tokrirkri

tokrirkri

Νοτιάδες, ζέστη και … σκόνη “πνίγουν” την Κρήτη

Ισχυροί νοτιάδες, υψηλές θερμοκρασίες και η αποπνικτική αφρικανική σκόνη είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη. Μάλιστα το υπουργείο Υγεία εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση προειδοποιώντας για την αφρικανική σκόνη και δίνοντας οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η δημιουργία Βαρομετρικών χαμηλών δυτικά της χώρας μας δεν φαίνεται να εμφανίζουν καμία τάση να κινηθούν νοτιότερα αποκλείοντας μας από τις βροχές.

Περιορισμένη και πρόσκαιρη θα είναι και η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού την Κυριακή με την επαναφορά των δυτικών ανέμων και την υποχώρηση της θερμοκρασίας σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα ενώ υπάρχει μία πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές κατά τόπους. Παρόμοιες εναλλαγές στη διεύθυνση των ανέμων καθώς και στη διακύμανση της θερμοκρασίας αναμένεται και για την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης κίνησης των Βαρομετρικών χαμηλών βορειότερα,  χωρίς όμως να αναμένεται να επηρεάσουν την Κρήτη με καιρικά φαινόμενα. Η ελπίδα μπορεί να παραμένει για κάποια αλλαγή στη κίνηση των συστημάτων αλλά δυστυχώς τα έως τώρα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν μία τέτοια τάση.

Αναλυτικά ο καιρός  :

Σάββατο

Καλός θα είναι γενικά ο καιρός με λίγές υψηλές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις , ιδιαίτερα ενισχυμένοι σε βόρειες περιοχές του νησιού – δυτικά και ανατολικά των Χανίων, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Αγ. Νικόλαο – με την ένταση τους να φθάνει, κατά μέσο όρο, στα 5 έως 6 , τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ ενώ αρκετά υψηλότερες θα είναι οι μέγιστες ριπές.  Οι ενισχυμένοι αυτοί Νότιοι άνεμοι θα διατηρηθούν μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις φωτιές μιας και η παρατεταμένη ανομβρία της εποχής μπορεί να προκαλέσει επέκταση μιας πυρκαγιάς με δυσμενείς συνέπειες.
Η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα με την ελάχιστη πάνω από τους 15°C και τη μέγιστη να ξεπερνά κατά τόπους στα βόρεια και τους 24°C.
Μέτρια,  έως και μικρή στα ανατολικά,  θα είναι η μεταφορά σκόνης, με τις μέγιστες τιμές μεταφοράς  να σημειώνονται τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως και την Κυριακή το πρωί.

Κυριακή

Αρχικά καλός θα είναι ο καιρός, αργότερα όμως με τη στροφή των ανέμων από δυτικές διευθύνσεις θα εμφανισθούν αρκετές νεφώσεις οι οποίες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν κάποιες περιορισμένες ασθενείς βροχές σε τοπικό και μόνο επίπεδο.
Οι άνεμοι το πρωί της Κυριακής θα συνεχίσουν να πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με τάση όμως για εξασθένηση. Από τα δυτικά της Κρήτης θα αρχίσουν να στρέφονται από Δυτικές διευθύνσεις και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα, με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 4 έως και 6 Μποφώρ κατά τόπους.
Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη στους 12°C και τη μέγιστη έως και τους 22 °C.
Καλός καιρός μας περιμένει και την επόμενη εβδομάδα, εκτός μιας αλλαγής πορείας στην κίνηση των Βαρομετρικών συστημάτων, με εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων μεταξύ Δυτικών και Νότιων διευθύνσεων, ενώ και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε λίγο υψηλότερα,  για την εποχή, επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

Κρήτη: Κραυγή αγωνίας υγειονομικών για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε συνθήκες υποστελέχωσης βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου lockdown το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Κρούουν τον κώδωνα οι διευθυντές των κλινικών – Για κυβερνητική ανευθυνότητα και σοβαρές καθυστερήσεις και παραλείψεις αναφορικά με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κάνει λόγο η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων. Με δημόσια επιστολή την οποία συνυπογράφουν ο διευθυντής Μονάδας[…]

Δείτε περισσότερα

Νορβηγοί ταξιδεύουν για σκι… στο Ψηλορείτη

Στο χάρτη του χιονοδρομικού χάρτη της Ευρώπης εισέρχεται η Κρήτη Το προηγούμενο διάστημα στον Ψηλορείτη έλαβε χώρα ο τέταρτος ορειβατικός αγώνας που πλέον, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, εξελίσσεται σε πανευρωπαϊκό θεσμό. Περισσότεροι από 200 σκιέρ από 11 χώρες της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στα χωριά γύρω από το βουνό. Μεταξύ αυτών και[…]

Δείτε περισσότερα