tokrirkri

tokrirkri

Ντράγκι: Xωρίς waiver δεν υπάρχει QE για την Ελλάδα

Τέλος στις προσδοκίες για συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έβαλε ο Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι καλωσορίζει τις ενέργειες που έχει κάνει ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ μόνο αν υπάρχει το waiver (η εξαίρεση), το οποίο ισχύει μόνο για όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα διάσωσης. Χωρίς πρόγραμμα δεν έχει waiver, υπογράμμισε.

Το waiver είναι η εξαίρεση που επιτρέπει στις τράπεζες να καταθέτουν ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ για απόκτηση ρευστότητας, αν και οι ελληνικοί τίτλοι δεν έχουν επενδυτικό rating από τους οίκους αξιολόγησης, άνω του «ΒΒΒ-».

Ο κεντρικός τραπεζίτης έχει αφήσει παλαιότερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) που υλοποιεί η κεντρική τράπεζα, επανεπενδύοντας τους τίτλους που έχει στην κατοχή της και ωριμάζουν.

Τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2019, υποστήριξε ο Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως αν και παραμένουν οι ανησυχίες γύρω από το εμπόριο, η ανάπτυξη της ευρωζώνης είναι ισχυρή και ευρεία και ότι η ΕΚΤ αναμένει πως ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το στόχο ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Ο ίδιος τόνισε πως συνεχίζει να είναι απαραίτητη η νομισματική τόνωση και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία αν χρειαστεί.

Όσον αφορά τον πρόσφατο μετριασμό του ρυθμού ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως οφείλεται στην αβεβαιότητα, σε προσωρινούς παράγοντες και στο πιο αδύναμο εμπόριο.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του έτους και να ενισχυθεί σταδιακά μεσοπρόθεσμα.

Ερωτώμενος για τη συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του τη συμφωνία που ανακοίνωσαν Ε.Ε. και ΗΠΑ. Όπως υποστήριξε, αν και είναι νωρίς να αξιολογηθεί το περιεχόμενο της συνάντησης, η έκβαση της αποτελεί ένα θετικό σημάδι.

Ο ίδιος επισήμανε πως ο άμεσος αντίκτυπος των δασμών που έχουν εφαρμοστεί είναι περιορισμένος, αλλά προειδοποίησε πως ένας εμπορικός πόλεμος θα δημιουργούσε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διατηρήσει το ύψος των καθαρών αγορών που διενεργεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Διοικητικού Συμβουλίου για τον πληθωρισμό, το ύψος των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί σε 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018, μετά το οποίο θα λήξουν οι καθαρές αγορές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σχετικά Άρθρα

Στα καταστήματα το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης που αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ

Σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στα ράφια των καταστημάτων το Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης που πρόσφατα πιστοποιήθηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης ( ΠΟΠ). Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Χανίων Ηλίας Χαλακατεβάκης κατά τις εργασίες του 4ου Παγκρήτιου Μελισσοκομικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στα Χανιά.[…]

Δείτε περισσότερα

Επανέρχεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στο Ηράκλειο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου έκανε γνωστό ότι επανέρχεται το κανονικό ωράριο έναρξης καταστημάτων, μετά την υποβάθμιση επιπέδου επιδημιολογικού συναγερμού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στο χάρτη υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας όσον αφορά τον covid-19 από το επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) στο επίπεδο 2 (απλής επιτήρησης). Έτσι, τα εμπορικά καταστήματα στο Ηράκλειο[…]

Δείτε περισσότερα