tokrirkri

tokrirkri

Ο γνωστός ζωγράφος Βασίλης Θεοχαράκης στο “Μονόγραμμα”

Ο Βασίλης Θεοχαράκης, γνωστός ζωγράφος, προστάτης των Τεχνών, αλλά και ένας από τους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες (πρόεδρος ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη) αυτοβιογραφείται στο “Μονόγραμμα” αυτής της εβδομάδας.

Γεννήθηκε στον Πειραιά αλλά έλκει την καταγωγή του από το Καστέλι της Κισσάμου. Τελείωσε το Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Καλλιθέα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από 15 ετών εισέρχεται, εκών άκων, στην οικογενειακή επιχείρηση ενώ παράλληλα ασκήθηκε στη ζωγραφική για πέντε χρόνια πλάι στον Σπύρο Παπαλουκά, καθηγητή της ΑΣΚΤ. Ο Παπαλουκάς δεν ήτανε ο άνθρωπος που τον δίδαξε να ζωγραφίζει μόνο, «ήταν ο πατέρας μου κυριολεκτικά» λέει.

Ο πατέρας του άργησε να τον αποδεχτεί ως ζωγράφο. Φοβόταν μην εγκαταλείψει την επιχείρηση. Τον αποδέχτηκε αργότερα όταν είδε ότι τα έργα του ήταν αποδεκτά από το κοινό και βεβαιώθηκε ότι ο γιος του εξακολουθούσε συγχρόνως να είναι και επιχειρηματίας.

Η πρώτη περίοδος του έργου του, έχει σχέση με την οπτική πραγματικότητα και η απόδοση γίνεται με ένα ιδιαίτερο τρόπο που είναι και η επιρροή από τα μαθήματα του Παπαλουκά. Ακολουθεί αυτό που ονομάζεται η αφηρημένη περίοδος. Όλα αυτά, παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Μπενάκη και μάγεψαν τον κόσμο. Όταν ένας μεγάλος οίκος δημοπρασιών ζήτησε να τα βγάλει στη δημοπρασία ο Βασίλης Θεοχαράκης δεν το δέχτηκε. Δεν ήθελε να αποχωριστεί τα έργα του!

Στη Γαλλία, μαγεύτηκαν πολύ από τα αφηρημένα. Μετά από τα αφηρημένα διανύει μια μεγάλη περίοδο με ιδιότυπα τοπία, και με υπέροχα σύννεφα. Ακολουθούν τα υποθαλάσσια τοπία, μετά τα δάση, και φυσικά το Άγιον Όρος.

Ο Βασίλης Θεοχαράκης έχει εκθέσει πολλές φορές τα έργα του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε διάφορους δημόσιους χώρους και Μουσεία, όπως η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Σημαντικά λευκώματα έχουν εκδοθεί σχετικά με τα έργα του.

Το 2004 ίδρυσε με τη σύζυγό του Μαρίνα το κοινωφελές Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Αναζητούσε πολύ καιρό το κατάλληλο κτίριο το οποίο θα ήταν και σε επίκαιρο σημείο αλλά θα είχε και μια νύξη αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, δηλαδή νεοκλασικό. Τελικά το βρήκε, σχεδόν απέναντι από τη Βουλή!

Έτσι, στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργήθηκε ένα λίκνο πολιτισμού, που διαθέτει σχεδόν 500 τ.μ. εκθεσιακούς χώρους, και αμφιθέατρο χωρητικότητας 175 θέσεων. Το κτίριο – κόσμημα του ιδρύματος Θεοχαράκη άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2007 και έχει φιλοξενήσει σημαντικές εκθέσεις Ελλήνων αλλά και διεθνούς εμβέλειας ζωγράφων, προσφέροντας στο κοινό υψηλή τέχνη.

«Μου λένε, με ρωτάνε, πως είναι δυνατόν να είσαστε και επιχειρηματίας και συγχρόνως ζωγράφος; Δεν το καταλαβαίνω αυτό, αυτό έχει γίνει αυτόματα, εγώ από μικρός, από δεκαοχτώ, δεκαεννέα χρονών ζωγράφιζα. Τα έχω φυλαγμένα μεν αυτά τα εργάκια αλλά δεν είναι για να τα δει άνθρωπος, θα σηκωθεί να φύγει δέκα μίλια μακριά, τόσο άσχημα ήτανε. Εμένα όμως μου άρεσαν».

Η εκπομπή θα προβληθεί την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 στην ΕΡΤ2, στις 19:30.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια
Ιωάννα Κολοβού, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ
Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Σχετικά Άρθρα

Διαβάζοντας στους δρόμους της Αθήνας

Είναι ένας ωραίος συνδυασμός: η ομάδα του Κινητήρα και η ομάδα χορού και περφόρμανς ΓΑΒ των Αντιγόνης Γύρα, Βίκυς Αδάμου και Ιάσονα Βενετσανόπουλου ακροβολίζεται στο κέντρο της Αθήνας, από την Κυριακή και έως την Πρωτομαγιά, ζωντανεύοντας τμήματα της πόλης με «απρόσμενες αναγνώσεις». Μέσα στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας, υπό τις σκηνοθετικές[…]

Δείτε περισσότερα

Ζυμώνουμε Λαζαράκια στα Νέα Αλάτσατα

Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 9:30 πμ, Γ. Μαστρακούλη 13, στα Νέα Αλάτσατα Πρόσκληση για… ζύμωμα από το Σύλλογο Αλατσατιανών Ηρακλείου Να… ζυμώσουμε Λαζαράκια και πασχαλινά κουλουράκια μας καλεί ο Σύλλογο Αλατσατιανών νομού Ηρακλείου! Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (του Λαζάρου), 20 Απριλίου, από τις 9:30 το πρωί, στη στέγη[…]

Δείτε περισσότερα