tokrirkri

tokrirkri

Πέθανε ο ιδρυτής της Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης

Σε ηλικία 78 ετών, έφυγε απόψε από τη ζωή ο Θεόδωρος Βασιλάκης, ένας πιονέρος του ελληνικού Τουρισμού, ο οποίος του χρωστά πολλά.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης πάλεψε πολύ τα τελευταία χρόνια με την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε και κατάφερνε να βγαίνει νικητής. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, η κατάστασή του είχε επιβαρυνθεί, μετά από μια επιπλοκή, και αυτός ήταν ο λόγος που δεν παρέστη στην ανακοίνωση της αγοράς των νέων αεροσκαφών από την AEGEAN, που ήταν ένα από τα πολύ αγαπημένα «παιδιά» του.

Οραματιστής, εργασιομανής, τελειομανής, πίστευε στον άνθρωπο και την Ελλάδα, την οποία θεωρούσε μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Γεννήθηκε το 1940 στην Κρήτη. Από μικρός ήταν πολύ εργατικός και φιλομαθής. Έφυγε για σπουδές στις ΗΠΑ  το 1958, και επιστρέφοντας στη γενέτειρά του Κρήτη, το 1961 μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση, στις διανομές των καυσίμων της εταιρίας «Ρέστης» στο νομό Ηρακλείου. Εκεί, αποκτά εμπειρία και όταν η πολυεθνική Texaco εξαγοράζει την εταιρία «Ρέστης», ο αείμνηστος Θεόδωρος Βασιλάκης, αναλαμβάνει το δικαίωμα διανομής καυσίμων σε όλη την Κρήτη, δημιουργώντας, παράλληλα, ιδιόκτητο δίκτυο πρατηρίων.

Με ένα σκαραβαίο, ο οποίος υπάρχει ακόμη, ο Θεόδωρος Βασιλάκης, αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση της Hertz στην Κρήτη, ξεκινώντας το πρώτο rent a car, αφού έβλεπε το ενδιαφέρον των τουριστών να νοικιάσουν αυτοκίνητα.

Δώδεκα χρόνια αργότερα , αγοράζει από τους Αμερικανούς την Hertz Hellas και τη μετονομάζει σε Autohellas.

Κάτω από την επιχειρηματική ομπρέλα του ομίλου Βασιλάκη συνυπάρχουν οι SEAT Τεχνοκάρ ΑΒΕΕ (αποκλειστικός εισαγωγέας αυτοκινήτων SEAT), Saab Vacar ABEE (αποκλειστικός εισαγωγέας αυτοκινήτων Saab), Βελμάρ ΑΕΒΕ (εξουσιοδοτημένος διανομέας και επισκευαστής αυτοκινήτων Ford, Opel, SEAT, Saab, Volvo, Honda & Mitsubishi) αλλά και η Autotechnica SA, αντιπροσωπεία των Hertz, Audi & SEAT στη Βουλγαρία, ενώ πρόσφατα απέκτησε και της KIA και HUNDAI.

Λάτρης του γκολφ, συνέβαλλε καθοριστικά στην μέχρι σήμερα ανάπτυξή του στην Ελλάδα, χωρίς να φοβηθεί να τα «βάλει», με «οικολόγους» που δυσφημούσαν το άθλημα, ως επιβλαβές για το περιβάλλον. Μάλιστα, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Aegean Airlines Pro-Am, έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη των μεγάλων τουρνουά γκολφ και έχει αναδείξει τις τουριστικές υποδομές της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην «πολυπόθητη» επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η αγαπημένη του σύζυγος Μανουέλα και οι γιοι του Γιώργος και Ευτύχης, συνεχίζουν το έργο του, έχοντας τον πήχυ, ψηλά…

Η οικογένεια Βασιλάκη πιστεύει πως ο τουρισμός είναι το μέλλον της χώρας. Έτσι, κοιτάζει ψηλά και στρέφεται στις αεροπορικές γραμμές θέλοντας να δημιουργήσει μια αεροπορική εταιρία με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και έμφαση στην ασφάλεια των πτήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που  εξετάζουν την αγορά μιας ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας, της Aegean Aviation, που είχε δημιουργηθεί το 1987 από τα αδέρφια Αντώνιος και Νικόλαος Σιμιγδαλάς. Η εταιρία, που είχε λάβει άδεια πτήσης από την ΥΠΑ το 1992, εξαγοράστηκε από τονΌμιλο Βασιλάκη (που πλέον είχε στην κατοχή του τα εμπορικά σήματα Autohellas, Technocar, VACAR και μετατρέπεται σε ιδιωτική αεροπορική εταιρία που εκτελεί πτήσεις VIP σε όλο τον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 1999, ιδρύεται η Aegean Airlines και λίγο αργότερα, τον Μάιο, η εταιρία ξεκινά πτήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Την ίδια χρονιά, δρομολογούνται και πτήσεις σε Ρόδο, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Κέρκυρα με την παραλαβή του τρίτου αεροσκάφους της εταιρίας. Όμως η οικογένεια Βασιλάκη, δεν σταματά εδώ. Το Δεκέμβριο του 1999, η Aegean εξαγοράζει την Air Greece και αυξάνει τον στόλο της στα 7 αεροσκάφη.
Το 2000, εγκαινιάζει τις γραμμές Μυτιλήνη και Σαντορίνη ενώ προσθέτει δύο ακόμη αεροσκάφη, φθάνοντας τα 9 συνολικά. Το 2001, η Aegean υπογράφει συνεργασία με την Cronus Airlines, που προβλέπει πτήσεις κοινών κωδικών, με την Aegean να ρίχνει βάρος στις πτήσεις εσωτερικού και την Cronus στις πτήσεις εξωτερικού και τις ναυλωμένες πτήσεις (τσάρτερ).
Στις 28 Οκτωβρίου 2001, η Cronus ενσωματώθηκε πλήρες στην Aegean και τα δρομολόγια εκτελούνταν πλέον με την κοινή (μεταβατική) ονομασία AEGEANCronus Airlines.

Η Aegean Airlines, δεν σταματά να καινοτομεί. Το 2003, εγκαινιάζει στην ελληνική αγορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την κράτηση θέσης μέσω Internet. Το 2005 προχωρά στην αγορά αεροσκαφών Airbus Α320 και Α321 και παραλαμβάνει 3 από αυτά το 2007. Ταυτόχρονα, ήδη από το 2005,συνεργάζεται με την γερμανική Lufthansa και έτσι πολλές πτήσεις της A3 και της LH εκτελούνται με κοινούς κωδικούς, όπως και με την TAP Portugal και την Brussels Airlines.

Τον Μάρτιο του 2009 υπέβαλε πρόταση για εξαγορά του πτητικού έργου της Ολυμπιακής, της τεχνικής βάσης, αλλά και της εταιρείας Πάνθεον, ύψους 90, 20 και 60 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Η πρόταση εξαγοράς τελικά δεν έγινε δεκτή, με την Ολυμπιακή να καταλήγει στον όμιλο MIG. Η Aegean ανακοίνωσε στις 26 Μαΐου 2009 την υπογραφή συμφωνίας για την είσοδό της στην διεθνή αεροπορική συμμαχία Star Alliance. Οι διαδικασίες ένταξης ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου 2010 και έκτοτε η Aegean είναι πλήρες μέλος της συμμαχίας. Και ενώ η Ευρωπαϊκή  Eπιτροπή είχε απορρίψει την απορρόφηση της Ολυμπιακής από την Aegean με το σκεπτικό πως θα δημιουργούνταν μια μονοπωλιακή κατάσταση στην αγορά, η κακή οικονομία της χώρας αλλά και η στασιμότητα στην πώληση της Ολυμπιακής, ώθησαν την Επιτροπή το 2013, να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανακοινώσει την έγκρισή της σχετικά με την απορρόφηση της αεροπορικής εταιρείας Olympic Air από την Aegean, δημιουργώντας έτσι την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εταιρίες μετά την εξαγορά, το τίμημα του 100% της Olympic Air έχει οριστεί σε 72 εκατ. ευρώ με τμηματική καταβολή μετρητών από την Aegean προς την ΜIG. Η συγκεκριμένη συμφωνία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων εντός της χώρας καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντέδρασαν τόσο στο χαμηλό τίμημα της πώλησης όσο και στον μονοπωλιακό χαρακτήρα του νέου αερομεταφορέα. Ωστόσο, η οικογένεια Βασιλάκη, συνέχισε να κάνει αυτό που πάντα κάνει καλά: αφήνει τα αποτελέσματα της δουλειάς της να μιλήσουν για εκείνη. Μπορεί για τους Έλληνες η Ολυμπιακή να ήταν μια «πολύφερνη» νύφη με την οποία ήταν συναισθηματικά δεμένοι, όμως στην πραγματικότητα, αποτελούσε μια υπερχρεωμένη εταιρία με πλήθος προβλημάτων.

Τη 1η Φεβρουαρίου 2014, η Aegean Airlines ανέλαβε όλες τις άγονες γραμμές που χειριζόταν η Olympic Air. Από τις 3 Ιουλίου 2014 η εταιρεία ανήκει στον Θεόδωρο Βασιλάκη (34,17% – 23,6% μέσω της Evertrans Α.Ε. και 9,46% μέσω της Autohellas Α.Ε.), την Alnesco Enterprises Company Limited (9.48%), τη Siana Enterprises Company Limited (9.48%) και τον Κωνσταντακόπουλο Αχιλλέα (6.39%). Ο στόλος, αποτελείται από 50 σύγχρονα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν συνολικά πάνω από 9,5 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση. Σήμερα, η Aegean, αποτελεί μια εταιρία-πρότυπο με σύγχρονα αεροσκάφη, ευρύ δίκτυο πτήσεων που αναβαθμίζεται διαρκώς και ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια. Για το 2017, παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, οΑντιπρόεδρος, Ευτύχης Βασιλάκης, ανάφερε πως μετά από 3 συνεχή χρόνια επέκτασης του δικτύου, θα δοθεί έμφαση στην αναδιάρθρωση του δικτύου με έμφαση στην Αθήνα.

Οι σταθμοί στην πορεία της AEGEAN, έχουν ως εξής:

2014
Μάιος

H AEGEAN και η Etihad Airways ανακοινώνουν τη συνεργασία τους και γιορτάζουν την έναρξη των νέων απευθείας πτήσεων της Aegean στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ.

2014
Μάρτιος

Η AEGEAN παρουσιάζει τη στρατηγική ανάπτυξής της για το 2014. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνει 13.000.000 θέσεις στις πτήσεις της προς 87 προορισμούς εξωτερικού σε 32 χώρες και 33 προορισμούς εσωτερικού από 8 ελληνικές βάσεις, ενίσχυση του στόλου με 5 Airbus και 17 νέους προορισμούς εξωτερικού.

2014
Μάρτιος

Η AEGEAN μετά από ψηφοφορία αναδείχτηκε «Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία της Χρονιάς»(Regional Airline of the Year 2014) στα Air Transport News Awards 2014.

2013
Οκτώβριος

Ολοκληρώνεται η εξαγορά του 100% των μετοχών της OIympic Air από την AEGEAN και η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών, με την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην AEGEAN και την Marfin Investment Group AE. Με την ολοκλήρωση και του τυπικού αυτού σκέλους της διαδικασίας, η Olympic Air καθίσταται θυγατρική της AEGEAN.

2013
Οκτώβριος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την απόφασή της να εγκρίνει την εξαγορά της Olympic Air από την AEGEAN.

2013
Οκτώβριος

Η AEGEAN εισάγει δυο νέες κατηγορίες εισιτηρίων στην οικονομική θέση, τις GoLight και Flex.

2013
Αύγουστος

Ο αριθμός των δρομολογίων εξωτερικού φθάνει τα 160, από 28 χώρες, προς 12 ελληνικά αεροδρόμια (τακτικές και ναυλωμένες πτήσεις)

2013
Ιούνιος

Η Aegean βραβεύεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και 4 φορές συνολικά, ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρία από τα διεθνή βραβεία SKYTRAX.

2013
Μάρτιος

Η AEGEAN ανακοινώνει το Πρόγραμμα Στήριξης Φοιτητών «κοντά στους νέους» και δίνει τη δυνατότητα σε 500 φοιτητές να ταξιδεύουν δωρεάν από και προς το σπίτι τους από τον τόπο σπουδών.

2010
Ιούνιος

Η Aegean Airlines μέλος του δικτύου Star Alliance. Σύνδεση της Ελλάδας με τον κόσμο. Ευκολότερη πρόσβαση σε δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα.

2010
Φεβρουάριος

Οι μέτοχοι Aegean Airlines και Olympic Air συμφώνησαν στην συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών

2010
Ιανουάριος

Έναρξη προγράμματος «Aegean – Κοντά στους Νέους». Η Aegean μεταφέρει περισσότερους από 10.000 μαθητές για να επισκεφθούν το νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

2009
Οκτώβριος

Εθνική πρωτοβουλία της Aegean. 2 Νέα Airbus, o «Κλεισθένης» και ο «Φειδίας» ταξιδεύουν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

2008
Σεπτέμβριος

Η Aegean έλαβε πιστοποίηση ISO 14001:2004. Η Aegean εφαρμόζει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για Εξυπηρέτηση Επιβατών – Εξυπηρέτηση Αεροσκαφών και Συντήρηση Αεροσκαφών.

2008
Ιανουάριος

Αύξηση της συνολικής παραγγελίας αεροσκαφών Airbus Α320/Α321 από 25 σε 27. Η συνολική παραγγελία ανέρχεται σε 23 Airbus Α320 και 4 Airbus Α321

2007
Ιούνιος

Εισαγωγή της Aegean στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

2007
Μάρτιος

Παραλαβή των τριών πρώτων Airbus A320.

2005
Δεκέμβριος

Παραγγελία 8 Airbus Α320 από την Aegean Airlines με προοπτική παραγγελίας 12 επιπλέον αεροσκαφών της ίδιας οικογένειας.

2005
Νοέμβριος

Η Aegean γίνεται partner της Lufthansa. Οι δύο εταιρείες στα πλαίσια της συνεργασίας προσφέρουν στους επιβάτες τους ενιαίους κωδικούς πτήσεων και πολλά πλεονεκτήματα.

2004
Μάιος

Νέος προορισμός: Λάρνακα. Η Aegean ξεκινά τακτικές πτήσεις προς την Κύπρο.

2004
Μάιος

Ομογενοποίηση του στόλου αποκλειστικά με αεροσκάφη τύπου JET (13 Boeing 737 300/400 και 6 AVRO RJ100).

2003
Οκτώβριος

Η Aegean λανσάρει το e-ticket (άυλο εισιτήριο) μια πρωτοποριακή υπηρεσία η οποία παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης κράτησης και έκδοσης εισιτηρίου. Η Aegean είναι η πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία που παρέχει e-ticket.

2001
Νοέμβριος

Η Aegean εγκαινιάζει την παροχή της υπηρεσίας Business Class και στις πτήσεις εξωτερικού.

2001
Απρίλιος

Η Aegean Airlines ενώνει τις δυνάμεις της με την Cronus Airlines, εξυπηρετώντας 11 προορισμούς στην Ελλάδα και 7 στο εξωτερικό.

2000
Ιούλιος

Παραλαβή δύο ολοκαίνουργιων AVRO RJ 100. Τώρα η Aegean πετάει σε 11 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα με περισσότερες από 80 πτήσεις καθημερινά, με 6 ολοκαίνουργια τετρακινητήρια JET AVRO RJ 100 και 3 ATR 72.

2000
Μάιος

H Aegean επεκτείνεται και πάλι αποκτώντας τον 11ο προορισμό της, τη Σαντορίνη.

1999
Δεκέμβριος

Εξαγορά της Air Greece. Ο στόλος αυξάνεται με την παραλαβή ενός τέταρτου RJ και 3 ATR 72. Νέος προορισμός η Μυτιλήνη.

1999
Οκτώβριος

Παραλαβή ενός τρίτου RJ και η Aegean μεγαλώνει πετώντας τώρα σε 2 νέους προορισμούς: Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα.

1999
Ιούνιος

Η Aegean πλέον πραγματοποιεί πτήσεις σε 2 νέους προορισμούς, τη Ρόδο και τα Χανιά.

1999
Μάιος

Πραγματοποιούνται οι πρώτες πτήσεις από Αθήνα, προς Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη με 2 ολοκαίνουργια ιδιόκτητα αεροσκάφη JET AVRO RJ 100 της BAE Systems (British Aerospace). Κάθε αεροσκάφος έχει τέσσερις αθόρυβους κινητήρες που εξασφαλίζουν άνεση και ταχύτητα μεταφοράς.

1999
Μάρτιος

Ίδρυση της Aegean Airlines.

1994
Ιανουάριος

Είσοδος της Aegean Aviation στον Όμιλο Εταιριών Βασιλάκη. Επένδυση σε ιδιόκτητα Learjet για πτήσεις VIP από την Ελλάδα προς όλο τον κόσμο.

1992
Ιανουάριος

Η Aegean Aviation γίνεται η πρώτη ιδιωτική αεροπορική εταιρία που αποκτά άδεια αερομεταφορών.

Η AEGEAN

Σε ανακοίνωσή της η AEGEAN, αναφέρει τα εξής:
«To Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της AEGEAN εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Ιδρυτή και Προέδρου της εταιρίας μας, Θεόδωρου Βασιλάκη. O Προέδρος μας ήταν για όλους μας η πηγή έμπνευσης από την πρώτη πτήση, τον πρώτο μας επιβάτη μέχρι σήμερα. Οι αξίες που πρέσβευε, όσο και το όραμά του θα συνεχίσουν να μας οδηγούν.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης έφυγε από τη ζωή, σήμερα Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018, σε ηλικία 78 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο, 19 Μαΐου 2018 στις 12:30, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, στην Κηφισιά.

Η οικογένεια αντί στεφάνων παρακαλεί να γίνουν δωρεές για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης : ALPHA BANK IBAN: GR03 0140 1010 1010 0210 1161 787».

Σχετικά Άρθρα

Bosch Ελλάδας: Αύξηση 12,3% στις πωλήσεις το 2018

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Bosch Eλλάδας, ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών, με παρουσία 106 χρόνια στην Ελλάδα, κατέγραψε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα προσωρινά οικονομικά στοιχεία, οι συνολικές της πωλήσεις για το 2018, έφτασαν τα 43,2 εκατ. ευρώ, με σχεδόν όλα της τα τμήματα να[…]

Δείτε περισσότερα

Συγκροτείται η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας

Ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης έπειτα από επίμονη και διαρκή προσωπική του προσπάθεια αλλά και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου πέτυχε τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας με σκοπό την προώθηση του εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας.   Συγκεκριμένα, έπειτα από μία μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13[…]

Δείτε περισσότερα