tokrirkri

tokrirkri

Νοτιάδες, ζέστη και … σκόνη “πνίγουν” την Κρήτη

Ισχυροί νοτιάδες, υψηλές θερμοκρασίες και η αποπνικτική αφρικανική σκόνη είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη. Μάλιστα το υπουργείο Υγεία εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση προειδοποιώντας για την αφρικανική σκόνη και δίνοντας οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η δημιουργία Βαρομετρικών χαμηλών δυτικά της χώρας μας δεν φαίνεται να εμφανίζουν καμία τάση να κινηθούν νοτιότερα αποκλείοντας μας από τις βροχές.

Περιορισμένη και πρόσκαιρη θα είναι και η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού την Κυριακή με την επαναφορά των δυτικών ανέμων και την υποχώρηση της θερμοκρασίας σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα ενώ υπάρχει μία πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές κατά τόπους. Παρόμοιες εναλλαγές στη διεύθυνση των ανέμων καθώς και στη διακύμανση της θερμοκρασίας αναμένεται και για την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης κίνησης των Βαρομετρικών χαμηλών βορειότερα,  χωρίς όμως να αναμένεται να επηρεάσουν την Κρήτη με καιρικά φαινόμενα. Η ελπίδα μπορεί να παραμένει για κάποια αλλαγή στη κίνηση των συστημάτων αλλά δυστυχώς τα έως τώρα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν μία τέτοια τάση.

Αναλυτικά ο καιρός  :

Σάββατο

Καλός θα είναι γενικά ο καιρός με λίγές υψηλές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις , ιδιαίτερα ενισχυμένοι σε βόρειες περιοχές του νησιού – δυτικά και ανατολικά των Χανίων, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Αγ. Νικόλαο – με την ένταση τους να φθάνει, κατά μέσο όρο, στα 5 έως 6 , τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ ενώ αρκετά υψηλότερες θα είναι οι μέγιστες ριπές.  Οι ενισχυμένοι αυτοί Νότιοι άνεμοι θα διατηρηθούν μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις φωτιές μιας και η παρατεταμένη ανομβρία της εποχής μπορεί να προκαλέσει επέκταση μιας πυρκαγιάς με δυσμενείς συνέπειες.
Η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα με την ελάχιστη πάνω από τους 15°C και τη μέγιστη να ξεπερνά κατά τόπους στα βόρεια και τους 24°C.
Μέτρια,  έως και μικρή στα ανατολικά,  θα είναι η μεταφορά σκόνης, με τις μέγιστες τιμές μεταφοράς  να σημειώνονται τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως και την Κυριακή το πρωί.

Κυριακή

Αρχικά καλός θα είναι ο καιρός, αργότερα όμως με τη στροφή των ανέμων από δυτικές διευθύνσεις θα εμφανισθούν αρκετές νεφώσεις οι οποίες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν κάποιες περιορισμένες ασθενείς βροχές σε τοπικό και μόνο επίπεδο.
Οι άνεμοι το πρωί της Κυριακής θα συνεχίσουν να πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με τάση όμως για εξασθένηση. Από τα δυτικά της Κρήτης θα αρχίσουν να στρέφονται από Δυτικές διευθύνσεις και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα, με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 4 έως και 6 Μποφώρ κατά τόπους.
Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη στους 12°C και τη μέγιστη έως και τους 22 °C.
Καλός καιρός μας περιμένει και την επόμενη εβδομάδα, εκτός μιας αλλαγής πορείας στην κίνηση των Βαρομετρικών συστημάτων, με εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων μεταξύ Δυτικών και Νότιων διευθύνσεων, ενώ και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε λίγο υψηλότερα,  για την εποχή, επίπεδα.

Σχετικά Άρθρα

Από την παράταξη ‘Κρήτη πρώτη δύναμη’  Προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης  κ. Σταύρο Αρναουτάκη Κοινοποίηση: Πρόεδρο και Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βουλευτές Κρήτης Δημάρχους  Κρήτης  Διοικητή Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης

Δείτε περισσότερα

Τσίπρας – Πούτιν: Χειμωνιάτικο ραντεβού στο Κρεμλίνο

Η επίσημη επιβεβαίωση της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ρωσία τον προσεχή χειμώνα, αποδεικνύει πως σπάει το ψυχροπολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών εν μέσω καλοκαιριού. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του, το ταξίδι Τσίπρα στην Μόσχα έχει αρχίσει να προετοιμάζεται. «Πράγματι, η επίσκεψη[…]

Δείτε περισσότερα