης Πλαϊτάκης, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Σχετικά Άρθρα

H Τελευταία Νύχτα των Proms στο Τρίτο

Η Τελευταία Νύχτα του φεστιβάλ Proms που οργανώνεται κάθε καλοκαίρι από το BBC και φιλοξενείται στο Royal Albert Hall είναι από τις πιο αγαπημένες των φίλων της κλασικής μουσικής σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα φεστιβάλ μοναδικό στο είδος του, διάρκειας περίπου οκτώ εβδομάδων, που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου και μεταδίδεται[…]

Δείτε περισσότερα

Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω: Στις 15/12 η ετήσια χοροεσπερίδα με τον Μανώλη Κονταρό

Ο Σύλλογος Κρητών Αιγάλεω σας προσκαλεί στην Ετήσια χοροεσπερίδα που διοργανώνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου και ώρα 21.30 στο Κρητικό κέντρο “Ομαλός”. Ο Μανώλης Κονταρός με το συγκρότημά του θα αναλάβει τα “ηνία” της διασκέδασης. Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα 2105697566 και 6932613350.

Δείτε περισσότερα