tokrirkri

tokrirkri

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2

«ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ«
προβολή: Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 – ΕΡΤ2 – ώρα: 20:00

Αχιλλέας Κυριακίδης (συγγραφέας – μεταφραστής)

Ένα ανήσυχο πνεύμα που διακονεί τα Γράμματα και τις Τέχνες, στις πολλές μορφές τους, ο Αχιλλέας Κυριακίδης, πεζογράφος, μεταφραστής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα αυτής της εβδομάδας.

Αιγυπτιώτης Έλληνας, ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα όταν πήγαινε στην Δ’ Γυμνασίου. Συγχρόνως με τα μαθήματα και οπλισμένος με μια πολύ γερή γνώση των Αγγλικών και Γαλλικών άρχισε να διαβάζει ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Πολύ σύντομα πέρασε στις δικές του γραφές.

Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ήταν η συλλογή διηγημάτων Διαφάνεια (Δωδώνη, 1973), ενώ το πρώτο βιβλίο που μετέφρασε ήταν το “Viva la muerte” του Φερνάντο Αραμπάλ, του «θεοπάλαβου αναρχικού» όπως τον χαρακτηρίζει, που όμως εν μέσω χούντας, κανείς εκδότης δεν θέλησε να πάρει το ρίσκο να εκδόσει.

Η πρώτη του μετάφραση που εκδόθηκε ήταν το διηγηματικό δίπτυχο Ρόδινο και Γαλάζιο του Μπόρχες από τις Εκδόσεις Ύψιλον.

Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Αργεντινός συγγραφέας, μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα, σημάδεψε βαθιά τον Αχιλλέα Κυριακίδη. Όταν πρωτοδιάβασε έργα του σκέφτηκε: “να αυτός είναι ο συγγραφέας μου, αυτός που θέλω να μεταφράσω”. Και αποφάσισε να μάθει ισπανικά μόνο και μόνο για να μεταφράσει από το πρωτότυπο τον συγκλονιστικό αυτόν συγγραφέα όπως τον χαρακτηρίζει. Κατέληξε να έχει μεταφράσει το 100% των πεζών του, δηλαδή της μυθοπλασίας του, και γύρω στο 80% των δοκιμίων του.

Ο Αχιλλέας Κυριακίδης χωρίζει σε τρία μέρη-σταθμούς τη μεγάλη μεταφραστική του πορεία. Το ένα είναι φυσικά ο Μπόρχες, το άλλο είναι το Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας, που ίδρυσε ο μεγαλοφυής δημιουργός, ο Raymond Queneau του οποίου δε παρέλειψε να μεταφράσει τις θρυλικές “Ασκήσεις Ύφους” .

Ο τρίτος σταθμός του είναι η γνωριμία του με τον Χούλιο Κορτάσαρ «αυτόν τον σπουδαίο αργεντινό συγγραφέα, ίσως τον πιο Ευρωπαίο από τους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς»

Η δική του πεζογραφία περιλαμβάνει κυρίως διηγήματα, αγαπάει την μικρή πρόζα, το μικρό πεζό. Η λογοτεχνική του παραγωγή χώρεσε σε δυο συγκεντρωτικούς τόμους που εκδόθηκαν από τον Πατάκη.

Η συλλογή “Τεχνητές αναπνοές” που κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος του 1974.

Στον κινηματογράφο λατρεύει τον Ταρκόφσκι, και αγαπάει τις ταινίες μικρού μήκους. Έχει παίξει σε ταινίες φίλων του σκηνοθετών και έχει κάνει και ο ίδιος ταινίες. Πολλές από τις δικές του είναι βασισμένες πάνω σε διηγήματά του και μία είναι βασισμένη πάνω σε ένα διήγημα του Χούλιο Κορτάσαρ. Ένα μονοπλάνο διαρκείας 6 λεπτών!

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Δημήτρης Μπλέτας, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Σχετικά Άρθρα

Οι «Ερωτοκρήτες», υπόσχονται δύο μαγικές βραδιές!

Δύο μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις 26 & 30 Ιουνίου 2019 από τα μέλη του εργαστηρίου παραδοσιακής & πολιτιστικής εκπαίδευσης «Ερωτοκρήτες» Τα μέλη του εργαστηρίου παραδοσιακής & πολιτιστικής εκπαίδευσης «Ερωτοκρήτες» διοργανώνουν δύο θερινές εκδηλώσεις στον Άγιο Βασίλειο Πεδιάδος με χορούς & τραγούδια της Κρήτης. Τα έσοδα από τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν[…]

Δείτε περισσότερα

Ο Ναός του Απόλλωνα στη Νάξο στην πλατφόρμα Google Arts & Culture

Ο Ναός του Απόλλωνα στη Νάξο περιλαμβάνεται στα νέα ψηφιακά έργα από όλο τον κόσμο, που προστέθηκαν στην πλατφόρμα Google Arts & Culture. Πέρυσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Google είχε εγκαινιάσει την πύλη Open Heritage στο Google Arts & Culture, προκειμένου να αναδείξει την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη[…]

Δείτε περισσότερα