tokrirkri

tokrirkri

Οι Κρητικοί για την έξοδο από τα μνημόνια: «Μας κοροϊδεύουν όλους»

Οι Ηρακλειώτες δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξει η ζωή τους μετά την περίφημη “έξοδο” από τα μνημόνια.

Δύσπιστη και επιφυλακτική είναι η στάση της ηρακλειώτικης κοινωνίας για τα λεγόμενα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύεται από τις δηλώσεις εννέα πολιτών του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι μίλησαν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, ενώ η δυσπιστία είναι γενικευμένη. Η διάχυτη καχυποψία αποτυπώνεται από το σύνολο των ερωτημάτων που θέτουν οι πολίτες στην κυβέρνηση, ενώ κάνουν σαφή αναφορά στην καθημερινότητά τους, η οποία χαρακτηρίζεται από την αύξηση των φόρων. Το γεγονός πως η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, όπως τουλάχιστον εκτιμάται, δε θα αλλάξει στο κοντινό μέλλον είναι κάτι που τους προκαλεί προβληματισμό…

Κώστας Δασκαλάκης: «Όσες φορές κι αν βγούμε από το μνημόνιο πάλι θα εξαρτόμαστε από αυτό»

Όπως αναφέρει ο κ.Δασκαλάκης: «Σήμερα έχουμε ανάγκη να ακούμε ενθαρρυντικά νέα από την κυβέρνηση, ακόμα κι αν δεν τα πιστεύουμε. Κάθε Έλληνας ξέρει ότι το αν θα βγούμε ή όχι από το μνημόνιο στην πραγματικότητα είναι σημείο αναφοράς για την πορεία της χώρας μας, καθώς συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξή μας ως μεμονωμένο κράτος. Όλοι θέλουμε να ανήκουμε σε μια χώρα που αναπτύσσεται και εξελίσσεται. Η ελπίδα όμως για μια τέτοια Ελλάδα που δε θα έχει ανάγκη κανέναν και ούτε θα καθοδηγείται εις βάρος του λαού της είναι, πιστεύω, μια μακρινή ουτοπία, καθότι όσες φορές κι αν βγούμε από το μνημόνιο πάλι θα εξαρτόμαστε από αυτό. Ο λόγος κατά την άποψή μου για αυτή την κατάσταση είναι ότι ζούμε πλέον υπό την αιγίδα μιας παγκόσμιας κυβέρνησης και οικονομίας, απολαμβάνοντας και καλά και κακά εφόδια. Πάντα βέβαια θα υπάρχει για μένα ελπίδα, και αυτή θα βρίσκεται στις ρίζες μας και την ιστορία αυτού του τόπου, που ήξερε ανέκαθεν να υψώνει το κεφάλι με διαφορετικούς αλλά συνάμα και υπερήφανους τρόπους. Τέτοιες περιπτώσεις δείχνουν ποιοι πραγματικά είμαστε και πού μπορούμε να φτάσουμε αν ο τρόπος που σκεφτόμαστε ξεφύγει λίγο από όσα μας έχουν επιβάλει. Μακάρι λοιπόν η αναγγελία αυτής της εξόδου να είναι τουλάχιστον το αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας να θυμηθούμε ότι το έθνος μας, όπου κι αν βρίσκεται, μπορεί να ξεχωρίσει αρκεί να είναι ενωμένο».
Ο Κώστας Δασκαλάκης είναι γυμναστής.

Μάνος Φαρσαράκης: «Και τα παιδιά θα είναι δέσμια των μνημονίων»

Σύμφωνα με τον κ .Φαρσαράκη: «Στην παλιά εποχή, όταν ένα κράτος επιθυμούσε να υποτάξει ένα άλλο, το έκανε με πολεμικά μέσα και το κατακτούσε. Όταν τα πολεμικά μέσα δεν είχαν αποτέλεσμα – και αυτό φάνηκε μέσα από τις σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – τότε άλλοι τρόποι έπρεπε να βρεθούν, προκειμένου ένα ελληνικό κράτος να υποταχτεί στις ξένες δυνάμεις. Οι τρόποι αυτοί υπέδειξαν ένα φαινομενικά αναίμακτο τρόπο προκειμένου να επιτευχθεί η τέλεια, σιωπηλή υποταγή, και αυτός δεν είναι άλλος από την οικονομική εξάρτηση, υπογράφοντας δανειακές συμβάσεις που ποτέ δε θα μπορούσαν να καλυφθούν και να εξυπηρετηθούν. Γνωστοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι, εκεί που ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι. Δυστυχώς για εμάς έχουν δίκιο. Όταν οι αριθμοί “μαγειρεύονται” και πολιτικοί, στο όνομα μιας δήθεν δημοκρατίας, εξαπατούν τον λαό δίνοντας ψεύτικες ελπίδες σωτηρίας, ενώ παράλληλα υποθηκεύουν τον εθνικό πλούτο της χώρας, δεν πιστεύω ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, εφόσον και τα παιδιά θα είναι δέσμια των μνημονίων. Μόνο με πολιτική βούληση-συνασπισμού από τους πολιτικούς διασώστες μας στην Ελλάδα ίσως βρεθεί λύση. Ας καθίσουν όλοι μαζί σ’ ένα τραπέζι, να βρουν λύσεις για τον πολίτη και τη χώρα, αντί να σφάζονται στα κανάλια σε κλίμα διχασμού για την εξυπηρέτηση του προσωπικού τους συμφέροντος. Αυτά τα λέει ένας πολίτης που πίστεψε στην αλλαγή που πρέσβευε το κόμμα του κύριου Αλέξη Τσίπρα».
Ο Μάνος Φαρσαράκης είναι ιδιωτικός υπάλληλος σε γνωστή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.

Δημήτρης Αθανασίου: «Τα μνημόνια τα βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή»

Όπως αναφέρει ο κ.Αθανασίου: «Δε νομίζω πως έχουν βάση οι όποιες εξαγγελίες από τους πολιτικούς φορείς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα φύγουμε από τα μνημόνια. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Τα μνημόνια τα βλέπουμε στην καθημερινή μας ζωή. Για παράδειγμα, η ανεργία αυξάνεται και πολλοί νέοι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Επίσης, έχουμε μάθει στην υπερφορολόγηση. Μπορεί κάποιος να μας εγγυηθεί πως η ανεργία θα μειωθεί και θα σταματήσει πλέον αυτή η δυσβάσταχτη φορολογία; Κανένας δεν μπορεί. Και, δυστυχώς, η κατάσταση είναι ζοφερή. Στεναχωριέμαι όταν βλέπω νέους ανθρώπους να παίρνουν την απόφαση να φύγουν για το εξωτερικό. Η έξοδος από τα μνημόνια με τις τωρινές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες είναι ανέφικτη. Βέβαια για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει έχει τις ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι άλλες κυβερνήσεις. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έπαιξαν και αυτές τον ρόλο τους ώστε να μεγαλώσει το δημόσιο χρέος. Ευθύνες έχει η πολιτική εξουσία η οποία κυβέρνησε αυτόν τον τόπο. Και αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια η οποία πρέπει να τονιστεί».
Ο Δημήτρης Αθανασίου είναι οδηγός λεωφορείων.

Νίκος Χαλκιαδάκης: «Ευθύνες έχει ο πολιτικός κόσμος, ευθύνες έχουμε και εμείς»

όπως σημειώνει ο κ.Χαλκιαδάκης: «Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί συγκριτικά με τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Προσωπικά, εμένα δε με “άγγιξαν” τα μνημόνια. Στη διάρκεια της κρίσης εγώ δούλευα και συνεχώς εξελισσόμουν. Βέβαια, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών δεν είχε την ίδια αντίληψη. Πραγματικά, είχαμε μάθει στον φραπέ. Ο πολιτικός κόσμος έχει ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Αλλά εμείς ήμασταν εκείνοι που εκλέξαμε τον πολιτικό κόσμο. Δεν προήλθε από παρθενογένεση. Μας άρεσε το καθισιό και η τεμπελιά. Δεν προσέξαμε τον τόπο μας. Το βλέπουμε και στην καθημερινότητά μας με τη συστηματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ευθύνες έχει ο πολιτικός κόσμος, ευθύνες έχουμε και εμείς. Εάν θέλουμε αλλαγή, καλό θα είναι να μάθει ο Έλληνας τη λέξη “δουλειά”. Εάν κάποιος κάνει μια βόλτα στην Κρήτη, θα διαπιστώσει πως μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού είναι αλλοδαποί (σχεδόν 30%). Πρέπει ο Έλληνας να δουλέψει».
O Nίκος Χαλκιαδάκης είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Μαρία Χαλαμπαλάκη: «Εγώ πιστεύω πως μας κοροϊδεύουν όλους»

Όπως τονίζει η κα Χαλαμπαλάκη: «Δε νομίζω ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι τη στιγμή που θα βγούμε από τα μνημόνια. Εάν όπως λέει ο πολιτικός κόσμος η μέρα της εξόδου ήρθε, τότε γιατί πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ; Εγώ πιστεύω πως μας κοροϊδεύουν όλους. Και όχι μόνο τον Έλληνα, αλλά τον Πορτογάλο, τον Ισπανό, τον Πολωνό και γενικότερα κάθε φτωχό πολίτη της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, την εξουσία δεν την έχει ο Τσίπρας, παρά το γεγονός πως είναι ο πρωθυπουργός της χώρας μας. Οι αγορές και η οικονομία καθορίζουν τις πολιτικές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Προσωπική μου άποψη είναι πως διεξάγεται ένα παιχνίδι στις πλάτες των λαών και σκοπός ήταν να γίνει αφαίμαξη των φτωχών ανθρώπων. Η κρίση πλήττει τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα».
Η Μαρία Χαλαμπαλάκη ασχολείται με τα οικιακά.

Γιάννης Βυτινίδης: «Οι μισθοί θα ξαναπάνε εκεί που ήταν;»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Βυτινίδης «Σημαδιακή και ιστορική μέρα χαρακτηρίζεται η 21η/8 από την κυβέρνηση και όλοι σπεύδουν σε πανηγυρισμούς. Τέλος τα μνημόνια και η εποχή λιτότητας για την Ελλάδα, υποστηρίζουν. Ωραία όλα αυτά, μόνο που ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει υποσχέσεις άνευ ουσίας. Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει μια νίκη, η αντιπολίτευση και το ΚΚΕ κάνουν λόγο για ψέμα άνευ προηγουμένου. Τι ισχύει τελικά και ποιον να πιστέψεις; Από τη στιγμή που ούτε οι ίδιοι οι πολιτικοί δε γνωρίζουν τι σημαίνει και τι προβλέπει η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, πόσω μάλλον ο μέσος αστός που στο κάτω-κάτω δεν είναι και η δουλειά του αυτή. Δε θέλουμε κουβέντες και ελπίδες για οράματα και παραδείσους. Θέλουμε να απαντήσει η κυβέρνηση στον μέσο αστό τι σημαίνει η φράση “τέλος τα μνημόνια”. Δηλαδή, κύριε Τσίπρα, που ισχυρίζεστε ότι η εποχή λιτότητας έλαβε τέλος, πείτε μας: Οι συντάξεις θα ξαναγυρίζουν εκεί που ήταν; Οι μισθοί θα ξαναπάνε εκεί που ήταν; Θα απαλλαχθούμε από τον ΕΝΦΙΑ; Το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει εκεί που ήταν; Γιατί δεν ξέρω τι εννοείτε, αλλά ο μέσος εργαζόμενος και συνταξιούχος αυτά χρειάζεται για να βγει από την εποχή της λιτότητας. Τι πλάνο υπάρχει για να επιτευχθεί η ανάπτυξη; Ή μήπως δεν το έχετε σκεφτεί ακόμα γιατί ποτέ δεν περιμένατε ότι θα περάσετε από αυτή τη διαδικασία; Επιτέλους εξηγήστε στον λαό τι εννοείτε».
Ο Γιάννης Βυτινίδης είναι ιδιωτικός υπάλληλος.

Στάθης Καραταράκης: «Επιστροφή στην προ κρίσης εποχή δεν πρόκειται να υπάρξει»

«Εάν ορίσουμε ως ανεξαρτησία όταν μια χώρα βγαίνει στις αγορές και έχει καταφέρει να περιορίσει δραματικά τα ελλείμματα και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, τότε γίνεται λόγος για ανάκτηση μεγάλου τμήματος ανεξαρτησίας. Επιστροφή στην προ κρίσης εποχή, με τους όρους εκείνης της εποχής, δεν πρόκειται να υπάρξει. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο και η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει, ταυτόχρονα, την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή. Πώς θα είναι αυτή η νέα εποχή και πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι σταθερές και οι μεταβλητές της σε μερικά χρόνια, κανένας δεν είναι σε θέση να το πει σήμερα, καθώς δεν είναι λίγοι – και δεν είναι μόνο εσωτερικοί – οι παράγοντες που θα τη διαμορφώσουν».

Ο Στάθης Καραταράκης είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μιχάλης Καντιδάκης: «Ανούσιο να “γιορτάζεις” για κάτι το οποίο επί της ουσίας δεν έχει τελειώσει»

«Όντως βγήκαμε; Πριν τους πανηγυρισμούς ότι βγήκαμε, καλό θα ήταν να αναλογιστούμε άλλη μια φορά το πώς και τους λόγους για τους οποίους μπήκαμε στο μνημόνιο. Ο κόσμος θεώρησε καθήκον του να υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων έτσι ώστε να σωθεί η Ελλάδα από αυτό το τέλμα. Όμως η θυσία των πολιτών φαίνεται ότι δεν έπιασε τόπο, εφόσον η κατάσταση με τα μνημόνια, τα συνεχώς νέα μέτρα, τους αβάσταχτους φόρους, τις περικοπές και όλα τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία φαίνεται να μην έχουν τελειωμό. Είναι ανούσιο να “γιορτάζεις” για κάτι το οποίο επί της ουσίας δεν έχει τελειώσει».
Ο Μιχάλης Καντιδάκης είναι ξενοδοχοϋπάλληλος.

Γιώργος Γαρεφαλάκης: «Κανένας δεν έχει εξηγήσει στον Έλληνα γιατί πρέπει να πληρώνει»

«Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε πάρα πολλούς φόρους. H υπερφορολόγηση βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, αλλά κανένας δεν έχει εξηγήσει στον Έλληνα πολίτη γιατί πρέπει να πληρώνει. Βλέπουμε παντού φόρους να πνίγουν τον Έλληνα, ενώ πολλοί αλλοδαποί λαμβάνουν επίδομα από το Ταμείο Ανεργίας. Για να κατανοήσετε την “έξοδο” από τα μνημόνια, θα σας πω το εξής: Το 1962 ο πατέρας μου έφτιαξε με τον κόπο του το σπίτι στο οποίο μένω. Τα χρήματα δεν τα πήρε από το ελληνικό κράτος, αλλά δούλεψε σκληρά. Τώρα, γιατί βάζει το κράτος φόρους όπως τον ΕΝΦΙΑ και σε υποχρεώνει να τους πληρώσεις; Αυτή τη στιγμή εμένα μου έχουν κρατήσει 5.000 ευρώ από τη σύνταξη. Επικουρικό δεν παίρνω γιατί δεν έβαζε ο εργοδότης τα ένσημα, ενώ η μηνιαία μου σύνταξη ανέρχεται στα 530 ευρώ. Επομένως, για ποια έξοδο μιλάμε;

Θα επιστρέψουμε ποτέ σε μια κατάσταση με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για εμάς και για τα παιδιά μας;».
Ο Γιώργος Γαρεφαλάκης είναι συνταξιούχος.

Πηγή: neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Εξελέγη η νέα Διοικητική Επιτροπή του ΕΒΕ Χανίων

Μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την εκλογή των μελών της νέας Διοικούσας Επιτροπής του ΕΒΕ Χανίων, εκλέγονται οι κάτωθι: Πρόεδρος: Αντώνης Ροκάκης Α’ Αντιπρόεδρος: Σταύρος Χατζηδημητρίου Β’ Αντιπρόεδρος: Γιάννης Μαργαρώνης Γενικός Γραμματέας: Μιχάλης Χαιρετάκης Οικονομικός Επόπτης: Μιχάλης Μαυριδάκης ΓΕΜΗ: Γιώργος Πατεράκης Συμβουλευτική Υποστήριξη Επιχειρήσεων: Δημήτρης Μουντάκης

Δείτε περισσότερα

Ένα εκατ. ευρώ για την στήριξη δομών του ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη

Με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) τέεσερα (4) νέα έργα προϋπολογισμού 933.920,00€ που αφορούν  δράσεις στο πλαίσιο της στήριξης εξαρτημένων ατόμων στην Κρήτη, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Οι δομές που[…]

Δείτε περισσότερα