tokrirkri

tokrirkri

Ο σύγχρονος Διόνυσος επιστρέφει

Ο αρχαίος θεός Διόνυσος, προστάτης της θεατρικής τέχνης, θα επιστρέψει φέτος, καθώς φαίνεται, στους Δελφούς διά μέσου ενός από τους λαμπρότερους σύγχρονους θεραπευτές του. «Η Επιστροφή του Διονύσου», την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, είναι αφιερωμένη στον διεθνούς φήμης Ελληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, ο οποίος θα γυρίσει στο αρχαίο ιερό για να παρουσιάσει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στις 6 και 7 Ιουλίου.

Λέμε θα γυρίσει, επειδή η προσωπικότητα του Τερζόπουλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Δελφούς και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο. Στη σχετική συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες, υπενθυμίστηκε πως εκείνος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των περίφημων Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος (1985-2004), με το Στάδιο των Δελφών να ζωντανεύει για παραστάσεις σπουδαίων ονομάτων του παγκόσμιου θεάτρου, όπως οι Ταντάσι Σουζούκι, Ρόμπερτ Γουίλσον, Ανατόλι Βασίλιεφ κ.ά. Επιπλέον, στην ίδια εκείνη τοποθεσία ιδρύθηκε το 1986 το Θέατρο ΑΤΤΙΣ, στο οποίο αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια η Μέθοδος του Θεόδωρου Τερζόπουλου, ένας τρόπος επανασύνδεσης του θεάτρου με τον πυρήνα του, που εντοπίζεται κατ’ ευθείαν στη φύση του μυθικού Διονύσου.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει μόνο τις παραστάσεις. Αντιθέτως, 5-8 Ιουλίου στους Δελφούς θα βρεθούν καθηγητές πανεπιστημίου, σκηνοθέτες, διευθυντές θεάτρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, καθώς και ηθοποιοί, εικαστικοί και θεατρολόγοι από δεκάδες χώρες που εκτείνονται από την Κορέα και την Ταϊβάν μέχρι το Καζαχστάν, την Πολωνία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί ειδική φωτογραφική εγκατάσταση, ηχητική εγκατάσταση, θεματικό συμπόσιο, αλλά και επίδειξη της Μεθόδου του Τερζόπουλου.

Το αφιέρωμα στον σπουδαίο θεατράνθρωπο, πάντως, δεν επισκιάζει το υπόλοιπο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Κέντρου, όπως ξεκαθάρισε με δήλωσή της η πρόεδρός του Ελένη Αρβελέρ: «Επέμεινα προσωπικά, λόγω της συνεχούς παρουσίας μου τότε στη Σορβόννη, να μνημονευθεί η πεντηκοστή επέτειος των γεγονότων του Παρισινού Μάη […] είναι αναμφισβήτητο ότι τα παρισινά κυρίως δρώμενα, σημάδεψαν ανεξίτηλα τον τρόπο σκέψης, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις κοινωνικές διασυνδέσεις και γενικά τον τρόπο ζωής και το δυτικό ευρωατλαντικό πολιτιστικό γίγνεσθαι», επισημαίνει εκείνη σχετικά. Ακόμα αξίζουν να αναφερθούν, μεταξύ άλλων, η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο για την οργάνωση διεθνούς εργαστηρίου σχετικού με το αρχαίο δράμα και το Art Campus 2018 των Φίλων της Μουσικής, με τη συμμετοχή νέων ταλαντούχων λυρικών τραγουδιστών που έργο τους θα παρουσιασθεί στους Δελφούς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Σχετικά Άρθρα

Αφιέρωμα: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν[…]

Δείτε περισσότερα

Πέθανε η ηθοποιός Τζέσυ Παπουτσή

Η ηθοποιός Τζέσυ Παπουτσή πέθανε το απόγευμα της Κυριακής, σε ηλικία 62 ετών,  βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά της, τους συναδέλφους και τους θαυμαστές της. Η αγαπημένη ηθοποιός είχε διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο, και τους δύο τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Γνωστή από την καριέρα της στην τηλεόραση[…]

Δείτε περισσότερα