tokrirkri

tokrirkri

Ο συγγραφέας- εκπαιδευτικός Λαοκράτης Βάσσης στο “Μονόγραμμα”

Λαοκράτης Βάσσης (συγγραφέας-εκπαιδευτικός)

Ένας διανοούμενος νεοελληνιστής φιλόλογος, που τιμά τον τίτλο του δασκάλου και του καθηγητή, ο Λαοκράτης Βάσσης αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα αυτής της εβδομάδας.

Τέκνο της Ηπείρου, γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρέβεζας το 1945. Ζυμωμένος με την ιστορία του τόπου, μεγαλωμένος με τα ήθη, τα έθιμα, τους ήχους των τραγουδιών της Ηπείρου, είχε δύσκολη μαθητική ηλικία λόγω του ονόματος του. Στην αντικομμουνιστική περίοδο που διήνυε τότε η Ελλάδα, το όνομά του (Λαοκράτης) ήταν κόκκινο πανί για τους δασκάλους. Ωστόσο είχε τη στήριξη του πατέρα του και δεν το άλλαξε όπως του πρότειναν και όπως πολλοί άλλοι έπραξαν.

Πήρε το πτυχίο του από τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, αφού λόγω δύσκολης οικονομικής κατάστασης, δεν μπορούσε να φοιτήσει στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Για καλή του τύχη επί Γεωργίου Παπανδρέου και υπουργού Παιδείας Λουκή Ακρίτα, ιδρύεται τότε η Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων, όπου αμέσως έδωσε εξετάσεις και μπήκε.

Στο πραξικόπημα της 21ης Απριλιου του 1967 ήταν από τους πρώτους που συνελήφθη. Την αντίστασή του την πλήρωσε τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του. Ο πατέρας του αργότερα φυλακίστηκε, και στα αδέλφια του στη Γερμανία αφαιρέθηκαν τα διαβατήρια τους. Την στρατιωτική του θητεία (με δύο πτυχία) την πέρασε ως «μουλαράς». Τον ξαναβρίσκουμε, μαζί με τον κόσμο που διαδήλωνε στα γεγονότα της Νομικής, στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου, όπου πρωτοακούστηκε το σύνθημα «Θάνατος στον Τύραννο», και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Στην μεταπολίτευση τον βρίσκουμε ως πολιτικά ενεργό άτομο να λαμβάνει μέρος στα πολιτικά τεκταινόμενα. Γρήγορα όμως η μεταπολίτευση απομυθοποιήθηκε μέσα του, αφού λειτουργούσε πάντα ως αιρετικός, ένα ανήσυχο πνεύμα σε διαρκή αναζήτηση. Έφυγε από κόμματα που διέψευσαν τις προσδοκίες του, διαγράφτηκε από κόμματα, συμμετείχε σε δημιουργία ελπιδοφόρων κινημάτων. Συνειδητοποίησε νωρίς ότι «…η πολιτική ως διευθύνουσα λειτουργία της κοινωνίας αντί να υπηρετεί εις βάθος την κοινωνία, μετεξελίχθηκε σε διαχειριστική νομή της εξουσίας. Αυτή η διαχειριστική νομή της ιστορίας όπου το πολιτικό σύστημα άρχισε να απομυζά την κοινωνία οδήγησε τελικά στην χρεοκοπία.»

Στο βιβλίο του «Το Πολιτιστικό Αντίδοτο στη Χρεοκοπία» αναλύει διεξοδικά πως τελικά «η πολιτιστική κρίση βρίσκεται κατά βάθος πίσω από τη χρεοκοπία μας, και πως έκτοτε η Ελλάδα έγινε μετα-νεοτερική αποικία, χάσαμε την εθνική μας αυτεξουσιότητα, άρα την εθνική μας ανεξαρτησία.»

Ο Λαοκράτης Βάσσης δεν παρατηρούσε τις πολιτικές διεργασίες ως παρατηρητής έξω από την κοινωνία, αλλά εντός της. Έντονα πολιτικοποιημένος, εκτός των άλλων έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε ημερίδες και συνέδρια για θέματα πολιτιστικά, πολιτικά, αλλά και σύγχρονου γενικότερα προβληματισμού.

Διετέλεσε μέλος του Ε.Σ.Ρ. (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) και Διευθυντής Σπουδών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα (Βάρη Αττικής). Άρθρα και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως “Αυγή”, “Ελευθεροτυπία”, “Καθημερινή”, “Αντί”, “Άρδην”, “Το Παρόν”.

Η μεγάλη του όμως αγάπη είναι η σχέση του με τα παιδιά, τους μαθητές του. Σχέση δημιουργική. Η ιδιότητα του δασκάλου ήταν η κυρίαρχη ιδιότητα στη ζωή του γιατί «…το δασκαλίκι είναι μια μαγεία» λέει. «Δεν αντιλαμβάνονται πολλοί πως το δασκαλίκι δεν είναι ένας εκπεμπόμενος λόγος από τον διδάσκοντα αλλά είναι μια μαγική διαλεκτική σχέση μεταξύ διδάσκοντος και διδασκόμενων έτσι που ο διδάσκων εκπέμπει μηνύματα αλλά και προσλαμβάνει μηνύματα με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα μαγικό σύνολο, ένα μαγικό μαγνητικό πεδίο δια μέσω του οποίου ανεβαίνουν μαθητές και δάσκαλος…».

Η εκπομπή θα προβληθεί την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 – ΕΡΤ2 – ώρα: 19:30

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Στέλιος Σγουράκης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης.

Σχετικά Άρθρα

Γιορτή μπανάνας στην Κρήτη- Η ιστορία της κρητικής μπανάνας

Την 3η Γιορτή Μπανάνας Άρβης διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρβης με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Βιάννου και του Συνεταιρισμού Μπανανοπαραγωγών Κρήτης από τις 9 έως 11 Αυγούστου 2019. Οι κάτοικοι της Άρβης θέλοντας να τιμήσουν το μοναδικό αυτό προϊόν διοργανώνουν κάθε χρόνο μία γιορτή καλώντας στο χωριό[…]

Δείτε περισσότερα

Οι υποψηφιότητες για τα «ελληνικά Όσκαρ»

Οι φετινές υποψηφιότητες των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) ανακοινώθηκαν σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Με εννέα υποψηφιότητες ηγούνται των φετινών υποψηφιοτήτων της ΕΑΚ το «Ακίνητο Ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή και το «Ελεύθερο Θέμα» της Στέλλας Θεοδωράκη, ενώ ακολουθούν ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη με[…]

Δείτε περισσότερα