tokrirkri

tokrirkri

Πάνω από 20 εκ ευρώ από το ΥΠΕΣ προς τους δήμους του νομού Ηρακλείου

Συνολικά πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής μέσα στο τρέχον έτος από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους του Νομού Ηρακλείου, καλύπτοντας σημαντικές τοπικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, στους αναλυτικούς πίνακες που ακολουθούν καταγράφονται αναλυτικά τα ποσά ανά δήμο και με βάση το πρόγραμμα (πχ. «Φιλόδημος» ή ΑΚΣΙΑ) και τους σκοπούς για τους οποίους δίνονται κάθε φορά κατά την τρέχουσα χρονιά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι οι ανάγκες που καλύπτονται σχετίζονται είτε για την εξόφληση βασικών υποχρεώσεων των δήμων, είτε για έργα συντήρησης πχ. σχολικών κτιρίων ή αύλειων χώρων, είτε για την προμήθεια μηχανημάτων, είτε για την αποκατάσταση ζημιών από κακοκαιρία –  δηλαδή για μια σειρά από πολύ κομβικές και αναγκαίες επεμβάσεις που αφορούν άμεσα την τοπική κοινωνία του Νομού Ηρακλείου.

Πριν τη λήξη του έτους, ξεχωρίζει η καταγραφή των ποσών στο Δήμο Ηρακλείου για το ζήτημα της ύδρευσης-αποχέτευσης που αφορά το μεγάλο έργο της αντικατάστασης-επέκτασης του δικτύου της ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου – έργο που έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως «στρατηγικής σημασίας» –  και για το οποίο από την πρώτη στιγμή έχει δοθεί αγώνας για να «ξεκλειδωθούν» σημαντικά κονδύλια και να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι σημερινοί δήμοι του Νομού Ηρακλείου θα μπορούν το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσουν και τις δύο νέες Προσκλήσεις του Προγράμματος «ΦιλόΔημος» (που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας) για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύψους 520 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αλλά και σε έργα για την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, την κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων.

Με αφορμή όλα τα τελευταία δεδομένα, αλλά και την τελευταία πράξη ύψους 250.000 ευρώ προς το Δήμο Φαιστού (για ζητήματα αντιμετώπισης της κακοκαιρίας), ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης επεσήμανε ότι:

«Είναι χαρακτηριστικό ότι αθροίζοντας κανείς τα ποσά συνολικά για το Νομό Ηρακλείου από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έχουν διατεθεί  20,247,693.33 ευρώ. Αλλά και πίσω από τους αριθμούς σημασία έχει ότι μέσα από διαφανή και αξιόπιστα χρηματοδοτικά εργαλεία ικανοποιούνται επιτέλους με μια συστηματική ροή πραγματικές ανάγκες των δήμων και των κατοίκων, και σε συνεννόηση με τους ίδιους τους δήμους που καταθέτουν αιτήματα και δίκαιες μελέτες. Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ αυξάνεται μετά από πολλά χρόνια περικοπών για τις βασικές υποδομές στην ύδρευση, την οδοποιΐα, την αντιπλημμυρική θωράκιση που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες».

Ακολουθούν οι πίνακες με αναλυτικά τα στοιχεία ανά δήμο του Νομού Ηρακλείου με επιμέλεια του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και -στα ζητήματα συναρμοδιότητας- και με το Υπουργείο Οικονομίας.

Α. Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων   €     854,352.94

Β. Δήμος Βιάννου €  1,841,907.14

Γ. Δήμος Γόρτυνας €  1,267,600.00

Δ. Δήμος Ηρακλείου  €  7,703,639.67

Ε. Δήμος Μαλεβιζίου  €  3,725,324.33

ΣΤ. Δήμος Μινώα Πεδιάδος €  656,200.00

Ζ. Δήμος Φαιστού €  3,791,669.25 

Σχετικά Άρθρα

Μουσική κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Σε κινητοποίηση προχωρά ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Παράρτημα Κρήτης, διεκδικώντας τα δικαιώματα μου. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η κινητοποίηση θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής, σε διάφορα σημεία της πόλης του Ηρακλείου, όπου καλλιτέχνες και μουσικοί, τραγουδούν και παίζουν μουσικά όργανα στέλνοντας το δικό τους μήνυμα. Η ανακοίνωση Γινόμαστε[…]

Δείτε περισσότερα

Περ. Βόρειου Αιγαίου: Θετική η απόφαση για τον ΦΠΑ στα νησιά

Η απόφαση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, σε συνδυασμό με την απόφαση για την αύξηση των Ευρωπαϊκών πόρων για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από 325 εκατομμύρια ευρώ που είναι την παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2014-[…]

Δείτε περισσότερα