tokrirkri

tokrirkri

Μ. Λέκκας: Πολύ πιο ήπιες, τελικά, οι καιρικές συνθήκες στην Κρήτη

“Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι” έλεγαν οι παλιοί και επιβεβαιώνονται και πάλι, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας, με την επισήμανση ότι οι ακραίες εκδηλώσεις του καιρού δύσκολα ανιχνεύονται προγνωστικά και συνήθως “μας πιάνουν στον ύπνο”.

Και τονίζει:

“Ειπώθηκαν, γράφηκαν, παρουσιάστηκαν πολλά σχετικά με το βαρομετρικό χαμηλό νότια του Ιονίου, ένα βαρομετρικό χαμηλό πράγματι υψηλού κινδύνου, αλλά εξαρχής είχα επισημάνει ότι απαιτεί διαρκή παρακολούθηση νεότερων δεδομένων για να προσδιορισθεί ο βαθμός επικινδυνότητας του καθώς και οι περιοχές που δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει.

Αν και ηπιότερη η συμπεριφορά του θα εκδηλώσει τοπικά έντονα φαινόμενα και απαιτεί περαιτέρω παρακολούθηση μιας και θα περάσει σε ένα νέο θαλάσσιο περιβάλλον, αυτό του Αιγαίου.

Στην Κρήτη ηπιότερη θα είναι η συμπεριφορά του καιρού , αναμένοντας βροχές, αρκετά ασθενέστερες στα ανατολικά της Κρήτης, ενώ πρόσκαιρα σημαντικές βροχές μπορεί να σημειωθούν στα δυτικά τμήματα.

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε από την όλη παρουσίαση και προβολή αυτού του συστήματος είναι το γεγονός ότι τα μέτρα πρόληψης θα πρέπει να λαμβάνονται εκ των προτέρων και απλά ο βαθμός ετοιμότητας των αρμόδιων φορέων Πολιτικής προστασίας να είναι αυξημένος όταν αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα , ώστε ο κάθε πολίτης να νοιώθει ασφαλής και να μην τρομοκρατείται.

Επιτρέψτε μου να κάνω και ένα σχόλιο σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων το οποίο τείνει να γίνει μία πρακτική της Πολιτείας, πιθανολογώ για να αποφύγει τις δικές της ευθύνες.

Είναι ένα μέτρο πρόληψης και σε ακραίες συνθήκες ίσως και επιβεβλημένο. Είναι όμως και ένα μέτρο που δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί ακόμη περισσότερο.

Κοστίζει όμως στους εργαζόμενους γονείς οι οποίοι στο άκουσμα για το κλείσιμο των σχολείων θα πρέπει να βρουν κάποιο άνθρωπο να φυλάξει τα παιδιά τους, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.

Δημόσιοι υπάλληλοι και κάποιοι τυχεροί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν την ευχέρεια να τα πάρουν στη δουλειά τους  ταλαιπωρώντας τα σε ένα ωράριο εργασίας.

Υπάρχουν όμως και εργαζόμενα ζευγάρια που αδυνατούν να βρουν κάποιον να φυλάξει τα παιδιά τους, αναζητώντας λύσεις που μπορεί και να τους κοστίζουν οικονομικά ή μέχρι και να ρισκάρουν να αφήνουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Καλό θα είναι λοιπόν η Πολιτεία, εφόσον θέλει πραγματικά να προστατεύσει τις παιδικές ψυχές να φροντίσει και οι Γονείς των παιδιών να παίρνουν αυτεπάγγελτη άδεια από την εργασία τους προκειμένου να φροντίσουν τα παιδιά τους. Αυτό είναι μέτρο πρόληψης και κοινωνικής μέριμνας και γιαυτό θα πρέπει να φροντίσει η Πολιτεία”

Στα του καιρού, τώρα…

Το πολυσυζητημένο Βαρομετρικό χαμηλό από το νότιο Ιόνιο όπου οργανώθηκε, κινείται ήδη Βορειοανατολικά και επηρεάζει με έντονα καιρικά φαινόμενα περιοχές της Πελοποννήσου και νησιών του δυτικού Αιγαίου.

Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα έχουν μειώσει σημαντικά τις προσδοκίες για μία ιδιαίτερα ακραία συμπεριφορά του συστήματος, όπως τουλάχιστον είχαν ειπωθεί και παρουσιασθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Είναι βέβαιο ότι κατά τόπους θα εκδηλωθούν σημαντικά καιρικά φαινόμενα και πιθανά θα προκληθούν κάποια προβλήματα κάτι όμως που εντάσσεται στα πλαίσια μιας συνήθους έντονης καιρικής κατάστασης.

Επισημαίνεται βέβαια ότι σε τέτοια συστήματα δεν εφησυχάζεις από την παρούσα εικόνα τους μιας και η μετάβαση τους στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Στην Κρήτη οι καιρικές συνθήκες που αναμένεται να εκδηλωθούν, εξαιτίας της κίνησης αυτού του συστήματος, φαίνεται να είναι ηπιότερες απ’ότι αρχικά εκτιμήθηκε.

Αυτό οφείλεται στην έστω και ελαφρά βόρεια μετατόπιση στο ίχνος του κέντρου του Βαρομετρικού χαμηλού.

Τα νεότερα δεδομένα συνεχίζουν να διατηρούν βροχές σε πολλές περιοχές του νησιού, πιθανά σε ανατολικές περιοχές τα φαινόμενα βροχής θα είναι πολύ ασθενή.

Οι περισσότερες βροχές αναμένεται να σημειωθούν στις δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης με την πιθανότητα πρόσκαιρης έντασης των βροχοπτώσεων στις δυτικές, νοτιοδυτικές και νότιες περιοχές των Χανίων.

Σε κάθε περίπτωση ή εκδήλωση όλων των φαινομένων, ακόμη και της πρόσκαιρης έντασης στις μεσημβρινές ώρες στις προαναφερθείσες περιοχές , θα είναι στα συνήθη πλαίσια μια κακοκαιρίας.

Από τις απογευματινές ώρες ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί διατηρώντας κάποιες μικρές πιθανότητες για ασθενείς παροδικές βροχές στα Νοτιοδυτικά τμήματα της Κρήτης.

Εξίσου πιο εξασθενημένοι εμφανίζονται και οι άνεμοι διατηρώντας Νοτιοδυτικές διευθύνσεις σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης, ενώ και οι νοτιάδες σε βόρειες περιοχές Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου θα κυμανθούν στα 5 – 6 Μποφόρ με πιθανότητα πρόσκαιρης ενίσχυσης των μέγιστων εντάσεων στα 7 Μποφόρ.

Καλύτερος αναμένεται να είναι ο καιρός και για την Κυριακή με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές και με την πιθανότητα οι κατά τόπους νεφώσεις σε ορεινές κυρίως περιοχές να δώσουν λίγες παροδικές βροχές προς τις μεσημβρινές ώρες.

Οι άνεμοι θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4 , κατά τόπους έως και τα 5 Μποφώρ .

Η θερμοκρασία με τη βοήθεια της ηλιοφάνειας θα ανέβει σε καλά επίπεδα με τη μέγιστη να κυμαίνεται στου 27 με 29 ⁰C.

Σχετικά Άρθρα

«Φέτος γιορτάζουμε διαφορετικά!» – Μήνυμα για τις γιορτές από την Περιφέρεια Κρήτης

Οι φετινές γιορτές είναι διαφορετικές λόγω της πανδημίας. H Περιφέρεια Κρήτης στέλνει το μήνυμα της για τις γιορτές. Φέτος επιλέγουμε να γιορτάσουμε διαφορετικά, προστατεύοντας τους ανθρώπους που αγαπάμε και γιορτάζουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο, για ένα μέλλον γεμάτο υγεία και ελπίδα. Σταύρος Αρναουτάκης: «Φέτος τα Χριστούγεννα, γιορτάζουμε διαφορετικά. Στο μυαλό[…]

Δείτε περισσότερα

Μαγιολύτης: Εσείς γνωρίζετε το πρωτομαγιάτικο γλύκισμα της Κρήτης;

Κάποτε ήταν το απαραίτητο γλύκισμα της κρητικής Πρωτομαγιάς. Μ’ αυτό ξεκινούσε η μέρα, μ’ αυτό κι ο μήνας. Απλό στην κατασκευή του, δεν απαιτούσε ειδικές γνώσεις ζαχαροπλαστικής, ούτε και περίπλοκες τεχνικές. Απαιτούσε μόνο αγάπη! Αγάπη για τη φύση, αγάπη για τον οικογένεια, αγάπη για τον άνθρωπο. Μαγιολύτης ονομαζόταν το πρωτομαγιάτικο[…]

Δείτε περισσότερα