tokrirkri

tokrirkri

Ο Νικήτας Τσακίρογλου στο “Μονόγραμμα”

Νικήτας Τσακίρογλου (ηθοποιός)

«Η ζωή στο θέατρο είναι μια περιπέτεια, μια ατέλειωτη περιπέτεια», λέει ο Νικήτας Τσακίρογλου ο σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου μας, που αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1938. Παιδί της κατοχής, πέρασε και αυτός τα συσσίτια, και στη χούφτα κρατούσε τη σταφίδα,, όπως λέει. Τελείωσε το νυχτερινό γυμνάσιο, στην Χέυδεν. Δεν του αρέσει να μιλάει για τα παλιά. Όχι γιατί είναι πληγωμένος, είναι εμπειρίες ζωής όλα αυτά τα οποία πέρασε αλλά δεν θα ήθελε ο τόπος να τα ξαναπεράσει όλα αυτά. «Αισθάνομαι βαθιά Έλληνας, είμαι ένας Έλληνας ο οποίος, έχει παιδευτεί στην πορεία των χρόνων, στην πορεία της ζωής μου».

Του είναι δύσκολο να μιλάει και να θυμηθεί εκείνη την εποχή, εξ αιτίας της μητέρας του. Τη μητέρα του την αποχωρίστηκε πολύ μικρός, αφού ήταν πολιτική εξόριστος από το ’47. Τη στείλανε στο Τρίκερι, αργότερα πήγε στη Μακρόνησο και σε άλλες εξορίες. Και την γνώρισε πολύ αργότερα, όταν επέστρεψε. Συνάντησε τότε μια αγνώριστη μάνα… «Δεν μου αρέσει καθόλου το παρελθόν… Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προδοθήκανε…».

Τελείωσε το ’68, τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους, όπως ήταν ο Αιμίλιος Χουρμούζιος, ο Σωκράτης Καραντινός, ο Άγγελος Τερζάκης, ο καθηγητής Ζώρας, η Έλενα Τσουκαλά στη χορογραφία, που τον αποκαλούσε «Νιζίνσκι».

Έχει συναντήσει πολλούς σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου και αυτό το θεωρεί μια μεγάλη περιουσία.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ήτανε συμμαθητής του στη Δραματική Σχολή, εκεί γνωριστήκανε, τελειώσανε μαζί και ενώσανε αρκετές φορές τις φιλοδοξίες τους. Κορυφαία στιγμή όταν ανέβασαν μαζί τον Γκάσπαρ του Χάντερ, μια σημαντική παράσταση που έχει μείνει, στη μνήμη του ελληνικού θεάτρου.

Το 1997 ίδρυσε την Πολιτιστική Εταιρεία “Επιλογή“.

Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του, ήταν όταν του ανατέθηκε η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το 2004. Επί θητείας του το ΚΘΒΕ ευτύχησε, παρά τις χρόνιες οικονομικές δυσκολίες. Με μια δραστηριότητα πέρα από την συνεχή ροή των παραστάσεων, αφού έγινε και προσπάθεια να πλησιάσουν τις βαλκανικές χώρες και να δημιουργήσουν καλές σχέσεις μέσω του πολιτισμού, μέσω του θεάτρου. Έτσι δημιουργήθηκε το Βαλκανικό Θέατρο όπου συναντήθηκαν σημαντικοί θίασοι από Τουρκία, Κύπρο, Σλοβενία, και φτιάχνοντας ένα Φεστιβάλ με σημαντικές παραστάσεις που γνώρισε τότε η Θεσσαλονίκη.

Το ΚΘΒΕ κατέβαινε στην Επίδαυρο και με Αριστοφανική Κωμωδία και με Δράμα αλλά Έγινε και το Φεστιβάλ της Μαρώνειας, ένα φεστιβάλ που περιείχε όχι μόνο θέατρο, αλλά και τοπικά δρώμενα, χορό, μουσική, είχε μια ποικιλία θεάματος που αυτό συνεχίστηκε για δυο, τρία, τέσσερα χρόνια μέχρι που έφυγε το Μάιο του 2009.

Στον κινηματογράφο δεν έχει παίξει πολύ, έχει κάνει μια σημαντική όμως ταινία, τα «Χρώματα της Ίριδας» του Νίκου του Παναγιωτόπουλου. Με τον Παύλο τον Τάσσιο συνεργάστηκαν στην «Παραγγελιά», μια ενδιαφέρουσα ταινία. Με τον Παντελή το Βούλγαρη έκαναν τον «Ελευθέριο Βενιζέλο».

Στην τηλεόραση έχει κάνει αρκετές δουλειές αλλά δεν και δεν μπορεί να πει ότι είναι ένα είδος που τον ενδιέφερε πολύ: «Δεν το αγάπησα και ενδεχομένως να μη με αγάπησε και αυτή, η τηλεόραση» λέει.

Είναι παντρεμένος με την αγάπη της ζωής του, όπως λέει, τη Χρυσούλα τη Διαβάτη. Μια γυναίκα που πορεύτηκαν μαζί και στη ζωή και μερικές φορές στην τέχνη. Έχουν δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

Για την προσπάθεια του στο θέατρο βραβεύτηκε δύο φορές. Το πρώτο ήτανε το Βραβείο Κατίνας Παξινού με τον Γκάσπαρ του Χάντερ στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Και το δεύτερο είναι για το ρόλο του Ετεοκλή, μια το Επτά Επί Θήβας, Βραβείο Αιμίλιος Βεάκης το 1997.

Η εκπομπή θα προβληθεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στην ΕΡΤ2 στις 19:30.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Σχετικά Άρθρα

Μια αργοπορημένη τιμή στον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού

Προτομή του Μίνωα Α. Καλοκαιρινού στην Κνωσό Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που μια επιτροπή πολιτών ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποδοθεί τιμή στον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού, τον Μίνωα Α. Καλοκαιρινό, τον άνθρωπο που, μελετώντας τους αρχαίους συγγραφείς, κατάφερε να ανακαλύψει κοντά στον άσημο μέχρι τότε οικισμό Μακρύς Τοίχος τα[…]

Δείτε περισσότερα

Kαι επίσημα “Πλατεία Μικρασιατών” στην Ιεράπετρα η πλατεία στο Τζιβέρι

Η τελετή συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας και το Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας και πλαισιώθηκε από τα παραδοσιακά τραγούδια της χορωδίας του Συλλόγου και της χορωδίας του Μεγάλου Κάστρου Ηρακλείου καθώς και από παραδοσιακά χορευτικά δρώμενα. Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους με τον εξής χαιρετισμό: «Σεβασμιώτατε, Κυρίες και κύριοι, Φίλες[…]

Δείτε περισσότερα