tokrirkri

tokrirkri

Μπαίνουν οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις για την υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γιώργου Σταθάκη.

«Πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς ένα εμβληματικό έργο εισέρχεται στο στάδιο κατασκευής» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σταθάκης.

Όπως σημειώνει, είναι το μεγαλύτερο, με διαφορά, υποθαλάσσιο project στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η δε ταχεία ωρίμανσή του αποτελεί επιτυχία του ΑΔΜΗΕ, «τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να ιδιωτικοποιήσει. Τα σχέδια αυτά τα ακυρώσαμε, καθώς κρίναμε ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει αυξημένο έλεγχο επί των διαχειριστών των δικτύων, ο ρόλος των οποίων είναι ζωτικός τόσο για την επέκταση, όσο και για την αναβάθμιση των ενεργειακών συστημάτων».

Το έργο θα ξεκινήσει πριν το τέλος του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το έργο, σε συνδυασμό με τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, καθιστά εφικτή την απεξάρτηση του νησιού από τις μονάδες πετρελαίου, που μέχρι σήμερα εξασφάλιζαν την ενεργειακή επάρκεια. Η διπλή διασύνδεση διασφαλίζει ότι μπορούν να συνυπάρξουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενεργειακή επάρκεια. Ταυτόχρονα, περιορίζει αισθητά το κόστος, επιτρέποντας την αποκλιμάκωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς των καταναλωτών όλης της χώρας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και μελετών από τη δεκαετία του 1970.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό project που «τρέχει» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωσή του θα οδηγήσει στην κάλυψη με αξιόπιστο τρόπο της ζήτησης ρεύματος στην Κρήτη για το ορατό μέλλον, χωρίς να απαιτείται η μόνιμη λειτουργία των ακριβών και ρυπογόνων θερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα επιτρέψει τη δραστική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ (της τάξης των 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως) για όλα τα νοικοκυριά και την περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού της Κρήτης, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση του νησιού.

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι πλέον οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα μπορούν να στοχεύουν όχι μόνο στην κάλυψη των αναγκών του νησιού, αλλά και στην τροφοδοσία της υπόλοιπης χώρας. Παράλληλα, θεωρεί ότι ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία για τη διαμόρφωση κοινωνικών συναινέσεων είναι οι νέοι χωροταξικοί κανόνες (Ειδικό Χωροταξικό για ΑΠΕ και Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια) και ο νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες, μέσω των οποίων οι καταναλωτές μπορούν να εξελιχθούν σε παραγωγούς.

Οι συμβάσεις που υπογράφονται αύριο αφορούν στην πρώτη φάση της διασύνδεσης, τη «μικρή» διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, με αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜVA. Υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χλμ θα ξεκινήσει από τη νότια Πελοπόννησο και θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή στον κόλπο του Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χλμ. έως τον υποσταθμό των Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων είναι 950 μέτρα, καθιστώντας το έργο ένα από τα πλέον απαιτητικά του είδους διεθνώς. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 330 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 18 μήνες.

Οι ανάδοχοι των συμβάσεων προέκυψαν μετά από διεθνή ανοιχτό διαγωνισμού (με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου 4412/2016), που ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, μεταξύ των πλέον έμπειρων εταιρειών σε έργα καλωδιακών διασυνδέσεων.

Η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση, όταν περατωθεί, θα  καταρρίψει το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε μήκος καλωδιακής διασύνδεσης εναλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο. Φαίνεται, ωστόσο, μικρή σε σύγκριση με τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική με συνεχές ρεύμα τάσης έως 500 kV και ισχύος 1.000 ΜW. Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα έχει ως αφετηρία την Αττική και μετά από 330 χλμ θα καταλήξει στον δήμο Ηρακλείου στην Κρήτη, για να συνδεθεί μετά από σύντομη διαδρομή με το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο project στην ιστορία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Χωρίς αιδώ, χωρίς μια συγγνώμη, με κυνισμό ανακοίνωσε το τέλος του δικού του μνημονίου

Ο πρωθυπουργός επέλεξε τη γενικότητα και τους συμβολισμούς στην ομιλία του στην Ιθάκη. Ίσως επειδή λίγα πράγματα είχε επί της ουσίας να πει. Eάν δεχτούμε το κυβερνητικό αφήγημα ότι η 21η Αυγούστου συνιστά μια ιστορική τομή και την αυγή μιας νέας μέρας για τη χώρα, τότε θα έπρεπε το σημερινό[…]

Δείτε περισσότερα

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη έως και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (Α.Α. 4/2021/15-02-2021/1330 B) της ΕΜΥ/ΕΜΚ, με ισχύ έως και το βράδυ της Τετάρτης 17-02-2021, κακοκαιρία θα επικρατήσει με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους.   Πιο συγκεκριμένα για την Κρήτη προβλέπονται: Για σήμερα[…]

Δείτε περισσότερα